Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:20 7.2.2019

Poroşenko spune că aderarea la NATO și UE este un obiectiv real

Petro Poroşenko a făcut această declaraţie într-un discurs susţinut, joi, în Parlamentul de la Kiev, înainte ca deputaţii ucraineni să voteze proiectul de lege privind înscrierea în Constituţie a obiectivelor de aderare a Ucrainei la NATO şi la UE.

„Ucraina are nevoie de unitate în cazul votului nostru istoric. Sunt convins că vom continua eforturile noastre comune de implementare a reformelor. De asemenea, sunt convins că aderarea la UE și la NATO este un obiectiv cât se poate de real. Prin eforturile noastre comune, țara va avea asigurată aderarea la NATO și aderarea la UE” – a afirmat Petro Poroşenko.

Potrivit preşedintelui, Ucraina trebuie să „avanseze pe calea aderării la UE și la NATO”. „Acum zece ani, în această sală de şedinţe s-au făcut apeluri la o abordare multi-vectorială. Au existat apeluri iresponsabile la rămânerea la statutul de ţară nealiniată. Vreau să reamintesc tuturor că, în februarie 2013, Rusia a început agresiunea împotriva Ucrainei când aveam statut de ţară nealiniată. Acel statut nu ne-a salvat. Acum, însă, trebuie să mergem în mod decisiv pe calea aderării la UE și la NATO” – a spus Poroșenko.

15:21 7.2.2019

Linia frontului azi în Donbas

15:22 7.2.2019

Rada a înscris în Constituţie aderarea la UE şi la NATO


Deputații ucraineni au votat, joi, în lectură finală, înscrierea în Constituţie a obiectivelor ţării de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană, modificarea legislativă, iniţiată de preşedintele Petro Poroşenko, fiind aprobată de 334 de parlamentari.

Pe 22 noiembrie 2018, Rada Supremă de la Kiev a adoptat, în primă lectură, o serie de amendamente la Legea privind orientarea strategică a statului, pentru a înscrie în Constituţie intenţia de a obţine statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru votul final, modificarea legislativă trebuia să fie susţinută de cel puţin 300 de parlamentari. La finele anului trecut, Petro Poroşenko a declarat că „aceste amendamente, prin forţa Legii fundamentale, vor obliga toate autorităţile şi instituţiile ucrainene să asigure aderarea Ucrainei la UE și la NATO”.

22:36 9.2.2019

Bulgaria și Rusia vor să construiască un gazoduct care va ocoli Ucraina și România

Строительство газопровода Джубга-Лазаревское-Сочи ОАО "Газпром"
Строительство газопровода Джубга-Лазаревское-Сочи ОАО "Газпром"

Bulgaria s-a angajat în fața Rusiei să construiască un nou gazoduct pentru transportul gazului rusesc din Turcia în Serbia, după ce trei companii, ”Gazprom ”Rusia, ”Bulgargaz” Bulgaria și ”MET” Elveția au semnat contracte pentru utilizarea sa.

Proiectul de 1,4 miliarde de euro ar putea crește dependența UE de gazul rusesc și să submineze securitatea ucraineană, cred diplomații din UE și SUA. Se presupune că după 2019, Bulgaria va primi gazul rusesc prin conducta de gaz TurkStream, trasa de-a lungul bazinului Mării Negre.

Acum, Bulgaria este aproape complet dependentă de furnizarea de gaze rusești transportate prin sistemele ucrainean și românesc de transport al gazelor.

După 2020, Bulgaria intenționează să satisfacă până la 30% din cererea sa de gaze naturale din campul Shah Deniz II din Azerbaidjan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG