Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

19:28 3.10.2021

Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Georgiei în legătură cu Saakaşvili

Ministerul de Externe ucrainean l-a convocat pe ambasadorul Georgiei la Kiev în legătură cu informaţiile încarcerarea fostul președinte și opozant Miheil Saakașvili.

Separat, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea fostului preşedinte ucrianean şi ''tonul'' declaraţiilor venite din Georgia.

17:39 3.10.2021

Zelenski promite că-l va scoate pe Saakașvili din închisoare

Le Monde, în Franța, la rubrica de externe, analizează efectele încarcerării în Georgia a fostului președinte Miheil Saakașvili, întors în țară după opt ani de exil rocambolesc, exil în care el a fost o vreme guvernatorul regiunii Odessa, în Ucraina, înainte ca fostul președinte Petro Poroșenko să îi retragă abuziv cetățenia ucraineană, după ce cei doi s-au certat.

Saakașvili, scrie Le Monde, știa că va fi închis dacă se întoarce în Georgia, din care a fugit în urmă cu opt ani. Saakașvili e cel care, începând din 2004, a scos Georgia din orbita Rusiei. Putin are pentru el o mare aversiune personală. Saakașvili a fost condamnat în 2018, în absență, pentru „abuz de putere”, ceea ce nu l-a împiedicat să se întoarcă în țară, el afirmând că e vorba de o condamnare motivată politic.

Președinta Georgiei, foarte francofila și francofona Salomé Zurabișvili, a exclus posibilitatea unei amnistii. «Vremea războaielor civile s-a dus și nimeni n-ar trebui să se joace cu acest foc», a spus ea, făcând aluzie la capacitatea lui Saakașvili de a-și mobiliza în stradă partizanii, chiar dacă e închis.

În weekend au avut de de altfel loc alegeri în Georgia, iar partidul puterii se arată a le fi câștigat iarăși.

În Ucraina, Kyiv Post scrie că președintele Volodimir Zelenski a promis că va face totul pentru a-l aduce pe Saakașvili înapoi.

16:59 26.9.2021

Ucraina raportează peste 9.000 de cazuri noi de COVID-19 şi 140 de decese

Ministerul Sănătăţii de la Kiev a anunţat, vineri, depistarea a 9.058 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare număr zilnic de infectări din luna aprilie. În ultimele 24 de ore, laboratoarele ucrainene au efectuat 82.181 de teste pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus.

Totodată, în ultima zi, 140 de ucraineni au decedat din cauza COVID-19, faţă de 123 în ziua precedentă, iar 2.060 de pacienţi infectaţi au fost internaţi în spital. Pe de altă parte, de joi până vineri, 2.415 pacienţi s-au vindecat de COVID-19.

Bilanţul pandemiei de coronavirus în Ucraina a ajuns, astfel, la 2.379.483 de infectări şi 55.424 de decese. De la debutul pandemiei, în Ucraina au fost efectuate 12.633.853 de teste pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

16:56 26.9.2021

Rusia ține manevre militare în Marea Neagră, simultan cu exercițiile NATO

După declanșarea a două exerciţii militare în Ucraina cu participarea a mii de soldaţi, marina rusă şi-a desfăşurat propriile manevre săptămâna trecută în Marea Neagră.

Mai multe nave au efectuat tiruri de artilerie şi de rachete în etapa finală a unui exerciţiu care a debutat la 20 septembrie, a anunţat vineri Flota rusă din Marea Neagră.

Unităţi navale ale Flotei Rusiei din Marea Neagră au desfăşurat un "exerciţiu special pentru protecţia obiectivelor activităţii economice maritime" în apele Mării Negre, a comunicat Ministerul rus al Apărării, citat de media ruse.

"Exerciţiul a fost realizat în cadrul manevrelor comune ale navelor de la bazele navale din Crimeea şi Novorossiisk ale Flotei Mării Negre. Echipajele au exersat elemente de navigaţie şi de manevră de luptă în cadrul unor grupuri tactice omogene şi eterogene, au efectuat exerciţii de comunicaţii, de protecţie antisubmarină, antiaeriană a unui detaşament de nave la trecerea pe mare", conform unui comunicat al ministerului, citat de Interfax.

Cu o zi în urmă, media ruse au relatat că militarii ruşi din Crimeea exersează "distrugerea unor ţinte marine" în Marea Neagră cu rachete.

Unităţi staţionate în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au participat de asemenea la acest exerciţiu.

Pe lângă cele peste 20 de nave de suprafaţă şi submarine, în respectivele manevre au fost implicate avioane şi elicoptere.

În ultimele luni, mai multe manevre militare efectuate deopotrivă de Rusia şi de către Occident au provocat noi tensiuni între cele două părţi.

Un exerciţiu implicând SUA şi ţări ale NATO este în curs de desfăşurare în vestul Ucrainei.

Paralel, un alt exerciţiu la care participă 12.500 de soldaţi din 11 ţări membre NATO se desfăşoară tot în Ucraina, inclusiv în regiunea Herson, care se învecinează cu Crimeea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG