Linkuri accesibilitate

PPE suspendă dreptul de vot al Fidesz 


Liderul Fidesz, Viktor Orban, a participat la reuniunea la care formațiunea sa a fost suspendată temporar din cel mai mare partid paneuropean
Liderul Fidesz, Viktor Orban, a participat la reuniunea la care formațiunea sa a fost suspendată temporar din cel mai mare partid paneuropean

Excluderea, pur și simplu, a Fidesz era o variantă riscată: Fidesz are 12 europarlamentari.

Partidul Popular European (PPE) a decis astăzi, în reuniunea celor 260 de membri ai Adunării Politice a PPE, reuniți la Bruxelles, suspendarea temporară a partidului Fidesz din PPE, până când o comisie de anchetă va determina în ce măsură partidul de guvernământ al lui Viktor Orban încalcă principiile statului de drept.

Anunțul a fost făcut chiar de seful grupului politic, Manfred Weber, care este și candidatul PPE la președinția Comisiei Europene.

Asta înseamnă că dreptul de vot al Fidesz în PPE va fi temporar suspendat, până când se va lua o decizie definitivă. Fidesz nu va mai putea participa la nici o reuniune a PPE și nu va mai putea vota în nici un comitet. Ba, chiar Viktor Orban nu este binevenit la mini-summitul PPE care va avea loc joi, înainte de reuniunea la vârf a celor 28 de șefi de stat și de guvern ai UE.

Evaluarea va fi efectuată de către un grup de politicieni PPE respectați: fostul președinte al Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, împreună cu fostul președinte al Parlamentului European, germanul Hans-Gert Poettering și fostul cancelar al Austriei Wolfgang Schuessel.

Dezbaterile -animate- au durat mai bine de două ore, după ce cvorumul necesar pentru cererea excluderii (12 partide din 9 țări) fusese reunit. Toate partidele care au cerut excluderea sunt din țări occidentale: Belgia, Grecia, Finlanda, Suedia, Luxembourg, Portugalia și Irlanda.

Multe partide mari nu erau deloc încântate de ideea de a expulza Fidesz înainte de alegerile europene. Compromisul, care constă în suspendare temporară până la concluziile anchetei, a fost propus de șefa creștin-democraților germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea Angelei Merkel. Cele două formațiuni germane, CDU, al lui Merkel și bavarezul CSU, al candidatului PPE la președinția Comisiei Manfred Weber, rămân divizate.

Nici Manfred Weber nu a dorit excluderea, pur și simplu, a Fidesz, pentru că dorește să devină președintele Comisiei Europene și are nevoie de toate voturile, iar Fidesz are 12 europarlamentari.

În schimb, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pare că ar fi insistat personal pentru excludere, pur și simplu. Picătura finală a fost, tocmai, afișul Fidesz cu nuanțe grafice antisemite care îl arată pe Juncker, controlat din spate de un George Soros rânjitor.

Nu e vorba însă numai de afișele cu Juncker și Soros. Orbán i-a numit pe creștin democrații belgieni și luxemburghezi «idioții utili» ai stângii, după ce aceștia au lansat, primii, procedura de excludere. Apoi, e revelator că Orbán a făcut până acum lucruri mult mai scandaloase, controlând presa și justiția și închizând Universitatea Central Europeană, dar că a fost nevoie să îl ridiculizeze calomniator pe Juncker ca barajul în jurul lui să se fisureze.

Prezent astăzi în persoană la dezbateri, Orbán a fost nevoit să le ceară scuze în public colegilor belgieni și luxemburghezi pentru că i-a numit «idioții utili» ai stângii.

Din România fac parte din PPE: PNL, PMP și UDMR.

XS
SM
MD
LG