Ministrul Apărării Gabriel Leș și generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Armatei, vin zilnic la serviciu în birouri situate la câțiva pereți distanță, la același etaj al ministerului Apărării, iar situația a mers astfel întreaga perioadă de 4 luni, cât mandatul lui Ciucă de comandant al Armatei a fost lămurit în instanță.
„Cred că înainte să intrați la întâlnirea cu domnul ministru, ați observat că veneam de la dumnealui din birou. Chestiunea aceasta s-a întâmplat și înainte. Afirm fără niciun fel de reținere că relațiile sunt cât se poate de bune. Nu a fost vorba absolut deloc de aspecte personale”, a declarat generalul Nicolae Ciucă, în cadrul unei întâlniri cu presa, la care Europa Liberă a luat parte.
Miercuri, instanța supremă a respins definitiv contestația Ministerului Apărării Naționale la decretul prin care președintele Klaus Iohannis îi prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei. Astfel, Nicolae Ciucă este din nou, oficial, în această poziție, după ce, din ianuarie până în prezent, locul său a fost ținut de generalul locțiitor, Laurian Anastasof.
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, nu a părut deranjat să lucreze din nou, oficial, cu Ciucă, deși chiar el l-a contestat. Vina ar fi a președintelui Iohannis, spune Leș, într-un scurt interviu acordat Europa Liberă, ministrul recunoscând că este posibil ca România să aibă o vulnerabilitate în exterior, după acest episod.
„E posibil să existe o astfel de dimensiune. Dorința mea ar fi să nu se întâmple acest lucru, însă din nou vin și spun că atunci când ai puterea de a dialoga, poți să găsești soluții. Administrația Prezidențială a ales să nu dialogheze pe acest subiect”, a declarat Gabriel Leș, pentru Europa Liberă.
Gabriel Leș a mai spus că a atacat mandatul lui Nicolae Ciucă strict pentru că a considerat decretul președintelui Iohannis, de prelungire a mandatului acestuia, ca fiind ilegal.
Întrebat de Europa Liberă care crede că sunt vulnerabilitățile României în fața Rusiei, ministrul Apărării spune că „dacă ne comparăm doar noi, ca forță armată, cu Rusia, există vulnerabilități serioase pe toate compartimentele”. Dar, pentru că România este membră NATO, „lucrurile stau diferit. Ne simțim protejați, ne simțim în securitate și suntem dispuși să răspundem la toate amenințările pe care Rusia e capabilă să le facă”.
Armata este un sport de echipă. Armata ca instituție nu stă într-un om sau în 10 oameni.general Nicolae Ciucă
Generalul Ciucă: Primează bunul mers al Armatei române
„Și înainte, și acum primează aspectele instituționale și bunul mers al Armatei române. Armata este un sport de echipă și așa a fost și înainte. Toate exercițiile și absolut toate evenimentele importante care au fost în planificare se desfășoară exact așa cum trebuie, în baza nivelului de ambiție pe care forțele armate române îl au”, a declarat generalul Nicolae Ciucă.
Ciucă a mai spus că astfel de probleme nu ar fi doar în România și că există de fiecare dată soluții ca lucrurile să meargă mai departe. „Armata ca instituție nu stă într-un om sau în 10 oameni, armata este o instituție care tot timpul a funcționat la capacitatea maximă”, consideră generalul Nicolae Ciucă.
Ministrul de Externe Meleșcanu: Nu există reacții negative, Armata își face treaba
Nici ministrul Afcerilor Externe, Teodor Meleșcanu, nu consideră că România și-a creat singură o vulnerabilitate, prin faptul că guvernarea PSD a lăsat Armata cu șef interimar câteva luni de zile, contestându-l pe Klaus Iohannis.
„Întotdeauna există probleme, sunt puncte de vedere diferite. Din ce știu eu, nu există niciun fel de reacții sau de elemente negative. Până la urmă e o chestiune internă și se va așeza într-un fel sau altul. Dacă justiția așa a decis este ok”, a declarat pentru Europa Liberă ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.
Șeful diplomației consideră că lipsa unui șef plin la coordonarea Armatei nu a afectat bunul mers al apărării României. „Armata României este compusă din trei comandamente, state majore, Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale, care fiecare își văd de treabă. Șeful de stat major general practic le coordonează, dar ei fiecare își fac treaba lor, nu a fost afectată în niciun fel. Vă asigur”, a mai spus Meleșcanu.
Context
Președintele Klaus Iohannis i-a prelungit printr-un decret emis pe 28 decembrie 2018 mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General, pe care îl conduce din 2015. PSD, prin ministrul Apărării Gabriel Leș, propusese însă un alt comandant, pe generalul Dumitru Scarlat, pentru această funcție.
Prin urmare, considerând că președintele a încălcat legea pentru că nu a ținut cont de propunerea ministrului Apărării, MApN a atacat în instanță decretul emis de Iohannis, în ianuarie 2019. Inițial, Curtea de Apel București a dat dreptatea MApN, însă pe 10 aprilie 2019, instanța supremă a răsturnat decizia și i-a dat dreptate lui Iohannis.
În paralel, Ministerul a mai deschis un proces, tot la Curtea de Apel, însă l-a pierdut și pe acela în luna martie, astfel că generalul Ciucă își poate continua mandatul la conducerea Armatei.
„România își pierde credibilitatea în fața aliaților din NATO”, declara în ianuarie 2019 generalul Constantin Degeratu, fost șef al Statului Majos. „Din punctul de vedere al credibilității și al capacității de a produce apărare și descurajare, dauna e gravă”, mai spunea el, pentru Europa Liberă.