Linkuri accesibilitate

Aproape 10.000 de persoane au petrecut pe străzile Bucureștiului cu ocazia Bucharest Pride


Cinci care cu muzică și de două mii de ori mai mulți participanți la ediția 2019 a Bucharest Pride, marșul care celebrează diversitatea și comunitatea LGBTQ din România.

Într-o atmosferă de petrecere și veselie, participanții la Bucharest Pride au avut un scop foarte clar. „Petrecem, ne cerem drepturile, dar mai presus de orice scoatem bucuria în stradă, nu ura. Asta e diferența”, a explicat pentru Europa Liberă Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans și membrii comunității LGBTQ din România.

Contramanifestația

Câteva sute de persoane s-au strâns în Piața Victoriei și au plecat în marș spre Patriarhia română, protestând împotriva comunității LGBTQ din România, a ideii de căsătorie între persoane de același sex și a marțului diversității, organizat sâmbătă, în capitală.

Manifestanții, care au rostit Tatăl Nostru în prezența unui preot, sunt, în majoritate membri ai Noii Drepte și ai Frăției Ortodoxe. Ei au scandat „Uniți salvăm familia română” și „Legea divină, familia creștină”.

Oamenii au adus cu ei icoane și pancarte cu mesaje ofensatoare precum „Azi homosexual, mâine pedofil”. La manifestație au participat și copii.

„Dumnezeu ne-a creat bărbat și femeie. Și așa trebuie să rămânem, asta e normalitatea”, a declarat pentru Europa Liberă o participantă la marș, convinsă că „homosexualitatea este importată din vest, că noi avem obiceiul să importăm ce e mai rău”.

Un alt manifestant ne-a sugerat să ne imaginăm „că în casa unui om gospodar vine o inundație mare, care aduce toate mizeriile. Ce să facă omul? Ori dărâmă casa și o reconstruiește, ori pleacă din ea. Și noi nu vrem să plecăm, aici e țara noastră, ne-a lăsat-o Dumnezeu”.

XS
SM
MD
LG