În curând o lege privind „statutul oligarhilor”
Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Națională, Oleksi Danilov, a anunţat într-un interviu televizat că proiectul de lege care îi vizează pe oligarhi (legea privind „statutul oligarhilor” sau privind „dezoligarhizarea”), anunţat recent de Volodimir Zelenski, este încă în lucru, dar că, în viitorul apropiat, documentul va fi prezentat în Parlament, iar textul său va deveni public. „Avem o variantă preliminară a proiectului de lege cu privire la oligarhi. Acum, aceasta este în lucru, experții lucrează la documentul respectiv. În viitorul apropiat îl veți vedea cu toții. Va fi înregistrat în Parlament de către preşedinte şi veţi afla cine se încadrează în această categorie”, a spus Danilov.
Pe 15 aprilie, la o ședință a Consiliului de Securitate şi Apărare Națională din Ucraina, Volodimir Zelenski a anunțat elaborarea „unui proiect de lege fundamental privind statutul oligarhilor în Ucraina”. Zelenski a însărcinat Consiliul de Securitate şi Apărare, Biroul Președintelui și Comitetul Antimonopol să înceapă să lucreze la un astfel de document.
Pe 14 mai, într-un editorial semnat pentru ziarul Focus, Volodimir Zelenski a remarcat că „numărul oligarhilor din Ucraina a scăzut”, după ce, cu o zi înainte, parlamentarul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al Kremlinului, a fost plasat în arest la domiciliu, într-un dosar penal în care este cercetat pentru înaltă trădare şi jefuirea avuţiei publice din Crimeea.
Putin avertizează că Moscova va reacţiona după declanşarea urmăririi penale împotriva lui Medvedciuk
Vladimir Putin a avertizat că Rusia va reacţiona la ceea ce el a numit "curăţarea" spaţiului politic de către Ucraina, la o zi după ce un tribunal ucrainean l-a plasat în arest la domiciliu pe Viktor Medvedciuk, bogat om de afaceri şi un proeminent politician prorus din Ucraina, suspectat de "înaltă trădare" de către autorităţile de la Kiev.
Un tribunal ucrainean l-a plasat pe Viktor Medvedciuk - 66 de ani, care promovează relaţii strânse cu Rusia şi care se mândrește că Putin este naşul uneia din fiicele sale - în arest la domiciliu, în urma acuzaţiilor de "înaltă trădare" cu care se confruntă.
Acesta ar fi cel mai important proces de când Volodimir Zelenski a preluat puterea în urmă cu doi ani. Va fi și un număr de echilibristică diplomatică pentru Zelenski, într-un moment în care popularitatea lui nu încetează să scadă, iar el e tras în direcții diferite de oligarhi și de Occident.
"Luând în considerare ameninţările care planează asupra noastră, va trebui să reacţionăm în timp util", a declarat Putin în cursul unei şedinţe operative a Consiliului Securităţii Rusiei. "Se pare că, în prezent, toţi cei din Ucraina care lucrează cu Rusia vor fi traşi la răspundere", a afirmat preşedintele rus, adăugând că Ucraina este transformată într-un fel de "Antirusie".
"Judecând după toate acestea, iar acest lucru este foarte trist, Ucraina este transformată lent, dar sigur într-un fel de antipod al Rusiei, într-un fel de Antirusie, într-o platformă de pe teritoriul căreia noi vom primi, se pare, noutăţi ce vor necesita o atenţie specială din partea noastră din punctul de vedere al asigurării securităţii Federaţiei Ruse", a declarat Putin.
În Ucraina "sunt închise organele media naţionale, iar partenerii noştri occidentali nu reacţionează în niciun fel la aceasta, pentru a nu spune că ei susţin decizii de acest fel", a spus liderul rus, insistând că, în Ucraina, se încearcă "eliminarea din spaţiul politic a acelor forţe care pledează pentru o soluţionare paşnică a crizei din sud-estul Ucrainei, în Donbas, şi pentru relaţii de bună vecinătate cu Rusia".
Viktor Medvedciuk conduce "Platforma de opoziţie - Pentru viaţă", principala forţă de opoziţie prorusă din Ucraina, care numără 40 de deputaţi în Rada Supremă (parlamentul unicameral).
Pe lista celor mai bogaţi oameni din Ucraina, Medvedciuk se plasează pe locul 12, cu o avere de 620 milioane de dolari. El este acuzat de "înaltă trădare" şi de "tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea", peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia.
Un tribunal ucrainean a ordonat joi consemnarea sa la domiciliu până în 9 iulie, refuzând încarcerarea sa cerută de anchetatori, care au efectuat percheziţii în două dintre vilele sale din Kiev şi într-o suburbie de lux, precum şi la biroul său.
În februarie, autorităţile ucrainene au impus deja sancţiuni împotriva miliardarului şi soţiei sale - o cunoscută vedetă de televiziune, Oksana Marciuk - interzicând trei canale de televiziune proruse deţinute oficial de un alt deputat prorus, Taras Kozak, dar considerate a fi controlate tot de Medvedciuk.
Afişând o fermă opoziţie faţă de NATO şi UE, el acuză cu regularitate Kievul că "nu face nimic" pentru a pune capăt războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi pledează, la fel ca Moscova, în favoarea transformării ţării sale în federaţie.
Medvedciuk a fost timp de mai mulţi ani reprezentantul autorităţilor ucrainene la negocierile cu rebelii, calitate ce i-a revenit la presiunile Moscovei, potrivit Kievului.
În dosarul de "înaltă trădare" deschis împotriva lui Medvedciuk, trei capete de acuzare vizează un sprijin acordat Federaţiei Ruse pentru a obţine controlul asupra unui zăcământ de petrol şi gaze în Crimeea, transmiterea către serviciile secrete ruse a unor informaţii clasificate despre armata ucraineană şi participarea la aşa-numitul proiect 'Luci' privind recrutarea unor agenţi în serviciul Moscovei din rândul migranţilor ucraineni în Federaţia Rusă.
Într-un editorial publicat în ediţia din 14 mai a revistei locale Focus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie că autorităţile de la Kiev s-au folosit de instrumente juridice legale pentru a-l priva pe Medvedciuk de posibilitatea de a "mai lovi ţara".
Ucraina: Medvedciuk – cauțiune record
În vremea aceasta, în Ucraina continuă „curățenia de primăvară” printre oligarhi. Astfel, Procuratura Generală a Ucrainei a cerut unui tribunal de la Kiev, care examinează arestarea preventivă a mogulului și deputatului pro-Kremlin, Viktor Medvedciuk, să stabilească o cauțiune de 300 de milioane de hrivne (aproape 11 milioane de dolari).
Având relații personale apropiate cu Vladimir Putin, Medvedciuk este cercetat în Ucraina pentru trădare, împreună cu un alt parlamentar pro-rus. Notificarea în legătură cu ancheta i-a fost înmânată marți, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei i-a percheziționat locuința și oficiul de la Kiev. În luna februarie, Consiliul pentru Securitate Națională al Ucrainei l-a sancționat pe Medvedciuk și pe soția acestuia, înghețându-le activele pe trei ani și interzicându-le să mai facă afaceri în țară. Mogulul și partidul său pro rus, Platforma de Opoziție – Pentru Viață, au respins acuzațiile de trădare, spunând că ancheta este motivată politic.
La Moscova, cum o scrie Kommersant, Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, fost premier și actualmente șeful partidului puterii și al lui Putin Rusia Unită (Единая Россия), a numit acțiunile justiției ucrainene împotriva lui Medvedciuk o „vânătoare de vrăjitoare”.
„Colaboraționiștii anului”
Novaia Gazeta (NG) scrie astăzi despre succesul operațiunii de racolare a unei mase de votanți din Donbas, în Ucraina, în regiunea secesionistă Donețk-Luhansk, gata oricând să voteze pentru partidul puterii și al lui Putin Rusia Unită (Единая Россия). „Colaboraționiștii anului”, este titlul din Novaia Gazeta: „Separatiștii ucraineni vor vota pentru Rusia Unită”.
Argumentî i Faktî, practic cea mai veche publicație independentă din Rusia, datând din vremea perestroikăi lui Gorbaciov, arătase deja cum în perspectiva viitoarelor alegeri Rusia Unită atrage voluntari din Donbas, regiunea secesionistă din Ucraina, după ce toți cei de acolo care au dorit-o au primit și cetățenia rusă.
În schimb, ziarul Kremlinului Rossiiskaia Gazeta se ocupă de soarta lui Viktor Medvedciuk, oligarhul ucrainean pro-rus care îi este și cumnat lui Vladimir Putin, care i-a botezat fiica. Sub titlul „Operațiunea Sunătoarea” (Операция "Погремушка") pune întrebarea pentru ce procuratura de la Kiev caută acum să-l aesteze pe Medvedciuk.
Acesta, acuzat de înaltă trădare, a trebuit să se prezinte ieri seara, miercuri 12 mai, la interogatoriu la Procuratura generală de la Kiev. Medvedciuk a spus că a aflat din presă despre acuzațiile care i se aduc și că el se afla la odihnă cu familia într-o regiune vecină când, în ajun, ofițerii Serviciului de Securitate (SBU) au făcut percheziții la domiciliul său.
Procuratura a anunțat că va cere aplicarea măsurii de arest preventiv pentru Medvedciuk, ședința instanței urmând să aibă loc astăzi, 13 mai. Politicianul pro-rus este bănuit, împreună un alt parlamentar, Taras Kozak, de înaltă trădare și exploatarea ilegală a resurselor naturale din peninsula Crimeea anexată de Rusia.