Linkuri accesibilitate

Ziua a 18-a de colaps. Casa de Asigurări, cinică precum sistemul informatic veșnic blocat: ”Oamenii mor cu sau fără sistem”


Casa Națională de Asigurări de Sănătate- sigla
Casa Națională de Asigurări de Sănătate- sigla

Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a intrat în cea de-a 18-a zi de blocaj, o situație devenită rutină care nu-i impresionează pe cei de la  Casă și în fața căreia ministrul Pintea ridică neputincioasă din umeri.

Rezultatul: pacienți trimiși acasă sau plimbați între spitale, rețete care nu pot fi ridicate din farmacii, haos. Dar ce contează, ei, cei de la Casă, să fie sănătoși, căci, altfel ”Oamenii mor oricum, cu și fără sistem”. Declarația îi aparține lui Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al instituției.

UPDATE Premierul Viorica Dăncila a cerut, joi, demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, după șocanta declarație. Dancila a mai cerut si demiterea directorului CNAS, Razvan Vulcanescu.

"Am vazut declarațiile. Ceea ce arată că nu are ce cauta în această funcție. Solicit ministrului Sănătății demiterea purtătorului de cuvânt și a directorului. Nu e normal să aibă astfel de cuvinte pentru cetateni. Am vorbit cu ministrul chiar înainte de a intra în sală".

Faimosul sistem informatic care ”pică” precum curentul pe vremea lui Ceaușescu i-a adus în pragul experării pe medicii de familie, care nu pot încărca în sistem operațiile pe care le fac. ”E o nebunie care nu se mai termină, suntem complet blocați, până și o banală adeverință de inscriere la facultate, că acum e perioada, nu o putem elibera. Nu mai vorbesc de rețetele de consultații, de timiteri, care, toate, trebuie validate în sistem în maximum 72 de ore. Suntem în colaps și tot ce facem, facem pe barba noastră, ca să zic așa, pentru că riscăm să nu ne fie decontate de Casă și să le plătim din buzunar”, spune pentru Europa Liberă un medic de familie, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Reclamațiile, scrisorile la Minister și la Casa Națională s-au tot adunat, dar nu prea folosesc la nimic. Sistemul informatic, ajuns teroarea medicilor, a primit nota 0,3 puncte, cu aproape un an în urmă când s-a făcut o evaluare a lui. ”Acum ar fi probabil pe minus”, râde amar medicul de familie contactat de Europa Liberă.

Purtătorul de cuvând al Casei Naționale de Asigurări e însă calm, pentru că nu sunt pe lume nenorociri mai mari decât asta. "Cred că puteți fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice instituție de pe planeta Pământ. Oamenii mor și cu un sistem, și fără un sistem. Nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o spunem acum că pentru că dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România.", a declarat Osmanovici la RFI Romania.

Deocamdată, fix în România și nu în altă parte de pe planetă, sistemul e căzut de 18 zile, iar situația nu dă semne că depășește faza de resuscitare. O încercare se va face joi, dar fără promisiuni și angajamente. ”Din păcate, soluțiile pe care le avem la îndemână în momentul de față, cu resursele pe care le avem, nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul în zona în care să nu mai apară sincope”, mai spune Osamanovici.

Pentru medici și pacienți, zona aceea e una crepusculară. "Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității. Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria", se spune în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Chinul medicilor nu-l depășește însă pe cel al pacienților. O băbuță cu o traistă plină de zarzavaturi iese dodănind din farmacia SensiBlue de pe B-dul Ghencea. ” Nu știu ce să mai fac, vin a treia oară să-mi iau rețeta compensată și cică nu o primește computerul. Farmacista mi-a zis să iau medicamentele la liber, dar nu am bani destui. Că se ridică totul la vreo 300 de lei, uitați, numai Crestorul ăsta și e 120. De unde, doamne iartă-mă să-i scot, că am pensie mica, sunt din Domnești, mai vând și eu un leuștean, ceva roșii pe aici”, spune femeia. Când o întreb cum o cheamă, nu vrea să zică, îi e frică. ”Eu sunt mică, doamnă, și te pomenești că se supără careva și nu-mi mai dă nici rețeta când o începe să meargă sistemul”.

Sistemul informatic, inaugurat în 2012, și care a costat peste 87,6 milioane lei, implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, a creat numai probleme de la bun început.

Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, nu-i rămâne decât să-și ceară, periodic scuze și să arunce vina pe Casa Națională de Sănătate, a cărei conducere a fost schimbată la începutul lui iunie. Degeaba, se vede treaba.

”Sistemul este gestionat de CNAS și au fost plătiți bani grei pentru pregătirea unor oameni care să asigure mentenanţa acestuia, dar care nu se pricep la acest lucru. De aceea am şi luat decizia schimbării conducerii casei, am luat decizia verificării acestui sistem încă de acum câteva luni. Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să poată mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep”, a declarat Sorina Pintea ca răspuns la scrisoarea medicilor de familie.

Sorina Pintea a mai precizat că au existat contracte denunţate şi chiar plângeri penale şi şi-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi pentru modul în care funcţionează sistemul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG