Este vorba despre negocierile politice din interiorul Parlamentului European, între grupurile politice, care își împart în aceste zile funcțiile din cadrul comisiilor. Aceste negocieri sunt în desfășurare, iar ultimul cuvânt în obținerea acestor funcții îi aparține plenului PE, care se va exprima prin vot până la 10 iulie.
La nivelul gupului popularilor europeni, s-au obținut în negocieri câteva funcții importante în comisii care îi vor reveni delegației române.
Germania, care deține cele mai multe mandate parlamentare și în PE, dar și în grupul popularilor europeni, a făcut o tradiție din păstrarea șefiei Comisiei de politică externă, iar României i-a fost acordat postul de vicepreședinte, din perspectiva experienței de politică externă pe care o are Traian Băsescu, fost șef de stat, au explicat, pentru Europa Liberă, surse politice din sânul negocierilor.
Tabloul negocierilor din acest moment arată că României îi revin funcții-cheie în cel puțin două comisii importante, urmând ca în zilele următoare să se negocieze și alte posturi.
Popularii europeni au mai acordat delegației României, formată din PNL, PMP și UDMR, și președinția Comisiei pentru energie, de asemenea importantă în ierarhia Parlamentului European, care va fi preluată de Adina Vălean, de la PNL, care a fost și vicepreședinte al PE. Soția lui Crin Antonescu este la al treilea mandat de europarlamentar.
De asemenea, există și două posturi de vicepreședinți adjudecate de delagația română în PPE. Este vorba despre Daniel Buda, de la PNL, care va fi vicepreședinte al Comisiei de Agricultură, precum și de Cristian Bușoi, care va fi vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a PE.
Se mai negociază încă și preluarea președinției Comisiei PE pentru Parteneriatul Estic, unde șanse mari se pare că le-ar avea, potrivit acelorași surse politice, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac. Funcția ar fi importantă pentru România, în condițiile în care această comisie promovează relațiile cu țările de la estul României, unde miza pentru București este păstrarea în linia pro-europeană a Republicii Moldova și sprijinirea Guvernului Maiei Sandu. Tomac face parte din partidul care a declarat că, la Bruxelles, va promova unirea dintre România și Moldova.
Negocierile continuă și în zilele următoare, existând posibilitatea ca și celelalte grupuri politice, mai cu seamă Renew Europe, condusă de Dacian Cioloș, să ocupe funcții-cheie în comisiile Parlamentului European. Alianța USR-PLUS este a treia ca mărime din cadrul acestui grup, format din joncțiunea foștilor liberal-democrați (ALDE) și En Marche, partidul lui Emmanuel Macron. De asemenea, și PSD ar putea obține funcții, cu tot deficitul de imagine pe care îl are în rândul socialiștilor europeni. PSD este al patrulea partid, ca număr de mandate, în cadrul grupului socialist, după Spania, Italia și Germania, și are cea mai mare delegație socialistă din Europa de Est.
Facebook Forum