Kievul respinge cererea Eurovision de a permite participarea candidatei din Rusia
Ucraina, ţara care găzduieşte în acest an concursul muzical Eurovision, a respins cererea Eurovision de a permite participarea candidatei din Rusia Iulia Samoilova.
Artistei Iulia Samoilova i-a fost interzisă intrarea în Ucraina timp de trei ani, din cauza unei ”vizite” ilegale în ţară, în 2015, la un an de la anexarea Crimeei de către Rusia.
Samoilova, în vârstă de 27 de ani, a confirmat faptul că a susţinut câteva concerte în Crimeea, în 2015. Ucraina va găzdui concursul muzica în luna mai, la Kiev.
Reprezentanţii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune/ EBU au declarat că sunt ”profund dezamăgiţi” de veste și au avertizat Ucraina că ar putea să i se interzică participarea la viitoarele ediții.
“Este ceva fără precedent să i se ceară așa ceva Ucrainei doar pentru a face pe placul Rusiei,” a spus pe Twitter vice-prim ministrul Viaceslav Kirilenko.
Ucraina propusese, ca o soluție de compromis, o participare prin satelit, însă Rusia a refuzat.
Sberbank și-a vândut în pierdere filiala din Ucraina
Sberbank Rusia și-a vândut filiala din Ucraina cu 130 milioane de dolari. Anul trecut i se propusese de cinci ori mai mult.
Cumpărătorii sunt sunt banca letona Norvik Banka contorlata de rusu Grigori Guselnikov și omul de afaceri Said Guțeriev – cetățean britanic și fiul oligarhului rus Mihail Guțeriev, scrie „Kommersant“.
După cum notează „Kommersant“, suma încasata de Sberbank pentru afacerea sa din Ucraina este cu puțin mai mică decât capitalul băncii ucrainene care, la începutul lunii octombrie 2016, era de 144 de milioane de dolari.
În 2016, Sberbank primise o oferta de vanzare în valoare de 680 milioane $.
Sberbank a fost prima bancă din Rusia care s-a retras de pe piata ucraineana, după ce Kievul a impus sancțiuni care interzice instituțiilor de credit cu capital majoritar rusesc să retragă fonduri din țară. Sancțiunile au fost precedate de proteste în fata sediilor băncilor rusești din Ucraina.
Comemorarea masacrului de la Fântâna Albă
Sâmbătă, 1 aprilie, la Fântâna Albă, la aproximativ 50 de kilometri de Cernăuți (Ucraina), a avut loc comemorarea masacrului din 1 aprilie 1941. Câteva sute de oameni în haine de doliu sau în port popular românesc au venit să le aducă un omagiu victimelor acestei tragedii.
În masacrul de la Fântâna Albă, la câțiva kilometri de granița cu România, au murit aproape 3.000 de români bucovineni. Pe 1 aprilie 1941, o coloană tăcută formată din femei, copii, bărbați, purtând un steag alb, dar și icoane, cruci și prapuri din biserică, se îndrepta către frontiera cu România.
Oamenii aflaseră, de la agitatori ai serviciilor speciale sovietice care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că 'se va deschide granița pe 1 aprilie', recent trasată în urma pactului Ribbentrop-Molotov și că, astfel, se vor putea refugia în România.
Iohannis va efectua o vizită de stat în Ucraina
Preşedintele Klaus Iohannis va face o vizită de stat în Ucraina, la invitaţia omologului Petro Poroşenko, ocazie în care va avea loc şi prima sesiune a Comisiei Mixte Prezidenţiale, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
"Preşedintele României a acceptat invitaţia adresată de omologul ucrainean de a efectua o vizită de stat în Ucraina, în cadrul căreia să aibă loc prima sesiune a Comisiei Mixte Prezidenţiale, respectiv o vizită comună a celor doi Preşedinţi în regiunea Cernăuţi", conform comunicatului de la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Iohannis, a avut joi, săptămâna trecută, o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în marja participării la Summitul Partidului Popular European.