Naval Group, în colaborare cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat licitația pentru construcția celor patru corvete multirol ale forțelor navale, au confirmat pentru Europa Liberă surse oficiale.
Francezii au avut oferta cea mai bună din punct de vedere financiar - în jur de 1,2 miliarde de euro, devansându-i pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea.
Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500, după ce în aprilie 2018 a semnat un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a le putea construi acolo.
În forma inițială, contractul pentru cele 4 corvete noi includea și modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forțelor navale. Contractul era de asemenea cuplat și cu achiziția de rachete navale, pentru că în funcție de modelul de corvetă câștigător, depindea alegerea celui mai potrivit model de rachetă. În cazul francezilor Naval Group, modelul preferat era de la joint-venture-ul european MBDA.
Modelul de corvetă Gowind 2500 al Naval Group s-a mai vândut forțelor armate din Egipt, Malaysia și Emiratele Arabe Unite.
Licitația corvetelor a fost blocată încă din ianuarie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, proaspăt demis de premierul Dăncilă în luna iunie, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat ilegal.
În același timp, italienii de la Fincantieri au depus o contestație la licitație, pe care însă și-au retras-o ulterior. În luna iunie, Naval Group și Fincantieri au semnat un memorandum de colaborare, înființând o companie comună.
Inițial, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș anunțase în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen, contra sumei de 1,6 miliarde euro, navele urmând să fie construite și întreținute la șantierul Damen din Galați. Procedura a fost sistată, după ce PSD a venit la putere și a considerat că procedura nu a fost respectată, pentru că trebuia aprobarea Parlamentului, în cazul unei achiziții de o valoare atât de mare.
Facebook Forum