Nou pachet de asistență militară SUA pentru Ucraina
Ministerul apărării din Statele Unite a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Pentagonul a declarat că ajutorul de 150 de milioane de dolari va îmbunătăți capacitățile armatei ucrainene, inclusiv în ce privește „letalitatea, comanda și controlul”.
„Asistența letală defensivă” include radare anti-artilerie, echipamente de comunicații și de război electronic, sisteme anti-dronă și instruire. Statele Unite au acordat Ucrainei asistență de securitate de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, când Rusia a anexat în mod ilegal peninsula ucraineană Crimeea.
Deși ultimul pachet provine din fonduri deja aprobate de Congres pentru anul fiscal curent, anunțul Pentagonului detaliază modul în care se va aloca asistență. Ucraina urmează să figureze pe agenda convorbirilor pe care președintele american Joe Biden le va purta cu omologul său rus Vladimir Putin la prima lor întâlnire, pe 16 iunie, la Geneva.
UEFA și tricoul ''politic'' pentru EURO 2020
UEFA a răspuns ieri, joi, obiecțiilor Rusiei despre prezența Crimeei pe tricourile echipei ucrainene, argumentând că majoritatea comunității internaționale nu a recunoscut anexarea din 2014.
Totuși, precizează Washington Post, UEFA a ordonat Ucrainei să scoată sloganul cusut în interiorul gulerului, “Glorie eroilor!”, și asta cu doar câteva zile înainte de meci.
Moscova susține că sloganul se referă la militarii ucraineni naționaliști, anti-comuniști și pro-naziști din al II-lea Război Mondial.
Kievul va urmări cu o extremă atenție întâlnirea de miercuri 16 iunie, la Geneva, între Biden și Putin. Putin a dat un interviu televiziunii ruse de stat în care a avertizat Ucraina împotriva oricărei încercări de a se apropia mai mult de NATO, Putin afirmând că populația rusofonă din Ucraina (în multe regiuni majoritară) nu dorește o mai mare apropiere de Vest. “Ei nu vor să ajungă în linia focului”, a spus Putin. “Nu vor să devină carne de tun.”
Curtea Europeană de Justiție deblochează averea lui Ianukovici
Curtea Europeană de Justiție a respins prelungirea de către Consiliul European în 2019 a sancțiunilor și înghețărilor de averi impuse de împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și a fiului său, Oleksandr Ianukovici.
Curtea a invocat lipsa de suficientă protecție juridică pentru cei doi. Decizia a fost publicată pe site-ul Curții ieri, 9 iunie.
În urma reprimării protestelor pro-europene din centrul Kievului, protestele de pe Maidan, UE a sancționat mai mulți oficiali ucraineni, în martie, 2014, inclusiv pe Ianukovici și pe fiul lui, folosind și acuzații de fraude și alte fărădelegi invocate de autoritățile Ucrainei.
Sancțiunile împotriva celor doi au fost apoi prelungite sistematic, de mai multe ori. În decizia de ieri a Curții se atrage atenția că UE nu s-a asigurat că Ianukovici și fiul lui au avut posibilitatea să se apere cum se cuvine de asemenea acuzații.
Rusia reclamă Ucraina la UEFA din pricina tricoului ''politic'' pentru EURO 2020
Federaţia rusă de fotbal (RFS) a anunţat, ieri seara, că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea anexată şi sloganuri patriotice.
"Atragem atenţia în această scrisoare asupra utilizării de motive politice pe tricoul selecţionatei ucrainene, ceea ce este împotriva principiilor de bază ale regulamentului UEFA pentru echipament", a precizat serviciul de presă al RFS, citat de agenţiile ruse de presă, cu trei zile înainte de debutul EURO 2020
Pe Facebook, Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, a anunţat că jucătorii ucraineni vor purta "echipamente speciale" şi a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu şi galben ale drapelului ucrainean.
Ţinutele prezintă forma Ucrainei şi includ Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.
De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după revolta de pe Maidan, în 2014.
Aceste sloganuri au suscitat critici din partea Moscovei, din cauza asocierii lor cu grupurile naţionaliste din al Al Doilea Război Mondial, care au luptat şi cooperat cu naziştii.
"În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unităţi armate ucrainene naţionaliste", a afirmat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, pe aplicaţia Telegram.
UEFA, organizatoarea EURO 2020, a precizat că acest echipament a fost aprobat "în acord cu regulamentul", care stipulează că niciun echipament nu trebuie să "aducă atingere decenţei comune sau să transmită mesaje politice, religioase sau legate de rasă".
Totodată, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, Andrei Pavelko, a asigurat că tricoul a fost validat de UEFA cu "mult înainte" de a fi prezentat.