„Situația este destul de clară pentru noi. Vom aștepta decizia Curții Constituționale și apoi venim cu restructurarea Guvernului în Parlament. Nu vedem decât două decizii posibile ale Curții: să îl oblige pe Iohannis să numească miniștrii interimari, iar pe noi să ne oblige să venim cu Guvernul în Parlament pentru că s-a schimbat structura politică. Așa ar fi normal, așa e Constituția”, au spus surse din PSD pentru Europa Liberă.
Primul pas: Dăncilă încearcă să deblocheze Guvernul
Până la ședința Comitetului Executiv, care este programată pentru ora 18, Viorica Dăncilă a convocat o ședință de guvern.
„La Palatul Victoria trebuie să forțăm cu această ședință a Guvernului pentru a ieși din blocajul în care ne aflăm. S-a găsit soluția pentru ca salariile angajaților din ministerele care nu au acum un ministru să fie plătite, de asemenea se va găsi o soluție și pentru lipsa unui ministru pentru Relația cu Parlamentul. Aceste probleme vor fi pe agenda ședinței de astăzi”, au precizat surse guvernamentale.
După retragerea ALDE de la guvernare, președintele Klaus Iohannis a refuzat să numească miniștrii interimari propuși de Viorica Dăncilă. Astfel, ministerul pentru Relația cu Parlamentul, ministerul Energiei și cel al Mediului funcționează în prezent fără un ministru. Dorința președintelui a fost de a forța Guvernul să vină în Parlament pentru un nou vot după ce s-a schimbat structura politică a Executivului.
Viorica Dăncilă și oamenii săi încearcă să iasă din blocajul în care se află prin ședința de Guvern de azi.
Pasul doi: Șefia Senatului se decide în Kiseleff
La partid, în ședința Comitetului Executiv al PSD din Kiseleff, se va lua prima dată în discuție votul privind șefia Senatului. Surse din PSD susțin că trebuie să se ia o decizie dacă partidul îl sprijină în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru această funcție.
„Până la ședința de astăzi, Meleșcanu este propunerea noastră. Problema este că Meleșcanu nu a ar[tat că are lângă el oamenii pe care i-a promis din ALDE. În discuțiile din Camera Deputaților, nemulțumiții din ALDE spun că nu îl vor pe Meleșcanu în fruntea Senatului, ci ar dori un alt nume, posibil Daniel Zamfir. Rămâne de discutat astăzi dacă mergem în continuare cu Meleșcanu sau susținem un alt nume care poate atrage revoltații din ALDE”, susțin lideri PSD din Parlament.
Pasul trei: Restructurare, după moțiune de cenzură și decizia CCR
În privința restructurării Guvernului, surse din conducerea PSD spun că este posibil ca în Comitetul Executiv să se dea un mandat pentru Viorica Dăncilă privind restructurarea Executivului.
„Nu cred că vom decide diseară restructurarea Guvernului, dar cuvântul final îl are premierul Dăncilă. Dacă am veni acum cu o listă de miniștri și un Guvern restructurat, ne-am expune atacurilor. Așteptăm decizia Curții Constituționale privind conflictul Guvern – Administrația Prezidențială, probabil se va pronunța pe 19 septembrie. Se vor numi interimari, iar, cel mai probabil, până la sfârșitul lunii va exista un vot în Parlament pentru restructurare. Votul va veni însă după ce vedem ce se întâmplă și cu moțiunea de cenzură, nu înainte. Dacă pică moțiunea și pică și votul pentru restructurare, Guvernul rămâne în funcție”, au afirmat sursele citate.
Cei din PSD recunosc că nu au majoritate în Parlament în acest moment și de aceea se amână votul pentru restructurare. Planul inițial era ca Guvernul să vină în forul legislativ pentru un vot până pe 12 septembrie.
Liderii din teritoriu susțin că Dăncilă își joacă acum ultima carte în fruntea partidului și că totul se va decide după prezidențiale.
„PSD pierde în această perioadă, dar ar pierde și mai mult dacă am ieși acum de la guvernare. Ar urma o perioadă tensionată, care nu ne face bine. Vom încerca să menținem puterea până la alegerile prezidențiale. După aceea, avem două variante. Prima variantă: Dăncilă nu intră în turul al doilea, iar atunci o să fie schimbată rapid și din fruntea Guvernului și din cel al PSD. Varianta a doua: Dăncilă intră în turul al doilea, iar aceasta înseamnă o înfrângere pentru USR. Atunci mai avem șanse să menținem guvernarea. Important e ca până la finele anului să rezistăm”, susține un lider din teritoriu.
Mulți lideri din teritoriu spun că a fost ratat momentul ieșirii de la guvernare, cel mai bun moment pentru acest lucru fiind imediat după pierderea alegerilor europarlamentare.
Social-democrații mizează pe faptul că schimbarea Guvernului se poate face doar după o moțiune de cenzură sau dacă Viorica Dăncilă își depune demisia. Varianta picării Guvernului în cazul în care nu obține votul în Parlament pentru restructurare nu există.
Facebook Forum