Extrema abilitate a păpușarului Ianukovici
Este o manevră strategică de o extremă simplicitate, o manevră de manual: Ucraina fiind un regim prezidențial, Ianukovici păstrează astfel toate prerogativele și pune povara uriașei crize economice și sociale în care se află cufundată țara pe spatele guvernului.
Dacă Iațeniuk și Kliciko acceptă, criticile de la Bruxelles și cele ale nemulțumiților Maidanului își pierd imediat o bună parte din justificare.
Nepropunând nimic ultranaționaliștilor din Svoboda, Ianukovici îi face pe aceștia să se desolidarizeze de duoul Iațeniuk-Kliciko.
Propunând postul de premier mai degrabă lui Iațeniuk decât lui Kliciko, Ianukovici introduce indicele zizaniei intre cei doi.
Dacă Iațeniuk-Kliciko refuză, vina eșecului va cădea pe ei.
Opoziția nu cade în capcană
Opoziția ucraineană a respins propunerea lui Ianukovici de a forma viitorul guvern al Ucrainei și a cerut în loc de asta noi alegeri prezidențiale, precum și o modificare urgentă a Constituției.
E limpede că liderii opoziției nu erau gata să accepte responsabilitatea conducerii țării. "Țara e în marginea falimentului", a spus Arseni Iațeniuk, șeful partidului Iuliei Timoșenko. "Au furat cât au putut în ultimii trei ani și jumătate și au transformat totul în haos. Acum vor să scape de răspundere punând totul pe noi."
Liderii opoziției au mai cerut ca guvernul actual să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană și să elibereze toți prizonierii politici, inclusiv pe Iulia Timoșenko.
Intoarcere la punctul de plecare.
—
Protestatarii continuă să ocupe primării
In provincie, protestatarii continuă să ocupe primării. In partea vestică a țării, poliția se abține în general să intervină. Ba chiar, acolo unde primăriile sînt controlate de opoziție, administrațiile locale dau directive in favoarea Euromaidanului. In estul rusofon, însă, situația este total diferită.
In Liov, cel mai important oraș din Galiția și din tot vestul Ucrainei, primarul, numit anterior de Ianukovici, a fost obligat să-și semneze demisia.