Spălătoria Rusească/“The Russian Laundromat”: mulți directori de firme false locuiau în Ucraina
O vastă anchetă dusă de organizația Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și de Novaia Gazeta a arătat multe din firmele care spălau vaste sume de bani dinspre Rusia spre băncile britanice erau conduse de falși directori de fime care locuiau în Ucraina.
Publicații din 32 de țări, între care britanicul „The Guardian” şi cotidianul german„Südeutsche Zeitung” au publicat o amplă investigaţie jurnalistică despre spălarea banilor murdari de către Rusia prin banci moldovene, bani care ar fi contribuit la influenţarea politicilor unor ţări occidentale.
Despre implicaţiile moldovene în această afacere numită „Spălătoria globala sau laundromatul global” Rise Moldova scrie că şase companii conectate la familia Shor au încasat 22 de milioane de dolari din „Spălătoria rusească”, banii intrând în conturile ShorHolding în mai multe tranșe, prin viramente făcute de firme fantomă din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Rise Moldova a tras concluziile analizând informații bancare.
Incepe să se vorbească deschis despre un mandat pe viață pentru Putin...
Liderul din Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat, cu ocazia împlinirii a trei ani de la anexarea peninsulei (18 martie 2014) de către Rusia, că dacă Putin ar fi fost liderul USSR, atunci Uniunea nu s-ar fi dezmembrat, și a mai spus că Putin ar trebui să fie președinte pe viață.
Mai devreme lui Aksionov i se atribuise afirmația că Rusia ar trebui să redevină o monarhie, el însă a precizat, pentru TV «Россия 24», că a fost rău interpretat: -- «Nu am cerut schimbarea Constituției și un alt regim politic, precum monarhia, ci acordarea tuturor puterilor lui Putin, care ar trebui să fie președinte pe viață».
Sursa aici în Kommersant, una din ultimele surse de informație din Rusia (alături de radio Eho Moskvî și blogheri curajoși precum Navalnîi) independente de putere:
Аксенов выступал не за монархию в России, а за пожизненные полномочия для Путина
Despre cum controlează Putin internetul am scris aici în detaliu:
«Gulagul digital… Cum Rusia lui Putin ucide libertatea internetului»
---
Trei ani de la anexarea Crimeei
Acum exact trei ani, 18 martie 2014, Rusia anexa Crimeea, regiune autonomă a Ucrainei, distrugând ordinea mondială.
Trei ani mai târziu, anexarea Crimeei a fost recunoscută de exact următoarele state:
— Kazakstan
— Kîrgîzstan
— Afganistan
— Cuba
— Coreea de Nord
— Nicaragua
— Sudan
— Siria
— Venezuela
—
România și Moldova nu au recunoscut asta. E limpede că cine sprijină anexarea Crimeei e părtaș ideolog cu Coreea de Nord, Sudanul și Siria lui Asad.
Chiar si Serbia, de pildă, a avut mai multă reținere și ceva bun simț și fler politic.
Armata română și cea ucraineană au semnat un plan de activități comune pentru următorii doi ani
Șeful Statului Major General al armatei române, generalul Nicolae Ciucă, și omologul său ucrainean, generalul de armată Viktor Mujenko, au semnat, la Cernăuți, 'Planul activităților bilaterale ale forțelor armate române și ucrainene pentru 2017-2018’.
Cei doi reprezentanți ai armatelor din România și Ucraina au discutat, de asemenea, aspecte privitoare la stadiul cooperării militare celor două țări, proiectele comune în contextul cooperării militare internaționale, precum și provocările la adresa securității din regiunea Mării Negre și a Europei de Sud-Est.