Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

09:18 28.5.2021

Ucraina se teme de apropierea „fuzională” Rusia-Bielorusia

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba

Cotidianul Izvestia scrie, la Moscova, despre cum ministerul de externe al Ucrainei atrage atenția asupra pericolului apropierii fuzionale între Rusia și Bielorusia.

Izvestia îl citează pe ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, care spune: „Apropierea Bielorusiei de Rusia este o amenințare pentru noi.” „Poziția lui Lukașenka”, continuă Kuleba, „nu ne permite să întreținem nici o legătură cu Bielorusia”.

Izvestia amintește că pe 24 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat decizia suprimării legăturilor aeriene cu Bielorusia vecină, în urma deturnării de către regimul de la Minsk a zborului Ryanair Atena-Vilnius.

08:37 27.5.2021

Olanda: Procesul în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines MH17 începe pe 8 iunie

La aproape şapte ani după ce zborul de pasageri MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât deasupra estului Ucrainei, procesul principal va începe în ziua de 8 iunie în Olanda, a anunţat miercuri judecătorul Hendrik Steenhuis, la Gilze-Rijen.

Potrivit dpa şi AFP, judecătorii olandezi au inspectat miercuri epava parţial reconstituită a avionului, aflată într-un hangar la baza aeriană Gilze-Rijen, în sudul Olandei.

Avionul Boeing, plecat de la Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur, a fost lovit în plin şi doborât la 17 iulie 2014 de o rachetă BUK de concepţie sovietică, potrivit anchetatorilor, deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord, printre care 196 de cetăţeni olandezi, au murit.

Echipa internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă BUK provenită de la brigada a 53-a antiaeriană rusă cu baza la Kursk (sud-vest).

Patru bărbaţi - trei ruşi şi un ucrainean - sunt acuzaţi de doborârea avionului şi uciderea a 298 de persoane. Toţi cei patru sunt judecaţi în contumacie.

Dat fiind că majoritatea victimelor provin din Olanda, procesul va avea loc în această ţară. După ani de anchetă, procesul începuse iniţial anul trecut în martie, părţile implicate stabilind detaliile procedurale.

Miercuri, judecătorii au inspectat exteriorul epavei minuţios reconstituite, apoi au urcat pe o scară pentru a examina distrugerile din interiorul aparatului.

Judecătorul Steenhuis, care va prezida procesul, a subliniat miercuri că este vorba despre un moment cu mare impact emoţional pentru familiile victimelor. Rudele au putut asista la procedură printr-un live stream.

'Ne dăm seama că această vizită la reconstrucţia MH17 în cadrul procedurii penale oficiale va fi foarte încărcată de emoţie pentru apropiaţii victimelor. Este vorba despre reconstituirea unui avion în care apropiaţii lor erau în drum spre o destinaţie unde nu au mai ajuns niciodată', a spus Steenhuis.

Acuzarea şi apărarea au inspectat şi ele epava, transportată din Ucraina cu trenul şi cu avionul până la baza aeriană olandeză.

08:22 27.5.2021

Ucraina critică NATO pentru lipsa de progrese

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a criticat lipsa de progrese în politica „ușilor deschise” a NATO privind aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, și că nu poate înțelege de ce țara sa nu a fost invitată la summitul blocului militar, de luna viitoare.

Liderii NATO se întâlnesc pe 14 iunie la Bruxelles pentru întărirea relațiilor transatlantice, cu o nouă administrație americană, a președintelui Joe Biden, și pe fundalul tensiunilor tot mai mari cu Rusia.

„Înțelegem dorința aliaților de a organiza un summit închis (...), dar nu înțelegem cum este posibil să nu se găsească un format pentru participarea Ucrainei”, a declarat ministrul ucrainean de externe, miercuri, la Kiev, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al OSCE, Helga Schmid.

Kuleba a spus că Ucraina este recunoscătoare NATO pentru „uşa deschisă”, în 2008, fostelor republici sovietice, când Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la Alianță, dar că de atunci „nu s-a făcut nimic” pentru punerea în aplicare a acelei decizii.

13:36 24.5.2021

Ucraina începe vaccinarea cetăţenilor din Donbas

Vaccinul chinezesc CoronaVac
Vaccinul chinezesc CoronaVac

Ucraina va începe în curând să vaccineze anti-COVID-19 cetăţenii care locuiesc în zonele ocupate și care o doresc – a anunţat Ministerul Sănătății de la Kiev. Potrivit instituţiei, un lot de 500.000 de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, care a ajuns în Ucraina la sfârșitul lunii aprilie, a trecut deja de controlul de laborator şi, pe 24 mai, autorităţile vor începe să distribuie dozele în regiuni.

Ministerul precizează că, prin decizia Comandamentului Operativ, acest lot va fi destinat inclusiv vaccinării cetățenilor ucraineni care se află pe teritoriile ocupate temporar. Vor avea prioritate la vaccin locuitorii de peste 65 de ani din republicile separatiste Doneţk şi Luhansk și din Crimeea.

Procesul de imunizare se va desfăşura în puncte speciale amenajate pe teritoriul regiunilor Doneţk, Luhansk și Herson. Ucraina a depăşit pragul de un milion de persoane vaccinate împotriva coronavirusului. Campania de imunizare în această ţară a început pe 24 februarie, vaccinurile administrate fiind Covishield (AstraZeneca de producție indiană), CoronaVac (produs de compania chineză Sinovac) şi Comirnaty (produs de Pfizer/BioNTech).

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG