Linkuri accesibilitate

Ecaterina Andronescu, din retractare în retractare. După ”plagiatul, o problemă minoră”, spune că nu vrea segregare


Ecaterina Andronescu., Minister of Education
Ecaterina Andronescu., Minister of Education

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu ar fi vrut să-i bage pe copiii cu dificultăți de învățare în clase speciale. Cel puțin așa a declarat în primă fază, după care, auzind probabil că există un ordin al Ministerului Educației din 2018 care interzice segregarea, a revenit,

Motivul invocat de Andronescu a fost cel al lipsei profesorilor ”de sprijin” în clasele normale care să-i ajute pe acești copii. Soluția ministrului: ”să-i împărțim mai mulți într-un loc și să punem profesori de sprijin acolo”. Adică, mai direct, clase speciale pentru cei cu probleme de învățare.

„Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”, a declarat pentru Digi24 ministrul Ecaterina Andronescu.

Reacțiile față ideea ministrului au apărut în timp record, atrăgându-i-se atenția că există un Ordin ( AICI DOCUMENTUL) dat chiar de ministerul pe care îl păstorește, e drept, mai demult, prin 2016, care interzice explicit acest lucru, considerat segregare.

Chiar la primul articol al ordinului se spune:” MInisterul Edcuației își propune ca politică educațională asigurarea echității în educație, în ce privește accesul egal la toate formele de învățământ, dar și în ce privește calitatea educației pentru toți copiii, fără nicio discriminare generată de originea etnică sau de limba maternă, dizabilitate și/sau cerințe educaționale speciale, statutul socio-economic al familiilor, mediul de rezidență sau performanțele școlare ale beneficiarilor primari ai educației”.

Iar la articolul 5 al Ordinului este explicat că separarea fizică în ” grupe, clase, cădiri, ultimele două bănci” pe criteriul ”cerințelor educaționale speciale” constituie ”segregare școlară”.

Deputata PNL Adriana Săftoiu, membră în Comisia pentru educație a Parlamentului, a scris într-o postare pe Facebook că este cea mai revoltătoare intiațivă și că va cere audierea ministrului.

”Este una dintre cele mai revoltătoare inițiative. Sunt zeci de ani de când în țările model în sistemul educațional efortul e pentru ca acești copii să fie integrați în învățământul de masă, iar învățământul special să fie o excepție. În loc să găsescă soluții pentru ca acești copii să aibă profesori de sprijin, integrați în învățământul de masă, Andronescu se scuză lamentabil si propune o măsură aberantă, nedreaptă, lipsită de orice responsabilitate față de acești copii”

Ulterior, după apariția în mediul online a unor astfel de reacții vehemente la adresa ei, Ecaterina Andronescu a revenit și a spus că ea nu doreste segregare, potrivit Hotnews.

”Nu!!! Cum să vreau segregare?? Eu am fost ministrul care pentru prima dată, în perioada 2001-2003, am integrat în școlile de masă, prin trecere de la școlile speciale, circa 30.000 de copii cu dificultăți de învățare! Am spus că dacă în clasele de masă sunt doi-trei copii cu dificultăți de învățare poate reușim să le dăm și un profesor de sprijin”.

Nu este prima oară când ministrul Andronescu este nevoită să retracteze sau să-și nuanțeze declarațiile. Un exemplu recent este afirmația potrivit căreia elevii din clasa primară ar trebui lăsați și ei repetenți pentru a nu se mai ajunge în situația ca aceștia să nu treacă evaluarile de la finalul gimnaziului. După izbucnirea scandalului și a explicațiilor venite din partea profesorilor, Ecaterina Andronescu a bătut în retragere: " Dacă ne uităm la evaluările de la a doua, a patra şi a şasea constatăm că, începând chiar din clasa a doua-treia, unii copii nu ţin ritmul cu programa. Întrebarea mea este dacă doar constanţi şi nu faci nimic sau încerci să iei în considerare demersuri care să schimbe lucruri".

Un alt exemplu, elocvent în raport cu poziția ei ( era tot ministru la vremea respectivă) în scandalul legat de plagiatul lui Victor Ponta, care a copiat bună parte din lucrarea de doctorat, este declarația de acum circa o lună în care spunea că ”plagiatul este o problemă minoră”. Cum Ponta și-a pierdut între timp titlul de doctor și a și plecat din PSD, nici Andronescu nu mai este așa de motivată, astfel încât peste câteva zile, problema plagiatului nu mai era ”minoră” ci ”gravă”: ”Dezavuez această practică. Nu am suficiente pârghii, dar prin legislaţia pe care o vom promova trebuie să întărim exigenţa universităţilor pentru că acolo sunt toate pârghiile şi sper să nu mai avem asemenea cazuri deloc în sistemul de învăţământ pentru că, fără îndoială, este o practică nefericită”.

XS
SM
MD
LG