CCR a decis în unanimitate că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR #fără penali în funcții publice, pentru care au fost adunate semnături de la cetățeni.
Decizia CCR, care a fost amânată de săptămâna trecută, a reprezentat mai degrabă un control tehnic de constituționalitate. S-a urmărit dacă sfera de revizuire este permisă de Constituție și, de asemenea, dacă semnăturile adunate sunt valabile.
În aceste condiții, procedura de modificare își urmează cursul. Va ajunge în dezbaterea Parlamentului, unde are nevoie de susținerea a două treimi dintre voturile parlamentarilor. Asta înseamnă că și actuala majoritate parlamentară să voteze modificarea Legii fundamentale în sensul că persoanele condamnate să nu poată ocupa funcții alese sau numite pe perioada în care funcționează sancțiunea penală.
Textul propus de cei de la USR care ar modifica articolul 37 al Legii fundamentale ar fi acesta : "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".
Reacția USR:„Inițiativa fără penali trebuie să fie în Constituție”
„Decizia CCR aduce iniţiativa cetăţenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituţie. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale arată încă o dată că iniţiativa "Fără Penali" trebuie să fie în Constituţie. "Fără Penali" este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie. Îmi exprim încrederea că va fi votată şi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetăţenilor care au semnat iniţiativa", a spus preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat.
"Decizia CCR este o confirmare a ceea ce ştiam de la început, şi anume că iniţiativa respectă toate reglementările naţionale şi internaţionale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria", a declarat la rândul său preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de comunicatul USR.
În prezent este interzisă ocuparea posturilor de ministru și prim-ministru în cazul unor condamnări de natură penală și, de asemenea, prin Codul de procedură penală, unor persoane condamnate, prin decizia judecătorului, le este interzis să aleagă sau să fie alese pe o perioadă de timp.
Din actuala opoziție, alături de USR, și liberalii, și cei de la PMP au susținut inițiativa de modificare a Constituției, însă numărul lor este insuficient pentru ca procedura să meargă mai departe. Dacă trece de Parlament, mai este nevoie de referendumul de aprobare a modificării Constituției. Aceasta presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a 30% din numărul total al alegătorilor, aproape șase milioane de cetățeni.
Decizia de astăzi a CCR validează și numărul de semnături pe care USR le-a strâns de la cetățeni, cu multe peste cele 500.000 pe care le solicită Constituția. Mai exact, este vorba despre 780.000 de semnături strânse din peste jumătate din județele țării.
PSD a încercat să împiedice această inițiativă, afirmând că semnăturile adunate de USR în vara anului trecut nu ar fi valabile. În plus, persoane angajate ca experți la Camera Deputaților, s-ar fi implicat în verificarea listelor cu semnături, un fapt care nu este prevăzut de vreo lege.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, la începutul lunii februarie, că a fost depusă plângere la Parchetul General împotriva iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, deoarece peste 500.000 de semnături ar fi fost falsificate de USR.
În replică, USR a anunţat că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaţilor şi împotriva lui Georgică Tobă, şeful Departamentului Legislativ, pentru fals în acte, privind iniţiativa „Fără penali”.
Fără penali în funcții publice este cel de-al doilea demers de modificare a Constituției inițiat de cetățeni. Primul a fost cel referitor la familia tradițională, sprijinit de BOR , care nu a fost validată prin referendum, din cauza absenței în fața urnelor. Acea consultare a populației, care primise votul a două treimi din numărul total al parlamentarilor, nu a întrunit pragul de 30% din numărul total al alegătorilor.