Cea de-a doua acțiune disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară împotriva Laurei Codruța Kovesi a fost respinsă, luni, de către un complet de cinci judecători ai Înaltei Curți de Justiție și Casație (ÎCCJ).
Judecătorii au decis că fosta şefă a DNA nu a săvârşit o abatere disciplinară pentru că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009. Este vorba de așa numitul scandal ”sufrageria lui Oprea”, dat publicității de șeful cotidianlui Evenimentul zilei, Dan Andronic, fost consilier al lui Traian Băsescu.
Decizia judecătorilor este definitivă și a fost luată cu unanimitate.
Este vorba de prezența în noaptea alegerilor în casa lui Gabriel Oprea, alături de foțtii șefi ai SRI, generalul Florian Coldea, și George Maior. Inspecția a considerat că prin această atitudine Kovesi a afectat imaginea justiției.
O consilieră a Inspecției Judiciare a acuzat-o pe Kovesi că a interpretat decizia CCR cum a dorit, mai exact că ”a pus virgulele acolo unde nu era cazul”.
„La Curtea Constituţională sunt 37 de conflicte de constituţionalitate, dintre care 17 au fost admise. A fost vreodată sancţionat un conducător de instituţie pentru că s-a aflat într-un conflict constituţional? Sunt procuror de 24 de ani şi îmi iubesc meseria. Vreau să rămân procuror. Prin tot ce am făcut am încercat să apăr onoarea procurorilor”, a spus Kovesi la proces.
Tot luni, magistrații Înaltei Curți de Justiție și Casație au decis să respingă recursul Inspecției Judiciare și a decis că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a săvârșit o abatere disciplinară atunci când a desemnat ca un judecător să facă parte dintr-o echipă de control a DNA.
Era vorba de consiliera fostei șefe a DNA, judecătoarea Dana Tițian, desemnată să facă un control la structurile DNA din Suceava și Iași.
Decizia instanței este definitivă.
Din completul de cinci judecători care au dat acest verdict, doi judecători, Corina Alina Corbu și Maria Hurdei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acțiunii disciplinare și sancționării Laurei Codruța Kovesi cu avertisment, scrie Agerpres.
„Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, aşa cum susţine Inspecţia Judiciară, pentru că acel control era confidenţial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecţia Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiţie şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”, a spus Laura Codruța Kovesi în timpul procesului, care a avut loc pe 18 martie.
În urmă cu o săptămână, procurorul Marius Iacob, care fusese adus ca adjunct la DNA de către fosta sa șefă, laura Codruța Koves, a demisionat din funcție, după ce instanța a confirmat sancțiunea impusă acestuia de Inspecția Judiciară.
Aceste decizii survin cu două zile înainte de următoarea rundă de negocieri dintre Consiliul UE și Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european.