Linkuri accesibilitate

 
„Mica recalculare” a pensiilor a intrat în teste, la zece luni de la intrarea în vigoare a noii legi

„Mica recalculare” a pensiilor a intrat în teste, la zece luni de la intrarea în vigoare a noii legi


Autoritățile în domeniu încă lucrează să aplice măsurile prevăzute în Legea Pensiilor, care a intrat în vigoare în septembrie 2024.
Autoritățile în domeniu încă lucrează să aplice măsurile prevăzute în Legea Pensiilor, care a intrat în vigoare în septembrie 2024.

Angajații caselor județene de pensii din țară lucrează la dosarele pensionarilor anticipat care au ajuns la limită de vârstă. Modulul din softul de pensii e funcțional abia de o săptămână, la mai bine de zece luni de la intrarea în vigoare a noii legi. În paralel, se testează și modulul destinat „micii recalculări”, cea care ar trebui să ia în calcul alte tipuri de contribuții decât cele din salariu, și care avea termen de implementare 1 martie 2025.

14.000 de pensionari din județul Iași au depus, până acum, cereri de recalculare a pensiilor în baza noii legi intrată în vigoare în septembrie 2024.

Oamenii au depus adeverințe din care reiese că au plătit asigurări sociale și pentru alte tipuri de venituri decât cele luate în calcul la pensie.

„Vor fi diferențe mici față de pensiile actuale”, spune directorul Casei Județene de Pensii Iași, Maria Andronache, pentru Europa Liberă.

Veniturile nepermanente care sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.
Veniturile nepermanente care sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.

Angajații de la CJP lucrează însă la altceva: la recalcularea pensiilor anticipate ajunse la termen pentru limită de vârstă.

Modulul care face acest lucru în softul de calcul al pensiilor, după noua lege, e accesibil de doar o săptămână. E vorba de 4.000 de dosare, adunate de la 1 septembrie 2024 și până acum la CJP Iași.

„Deocamdată nu ne-am apucat, pentru că funcționează și alte module. Avem și alte lucrări care sunt în desfășurare și ne-am concentrat pe acele activități”, spune directoarea Casei Județene de Pensii.

„Ne-am axat pe cazurile celor care trebuie să treacă la pensia de limită de vârstă sau la pensia anticipată parțială, care implică penalizări. Le-am pus pe lista de priorități – acestea primele – și abia apoi vom trece la fiecare recalculare”, adaugă Maria Andronache.

„În prezent se emit decizii de trecere la pensie pentru limită de vârstă din pensii anticipate și pensii de invaliditate. Acestea se comunică potrivit legii la domiciliul pensionarilor și vor fi transmise la plată, inclusiv cu drepturi restante”, transmite Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la solicitarea Europa Liberă

Când trebuia să fie funcțional softul

În octombrie 2024, președintele de atunci al Casei Naționale de Pensii anunța că mica recalculare trebuie finalizată în șase luni. Nu doar că, acum, la 1 iulie 2025, nici măcar nu a început. Dar nici modulul de recalculare în cazul pensiilor anticipate ajunse la termen nu a funcționat.

În iunie 2025, Europa Liberă a solicitat de la CNPP informații privind termenele contractuale de finalizare a acestor module de soft. Am primit numai o explicație privind complexitatea progamului.

„Se poate spune că nu există două persoane ale căror condiții de eligibilitate sunt identice.

Pentru exemplificarea volumetriei, menționăm că, doar pentru calculele necesare funcționalității pentru înscrieri noi la pensie acordate în baza Legii nr. 360/2023, au fost implementate 3.587 formule noi.

Gradul foarte mare de complexitate și multitudinea de condiții care concură la calculul eligibilității unui dosar de pensie a impus granularea și etapizarea implementării funcționalităților și a operațiunilor.

Reiterăm că, indiferent de data emiterii deciziei, drepturile de pensie restante se achită retroactiv, astfel încât eventualele întârzieri nu vor avea efecte de natură pecuniară asupra beneficiarilor”, scrie în răspunsul CNPP pentru Europa Liberă.

Europa Liberă l-a contactat și pe patronul firmei responsabile de implementarea noului soft de calcul al pensiilor - Doru Oprea de la Arobs Systems.

El a dat asigurări că nu sunt întârzieri la modulele rămase nefuncționale ale programului. „Suntem în termenii contractuali”, a declarat el.

Dar modulele de calcul pentru pensia anticipată și alte tipuri de venituri nu sunt singurele a căror implementare a întârziat.

Cei care urmau să se pensioneze după 1 septembrie 2024 au avut de așteptat câteva luni până să primească deciziile.

Recalcularea pensiilor a acaparat majoritatea funcționarilor.

1.000 de posturi suplimentare la casele de pensii până în iulie 2026

În august 2021, Guvernul stabilea că e nevoie de personal în plus la Casele Județene de Pensii.

„Pentru a acoperi deficitul de angajați care să participe la procesul de evaluare a celor aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public aflate în plată. Procesul de evaluare va sta la baza recalculării ulterioare a pensiilor”, scrie în expunerea de motive.

Era vorba de 1.000 de noi salariați, angajați prin concurs: „800 cu studii superioare și 200 cu studii liceale, care vor desfășura activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022”.

Contractele acestora au fost prelungite apoi, de la an la an.

În iunie 2024, Blocul Național Sindical sesiza situația de la Casele Teritoriale de Pensii unde procesul de implementare a noii legi era departe de finalizare iar contractele angajaților temporar urmau să expire.

„La sfârșitul lunii iunie încetează contractul individual de muncă al personalului contractual angajat pe durată determinată pentru recalcularea drepturilor de pensie. Sunt în această situație, în acest moment, în jur de 600 de lucrători din casele de pensii din întreaga țară.

În condițiile în care mica recalculare a pensiilor nu s-a efectuat până în prezent, s-a adunat un număr mare de cereri nesoluționate (aproximativ 15.000 de cereri/casă de pensii), iar desfășurarea activităților cu un număr redus de personal va crea dificultăți majore în soluționarea operativă a acestora, în detrimentul pensionarilor sistemului public de pensii”, arăta BNS.

Rezolvarea a venit sub forma unui articol introdus într-o lege care valida o ordonanță de urgență din septembrie 2024, pentru unele măsuri de protecție socială.

Deși nu are nicio legătură cu texul Ordonanței, în Parlament a fost introdus un amendament, la Comisia de Muncă, devenit lege cu privire la prelungirea contractelor de muncă ale salariaților temporari din casele județene de pensii.

Până la 30 iunie 2026.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG