Linkuri accesibilitate

Discuții despre trădare și război în PSD. Dăncilă: „Suntem în război, să se ridice în picioare cine vrea să voteze moțiunea"


Viorica Dancilă ia pe rând structurile PSD, pentru a-și securiza poziția în Guvern și în partid
Viorica Dancilă ia pe rând structurile PSD, pentru a-și securiza poziția în Guvern și în partid

Premierul Viorica Dăncilă a discutat aproape două ore cu senatorii și deputații PSD despre moțiunea de cenzură, asigurându-se că nu vor exista trădări la votul din Parlament. Ea le-a reamintit colegilor de partid că se află într-un război și partidul are nevoie de unitate.

Înaintea Congresului PSD de la sfârșitul lunii, Viorica Dăncilă a venit în Parlament pentru a se asigura că nu va avea surprize la votul privind moțiunea de cenzură. Ea i-a chemat la discuții pe toți deputații și senatorii PSD, cărora a dorit să le vorbească, dar să le asculte și nemulțumirile. De votul la moțiunea de cenzură depinde soarta Vioricăi Dăncilă, care ar avea șanse minime la Congres dacă nu ar ocupa funcția de premier. Aceasta a intervenit de mai multe ori în discuțiile cu parlamentarii PSD, cărora le-a cerut loialitate și unitate.

Dacă vom părea ezitanți, dacă nu vom părea uniți, dacă vom avea șovăieli, vom avea probleme la moțiunea de cenzură. Mergem la război, este un război și trebuie să fim împreună. Dacă cineva este dispus să voteze la această moțiune de cenzură, să se ridice și să spună acum, în fața colegilor, pentru că așa este corect”, a fost principalul mesaj dat de Viorica Dăncilă pentru colegi.

Ea a continuat să le spună că PSD nu poate conduce oamenii dacă aceștia nu mai au încredere în partid.

„Modul în care vom acționa este foarte important pentru percepția pe care o vom crea în județe și în mass media. Fiecare aveți susținere în județe, nu ezitați, pentru că ezitarea va scădea din încredere”, a adăugat Dăncilă.

Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Viorica Dăncilă că nu o va contracandida la Congresul pentru șefia partidului. În spatele ușilor închise, Ciolacu le-a transmis parlamentarilor că PSD „încearcă să recupereze parlamentarii plecați la Pro România”.

Viorica Dăncilă a încercat să câștige simpatia sălii, dezvăluindu-le deputaților și senatorilor PSD că nu a venit la ultimele ședințe ale lor din motive obiective.

Dacă nu am venit de un an și jumătate la grup, nu am venit pentru că nu am fost chemată de foarte multe ori”, a ținut să le spună premierul celor prezenți. De precizat că fostul lider al grupului PSD din Camera Deputaților este actualul vicepremier și ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu. Invitațiile erau făcute însă sub aprobarea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea. Chiar dacă ocupa funcția de președinte executiv al PSD, premierul a venit la grup doar când s-au discutat probleme care ținea urgent de Guvern.

Senatorul Emanoil Savin, finul lui Liviu Dragnea, i-a reamintit Vioricăi Dăncilă că acesta se consulta cu ei înainte de a lua deciziile în Comitetul Executiv Național. „Noi nu știm ce hotărăște Comitetul Executiv de joi, poate se decide să ieșim de la guvernare. Cu Liviu Dragnea ne consultam și știam, acum nu mai știm ce decide Comitetul Executiv”, i-a transmis Savin lui Dăncilă.

Aceasta i-a replicat că în Comitetul Executiv s-a stabilit deja că PSD nu va ieși de la guvernare.

Trebuie să învățăm din greșelile din trecut să nu le mai repetăm, să fim dispuși să avem mai multe discuții. Am dorit să vă ascult și pe dumneavoastră,am avut o discuție și cu miniștrii pentru ca să luăm decizia corectă”, a fost replica primită primită imediat de la premier.

Savin a spus că parlamentarii au fost valoroși pentru cei de la Palatul Victoria doar atunci când au apărat Guvernul la moțiunile de cenzură, dar ulterior ușile au fost închise și că nu a existat un dialog.

În cadrul ședinței, au existat două puncte de vedere. Unii au cerut ca parlamentarii PSD să nu fie toți în sală în momentul votului, în timp ce altă tabără a spus că este bine să se vadă că Guvernul are majoritate.

„De ce să stăm în sală să ne filmeze presa, trebuie să fim doar 40 de parlamentari în sală, să alegem niște colegi care să stea în bancă, iar restul să meargă acasă”, a cerut un parlamentar PSD. Șerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat, l-a contrazis, spunând că partidul trebuie să fie prezent la dezbateri și vot, afirmând că el chiar dorește să voteze la această moțiune de cenzură.

„Ceea ce se spune acum despre moțiune sunt lucruri jenante, trebuie să arătăm că de fapt cei care vin cu astfel de mizerii vor să distrugă”, a fost mesajul transmis de Dăncilă.

Teama de trădări în PSD nu a lipsit din discuții. Deputatul Bacalbașa a vorbit pe un ton ridicat, afirmând: „între noi există trădători, omul se naște păcătos”. Cătălin Rădulescu, trecut pe linie moartă după ce Liviu Dragnea a dispărut din fruntea partidului, a întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă cei care vorbesc și votează la Congres „o fac de capul lor sau fac ce le spun șefii”.

Deputații și senatorii PSD au votat în unanimitate să susțină Guvernul, stând în bănci la votul pentru moțiunea de cenzură. Premierul Dăncilă a spus că a avut discuții și cu partenerii de guvernare de la ALDE și are și sprijinul acestora.

„Acest Guvern trebuie să își continue activitatea, trebuie să pună în aplicare programul de guvernare, trebuie să avem stabilitate în România având în vedere ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a subliniat Dăncilă la finalul ședinței.

Opoziția va depune în zilele următoare moțiunea de cenzură, ea urmând să fie supusă apoi la vot.

Premierul Dăncilă a anunțat că a propus-o interimar pe Ana Birchall pentru funcția de vicepremier pentru parteneriat strategic. Ea a precizat că nu crede că președintele Iohannis are motive să o respingă. Dealtfel, șeful statului a semnat în această după amiază decretul de numire a lui Birchall ca vicepremier interimar, după ce l-a respins pe Titus Corlățean.

Probleme cu primarii. Dăncilă: “Negoiță e pesimist, vede numai falimente”

Discuțiile încordate a avut Viorica Dăncilă în prima parte a zilei cu primarii de Sectoare și cu primarul general, Gabriela Firea. Aceștia s-au plâns că nu au primit banii necesari funcționării prin bugetul de stat pe 2019. O situație neplăcută apărută din cauza lipsei banilor o reprezintă faptul că unele primării nu mai plătește bursele elevilor.

„Bursele pentru copii sunt date de autoritățile locale, tocmai pentru că există această problemă am avut o întâlnire cu primarii de sectoare, cum să facem rectificarea bugetară. În perioada următoare, ne vom întâlni cu Asociațiile orașelor și comunelor. Trebuie să vedem dacă este vina Guvernului sau se încearcă să se inducă această situație. Domnul Negoiță este puțin cam pesimist, dumnealui vede faliment, noi suntem mai realiști, vom rezolva acolo unde sunt probleme. Aceste lucruri, poate sunt greșeli,cine muncește, greșește, le reaminesc unora ca au semnat pentru acest buget”, a declarat Viorica Dăncilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG