Linkuri accesibilitate

Liderul ALDE din Parlamentul European, consternat de piedicile care i se pun lui Kovesi în cursa pentru procurorul-șef european


Consternat este cuvântul folosit de liderul liberal-democraților europeni față de dosarul care i s-a deschis Laurei Codruța Kovesi în momentul finalei pentru alegerea procurorului-șef european
Consternat este cuvântul folosit de liderul liberal-democraților europeni față de dosarul care i s-a deschis Laurei Codruța Kovesi în momentul finalei pentru alegerea procurorului-șef european

Preşedintele grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a anunţat luni, pe Twitter, că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, prin care i-a cerut să apere integritatea procesului de selecţie pentru funcţia de procuror-şef european şi să le ceară autorităţilor române să garanteze că Laura Codruţa Kovesi va putea participa pe deplin la acesta.

Suntem consternaţi de atacurile autorităţilor române împotriva unuia dintre candidaţii selectaţi şi suntem îngrijoraţi că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecţie
Guy Verhofstadt, președintele ALDE din PE

Verhofstadt scrie în postarea de pe Twitter de luni că scrisoarea, semnată şi de vicepreşedinta grupului ALDE Sophie In't Veld., face referire la procesul de selecţie a procurorului-şef european, pentru care trei candidaţi au fost reţinuţi pe lista scurtă de către un comitet independent de selecţie.

"Suntem consternaţi de atacurile autorităţilor române împotriva unuia dintre candidaţii selectaţi şi suntem îngrijoraţi că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecţie”, se arată în mesajul lui Verhofstadt, citat de Agerpres.

”A fost şocant să aflu că o citaţie emisă împotriva dnei Kovesi după ce a fost inclusă pe lista scurtă ar putea s-o împiedice să participe la audieri în Parlamentul European. Este de datoria PE să nu anticipeze rezultatul audierilor care vor avea loc la sfârşitul lui februarie şi să garanteze un proces corect pentru toţi cei trei candidaţi. De aceea, vă solicităm să interveniţi în apărarea procesului de selecţie şi să cereţi autorităţilor române să garanteze că dna Kovesi poate participa pe deplin la audieri şi poate apărea în faţa PE. Atâta timp cât nu a fost acuzată de nimic, ca să nu mai vorbim de condamnare, nu poate fi lipsită de drepturile ei", se menţionează în scrisoare.

View image on Twitter

Guy Verhofstadt@guyverhofstadt

In light of the attacks by the Romanian Gov against Laura , @SophieintVeld & I have today jointly written to @EP_President, calling on him to defend the integrity of the selection process for the EU's public prosecutor & to guarantee Mrs Kovesi can fully participate.

158

89 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy


Guy Verhofstadt este președintele grupului ALDE, din Parlamentul European, la care este membru și partenerul de guvernare al PSD, ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și cel care i-a oferit funcția de ministru al Justiției lui Tudorel Toader. Familia europeană a liberal-democraților discută de ceva vreme despre posibilitatea excluderii formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu din grupul european. În privința participării lui Kovesi la concursul deschis pentru desemnarea șefului Parchetului European care va urmări fraudele cu fondurile comunitare, ALDE din România a considerat că fosta șefă a DNA nu ar fi potrivită. Cei de la ALDE, prin vocea lui Tăriceanu și a lui Varujan Vosganian, au spus că Laura Codruța Kovesi nu ar fi competentă și nu ar avea datele necesare pentru un astfel de post de rang înalt.

Cei de la PSD, de asemenea, au considerat că Laura Codruța Kovesi nu este potrivită. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care pledează împotriva fostei șefe a DNA. De asemenea, Toader a cerut explicații de la comisia de selecție în privința desemnării pe primul loc a lui Kovesi în urma etapelor preliminare ale concursului de desemnare a procurorului-șef european.

Toader a primit o scrisoare de la EPPO, mai exact de la președintele comisiei de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, în care îi sunt enumerate argumentele pentru desemnarea lui Kovesi în topul finaliștilor pentru acest post.

Poziția lui Guy Verhofstadt nu este singulară. Un avertisment extrem de dur pentru România a venit din partea lui Gunther Krichbaum, președintele Comisei pentru Afaceri Europene a Bundestagului. ”Ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”, i-a scris Krichbaum vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Ceilalţi doi candidaţi aflaţi pe lista scurtă pentru procedura de selecţie a şefului Oficiului procurorului public european (EPPO) sunt Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Andres Ritter din Germania. Numărul iniţial de candidaţi a fost de 24.

Laura Codruţa Kovesi urmează să fie audiată pe 26 februarie într-o şedinţă comună a comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi respectiv pentru control bugetar (CONT) ale PE, potrivit unei declaraţii recente a eurodeputatei ALDE Renate Weber.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat vineri la Parchetul General, unde a fost audiată de procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

XS
SM
MD
LG