Potrivit surselor Europa Liberă amânarea discutării și dezbaterii moțiunii se datorează absenței de la vot a unor senatori importanți, dar și unor promisiuni pe care Tudorel Toader le-ar fi făcut în privința emiterii ordonanțelor de urgență. Reamintim că miercuri Curtea Constituțională urmează să o ia decizie în ce priveste legalitatea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte, Florin Iordache fiind cel care a făcut sesizarea după un demers similar al lui Dragnea la ÎCCJ.
Pus în fața celei de-a doua moțiuni simple a opoziției, Tudorel Toader și-ar putea pierde funcția dacă ea ar trece. Nemulțumit că ministrul nu dă mult doritele OUG-uri, Liviu Dragnea i-a transmis clar: ”Așa nu mai merge”. Pare un mesaj dat senatorilor PSD și ALDE de a vota moțiunea.
Răbdarea liderului PSD ( și nu numai) a ajuns la limită în ce-l privește pe ministrul Toader, căruia i se reproșează la scenă deschisă că tărăganează de prea multă vreme ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale și cea privind extinderea perioadei în care condamnații definitiv de completurile de cinci judecători de la ÎCCJ pot depune constestație în anulare. Diverse surse din PSD au declarat pentru Europa liberă că mulți senatori iau în calcul să pună umărul la moțiunea opoziției, fie direct prin vot, fie prin absență.
Nervozitatea față de Tudorel Toader a atins apogeul la finalul săptămânii trecute, când Dragnea, aflat în campanie electorală la Călărași, a pus piciorul în prag. ”Trebuie să înțeleagă că nu mai poate continua așa”, trebuie „să înceteze cu această atitudine”, după care a punctat: ”PSD nu poate rămâne captiv nici la domnul Toader nici la nimeni”.
O glumă desigur, în condițiile în care toate deciziile partidului, ba chiar și cele ale Camerei Deputaților și guvernului depind în mare măsură de voința și interesele lui Dragnea. Cel mai bun exemplu este sesizarea Curții Constituționale pe care Florin Iordache a făcut-o în timp ce avea atribuțiile delegate de șeful său de partid internat în spital cu afecțiuni de coloană. O contestație pe care a copiat-o, la nivel de idei, bineînțeles, din sesizarea făcută cu doar două zile înainte chiar de Dragnea la Înalta Curte: completurile de trei judecători sunt neconstituționale pentru că nu sunt specializate în fapte de corupție. CCR urmează să discute sesizarea Iordache-Dragnea miercuri, pe 10 aprilie.
Soarta lui Tudorel Toader a devenit și mai nesigură în condițiile în care și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu mai pare chiar atât de convins să-l susținută. Și Tăriceanu vrea ordonanțele, dar recunoaște că e greu să te lupți cu ”sistemul diabolic creat în ultimii 10-11 ani”. ”Și asta este o slujbă al naibii de grea. Unii sunt nemultumiți că o face prea repede, alții că o face prea încet. Greu! Greu! Din ce am discutat vor mai fi ordonanțe care au drept scop să pună de acord codurile penale cu deciziile Curții Constituționale precum și cu directivele Uniunii Europene. Când și cum vor fi date e decizia guvernului.”
Greu, dar nu imposibil. Moțiunea de la Senat depinde, ca și precendenta de la Camera Deputaților, de voturile UDMR. În 20 martie, Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva lui Toader cu 126 de voturi pentru, 148 împotrivă și 2 abțineri.
Moțiunea inițiată acum de PNL și USR a fost depusă miercuri la Senat, principala cerință fiind nepromulgarea legislației care aduce atingere principiilor statului de drept și desființarea secției de investigare a magistraților.
”S-au împlinit doi ani de când dețineți portofoliul de la Justiție. (...) Haosul creat în domeniul justiției, ignorarea oricăror sfaturi de la profesioniștii dreptului și a glasului opiniei publice, neacreditarea jurnaliștilor, discursul dublu pe care îl folosiți în fața instituțiilor din România și a celor europene sunt erori grave, impardonabile pentru orice demnitar”, se arată în moțiunea ”Justiția - victimă sigură în mâinile lui Toader.