Linkuri accesibilitate

Teodorovici dă înapoi, impozitarea pensiilor speciale se amână puțin mai mult


Dăncilă, Teodorovici și Fifor, în vizită la Alexandria.
Dăncilă, Teodorovici și Fifor, în vizită la Alexandria.

Ministrul de finanțe spune că nu renunță la proiectul impozitării pensiilor speciale, dar că deocamdată se lucrează la un ”mecanism” care va fi trimis parlamentului. Presiunile cele mai mari pentru renunțarea la această idee au venit din partea magistraților.

Propusă în prag de campanie electorală, măsura impozitării pensiilor speciale a dispărut din proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Eugen Teodorovici spune însă că un proiect de lege sau de ordonanță urmează să fie trimis parlamentului, în așa fel încât subiectul să fie ”închis” în septembrie. În viziunea ministrului, un astfel de demers ar urma să fie și un balon de încercare pentru opoziție care are și ea proiecte similare

„Eu merg mai departe, nu e în ordonanţă pentru că este un mecanism la care încă se lucrează şi vom vedea în ce formă mergem mai departe, având în vedere că şi în Parlament există două iniţiative legislative, ştiţi foarte bine, şi atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern într-o formă sau alta, vedem, fie ordonanţă, fie proiect de lege, care în septembrie ar trebui să fie închis ca şi subiect şi mai ales aş fi foarte interesat să văd acolo acei parlamentari care, ştiţi foarte bine, spuneau că fac foarte multe şi acum vor avea ocazia să facă ce au spus”, a spus Teodorovici într-o conferință de presă.

Varianta impozitării pensiilor speciale, vehiculată săptămâna trecută pe surse, dar confirmată azi de ministru, prevedea pentru pensiile de peste 2000 de lei un impozit de de 10%, pentru cele între 7.000 de lei şi 10.000 de lei unimpozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei.

Impozitarea pensiilor speciale a provocat, firește, reacții adverse. Cei mai guralivi au fost magistrații. Vinerea trecută, plenul CSM a anunțat că a avizat negativ prevederile legate de taxarea pensiilor speciale, iar într-o poziționare anterioară arăta că aceste măsuri afectează statutul magistratului și le „încalcă independența”.

„Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă”, arăta CSM, într-un comunicat de presă.

Mai mult, CSM amenința cu sesizarea Curții Constituționale: "Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională".

În 2018, statul a plătit aproximativ 9 miliarde lei pensii speciale- aici intră militarii, politiștii, serviciile secretele- și 1 miliard pensii de serviciu- diplomati, magistrați, parlamentari, angajați ai Curții de Conturi, piloți.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG