Linkuri accesibilitate

Toader îi răspunde lui Dragnea:„în lipsa urgenţei, nu poate fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă”


 Ministrul Justiției, Tudorel Toader
Ministrul Justiției, Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns pentru prima dată direct insistențelor liderului PSD, Liviu Dragnea, de a da ordonanțele de urgență de modificare a Codurilor Penale, pentru relaxarea legislației anticorupție în favoarea celor deja condamnați

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook referindu-se la declarațiile ultimative ale liderului PSD că „în lipsa urgenţei, nu poate fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă!". Această postare a fost ulterior ștearsă.

Liderul PSD Liviu Dragnea și-a declarat vineri nemulțumirea că Guvernul de la București nu a adoptat ordonanța de urgență pentru Codurile penale, transmițându-i ministrului Justiției un mesaj frontal.

„Trebuie să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Trebuie să înceteze cu această atitudine”, a spus Liviu Dragnea, un politician care ar fi printre beneficiarii intrării în vigoare a prevederilor propuse de Tudorel Toader în ordonanța depusă la Secretariatul General al Guvernului.

Dragnea i-a reproșat ministrului Justiției că a amânat din luna ianuarie adoptarea relaxării politicilor penale. „A tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care, de fapt, nu s-au dat şi pe care nu are intenţia să le dea vreodată”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că șederea lui Toader în Guvern depinde de Viorica Dăncilă: ”Dl Toader credeți că e tatăl nostru? PSD nu poate rămâne captiv nici lui Toader, nici altcuiva”.

În ianuarie, Tudorel Toader a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență privind completurile de cinci judecători care ar urma să redeschidă procese de corupție cu sentințe definitive.

Este vorba despre o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, care există și acum în Codul penal, dar care se poate invoca doar în 30 de zile de la data verdictului definitiv.

Toader a spus că intenționa ca această ordonanță să prelungească perioada în care se poate depune contestația în anulare pentru a acoperi ceea ce Curtea Constituțională a considerat a fi alcătuirea ilegală a completurilor de cinci judecători după noile Coduri penale.

Adică sentințele care s-au dat din 2014 până în prezent de completuri de cinci, la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi ilegale.

Ordonanța lui Toader a fost susținută public și de premierul Dăncilă. Între timp, Florin Iordache a sesizat la CCR și legalitatea alcătuirii completurilor de trei judecători, începând tot cu 2014. Judecătorii CCR se vor pronunța în acest caz săptămâna viitoare.

În problema completurilor, dacă se redeschid procese cu sentințe din 2014, este posibil ca în multe cazuri să intervină prescripția, iar cazierele să fie șterse.

A intervenit apoi în discuție o OUG pentru intrarea în vigoare a acelor articole din Codurile penale, modificate anul trecut, care au fost declarate constituționale de CCR.

Cea mai importantă dintre prevederi ar fi reducerea termenelor de prescripție. PSD se pregătea încă din februarie să introducă în Comisia Iordache, legiferarea pe acest subiect, însă Tudorel Toader a redactat o ordonanță de urgență în acest sens, care a fost trimisă Guvernului la 20 martie, după ce a fost mustrat de PSD la scenă deschisă, în timpul unei moțiuni simple împotriva sa.

Intrarea în vigoare a acestor două ordonanțe l-ar fi ajutat direct pe Liviu Dragnea în apelul procesului în care a primit o condamnare de trei ani și jumătate cu executare și i-ar fi șters, în curând, și condamnarea cu suspendare pentru dosarul referendumului. Este posibil ca apelul - în dosarul angajărilor fictive - să se încheie până în vară, de vreme ce judecătorii au cerut concluziile părților .

XS
SM
MD
LG