EUROVISION 2017 câştigat de Salvador Sobral din Portugalia
Cântăreţul portughez Salvador Sobral cu melodia „Amar Pelos Dois” a câștigat Eurovision 2017.
Moldova s-a clasat pe locul trei. Cei de la SunStroke Project au obţinut un scor general de 374 de puncte.
România, reprezentată de Ilinca şi Alex Florea, cu melodia „Yodel It!”, s-a clasat pe locul 7, obţinând un scor mare din partea publicului.
Salvador Sobral din Portugalia, cu melodia „Amar Pelos Dois” a obţinut 758 de puncte.
Mesajul lui Salvador Sobral la înmânarea trofeului Eurovision 2017: „Trăim intr-o lume in care muzica e ca la fast food. Am câştigat pentru că eu cânt altfel de muzică. Să aducem înapoi muzica de calitate!”
Portugalia este ţara în care va avea loc ediţia din 2018 a concursului Eurovision.
Anchetă despre asasinarea lui Șeremet: implicarea serviciilor secrete ucrainene
Slidstvo, un grup de jurnaliști, ucraineni a difuzat o anchetă care stabilește că Pavel Șeremet, jurnalistul de la Ukrainskaia Pravda asasinat anul trecut pe 20 iulie 2016, a fost ucis cu participarea serviciilor secrete ucrainene SBU.
Pavel Șeremet a fost asasinat în Kiev prin o bombă plasată sub mașina pe care o conducea. Șeremet, în vârstă de 44 de ani, era din Bielorusia, unde făcuse închisoare pentru opoziția sa la regimul lui Lukașenka, și unde în câteva rânduri fusese atacat și bătut. Șeremet primise premiul OSCE pentru jurnalism în 2002.
Fondatorul ziarului Ukrainskaia Pravda, Gheorghi Gongadze, a fost la rândul lui asasinat în urmă cu 16 ani. Corpul său decapitat a fost găsit într-o pădure în apropiere de Kiev, iar asasinarea lui a fost unul din evenimentele care au precipitat Revoluția Portocalie a Ucrainei. Ancheta urcase până la președintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima.
După UE, Congresul SUA alocă fonduri pentru combaterea „influenței și agresiunii ruse“
Congresul SUA a aprobat alocarea a 100 de milioane $ pentru contracararea „influenței și agresiunii ruse“ și pentru sprijinirea organizațiilor societății civile din Europa și Eurasia, inclusiv în Ucraina.
De asemenea, parlamentarii SUA au sprijinit adoptarea de măsuri care să stabilească noi restricții și controale în ceea ce privește diplomații ruși din Statele Unite ale Americii.
La posibilitatea introducerii unor astfel de măsuri Moscova a reacționat negativ.
Un număr tot mai mare de democrați și republicani indică asupra faptului difuzării de știri false, finanțarea partidelor politice, propagandă directă și alte activități sub acoperire ca semne ale încercărilor agresive ale Rusiei de a interveni sau răsturna guverne, pe care Moscova le consideră ostile.
Rusia nu acceptă cererea Consiliului Europei privind Crimeea
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a reacționat vehement la decizia Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei privind Crimeea, refuzând să pună în aplicare hotărârea organismului internațional.
Moscova a declarat că pregătește noi măsuri de retorsiune în ceea ce privește Consiliul Europei: „Federația Rusă va fi obligata să ia în considerare măsuri pentru a contracara practicile de politicianism oportunist, dezvoltate în cadrul structurilor Consiliului Europei, în ceea ce privește problemele legate de drepturile omului pe întreg teritoriul Consiliului Europei“.
Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia nu se consideră obligata prin prezenta decizie a Comitetului Miniștrilor și „nu consideră legitimă utilizarea acesteia de către partea ucraineană“.
”La rândul nostru, vom propune spre dezbaterea Comitetului Miniștrilor proiectele noastre de decizie, privind susținerea procesului de la Minsk și privind încălcarea drepturilor omului în Ucraina. Sperăm la initierea unor discuții pe fond la următoarea reuniune a Comitetului“ – se spune in continuare în declaratia Ministerului rus de Externe.
Amintim, Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei a cerut Federației Ruse să anuleze interdicția data impotriva Mejlisului poporului tatar din Crimeea si sa le permita liderilor tatarilor să viziteze Crimeea ocupată.