Augustin Lazăr a fost premiat pentru „atitudinea lui corectă şi fermă în apărarea justiţiei. Acesta a fost criteriul cel mai important, el este îndeplinit şi în ziua de astăzi”, după cum ne-a explicat Brânduşa Armanca, vicepreședintă a Societății Timișoara. „Noi nu participăm la campaniile Antenei 3 şi ale lui Dan Voiculescu împotriva unor persoane sau şefi de instituţii” mai adugă Armanca: „Eu consider că este o campanie murdară de tip securistic, practicată în trecut de Dan Voiculescu în calitatea sa de om al Securităţii, care a fost transferată, iată, ca metodă în televiziunile sale. Nu vom participa, asta”. Procurorul general, Augustin Lazăr, a primit pe 29 martie 2019 Premiul "Speranţa" al Societăţii Timişoara, în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară din oraș. Peste zece zile va veni să-și ridice premiul, ne-a spus Brândușa Armanca. Asociaţia 15 Noiembrie 1987 a solicitat, sâmbătă, într-o scrisoare deschisă, Societăţii Timişoara să-i retragă premiul acordat lui Augustin Lazăr, pe care-l acuză de poliţie politică şi îl cataloghează drept "un procuror de tip comunist, implicat în acţiuni represive". Scrisoarea este semnată de către preşedintele ”Asociaţiei 15 Noiembrie 1987”, Marius Boeriu, vicepreşedintele Dănuţ Iacob, dar şi de către Lucia Hossu Longin, realizator TV, autoarea serialului ”Memorialul Durerii”, în care apare şi disidentul Iulius Filip.
Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 a ținut de altfel să sublinieze că Augustin Lazăr „nu avea cum să nu-l cunoască pe Iulius Filip”. Procurorul general a spus, însă, că nu-și amintește de acesta. Vicepreședinta Societății Timișoara, Brândușa Armanca socotește că fiecare are memoria lui și că nimeni nu poate fi pus la zid doar fiindcă nu-și amintește un nume.
Ar putea, totuși, în compensare, Societatea Timișoara să-i recunoască meritele de dezident lui Iulius Filip? Vicepreședinta Societății, Brândușa Armanca ne-a răspuns că nu acesta este scopul organizației pe care o reprezintă.
În 1985 și 1986, Iulius Filip, condamnat la 5 ani și 4 luni închisoare pentru “propagandă împotriva orândurii socialiste”, potrivit articolul 166 Cod Penal, a cerut să fie eliberat din penitenciar. Comisia de liberare condiționată era condusă de procurorul Augustin Lazăr, singurul civil de acolo, dar deciziile în cazul ”politicilor” le lua Securitatea. ”Procurorul prezent în comisie era doar pentru a păstra aparențele de legalitate ale unei acțiuni de poliție politică. Actorii principali sunt securiștii.”, a explicat pentru Europa Liberă Germina Nagât, membru în Consiliul CNSAS.
Acuzațiile împotriva lui Augustin Lazăr au apărut după ce actualul procuror general s-a înscris în competiția pentru un nou mandat.