Linkuri accesibilitate

EUROPARLAMENTARE 2019 REZULTATE EXIT POLL: PNL și PSD - 25,8%, USR/PLUS-23,9%, Pro România-5,7%, ALDE-4,9%


Alegeri europarlamentare și referendum în aceeași zi, pe 26 mai.
Alegeri europarlamentare și referendum în aceeași zi, pe 26 mai.

Potrivit rezultatelor exit-poll făcut de CURS și Avangarde, PNL și PSD sunt umăr la umăr cu 25,8%, urmați de USR/PLUS cu 23,9%, de Pro România cu 5,7%, PMP cu 5,2%, UDMR cu 5,4% si ALDE-4,9% ,

Este o înfrângere usturătoare pentru PSD și Liviu Dragnea, care este la peste 3 procente sub pragul psiholgic de 30%. Mai mult, partenerul de coaliție al PSD, ALDE ar putea să nu intre în Parlamentul European, fiind la limită sub pragul de 5%.

Este cea mai grea înfrângere pentru PSD, care nu a fost niciodată atât de jos, scorurile sale depăsind, chiar și in cele mai proaste momente, 30%.

Coaliția PSD-ALDE pierde supremația pe scena politică, având împreună abia 30,7%, în timp ce PNL și USR/PLUS au 49.7%

Partidele din opoziție au șanse să crească după ce vor intra și voturile venite din diaspora, care, de regulă, nu votează cu PSD. Este astfel posibil ca PSD să cadă pe poziția a treia după numărătoarea voturilor.

Deja Marian Oprișan, liderul de Vrancea, a declarat că în cazul în care PSD scoate sub 30% ar trebui să-și dea demisia.

Aceste rezultate au fost posibile în condițiile unei prezente foarte ridicate la vot, atât la europarlamenetare, cât și la referendum. La ora 20.30, prezența la alegerile europarlamentare se r idica la 48%, cu 16% mai mult decât prezența finală la cele mai recente alegeri europarlamentare.

La referendum 2019, prezența era la ora 20.30 de 40%. Toate județele, cu excepția Vasluiului, au depășit pragul necesar de prezență, de 30%. La referendum, cei mai mulți oameni au venit în județele Cluj, Ilfov, Sibiu și Brașov.

În pofida scandalului declanșat de nesfârșitele cozi la secțiile de votare din Diaspora, BEC a decis să nu prelungească programul de vot după orele 21.00. Riscul este repetarea incidentelor din primul tur al prezidențialelor din 2014, când mii de oameni nu au reușit să voteze.

În Diaspora s-au format nesfârșite cozi la vot, deși numărul secțiilor a fost suplimentat cu ­Președinta BEC din străinătate, ambsadorii României din mai multe state europene, președintele Iohannis și partidele de opoziție au cerut prelungirea programului de vot după orele 21.00. Deși sesizările au curs pe întreg parcursul zilei, Biroul Electoral Central a amânat decizia ore întregi, iar când aceasta a venit era negativă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG