Sigur, repartizarea nu va fi definitivă în toate amănuntele, ținând cont de faptul că, teoretic, unii candidați propuși ar putea fi încă respinși de Parlamentul European.
După ce Italia, odată ieșit Matteo Salvini de la putere, l-a propus pe fostul premier Paolo Gentiloni, România rămăsese până luni fără un nume precis pe listă. Necesitatea de a avea cel puțin 13 femei comisari europeni (din 27), așa cum se angajase, a făcut ca în cele din urmă Ursula von der Leyen să accepte numele Rovanei Plumb din partea României.
Von der Leyen este criticată însă nu doar pentru rigiditatea angajamentului de a avea jumătate din comisari femei ci și pentru lentoarea ei în procesul de repartizare a portofoliilor Comisiei. Chiar și aici procesul e discutabil. Astfel, pe o diagramă internă a Comisiei, aparent reală, care a circulat în presă, este marcat că România ar trebui să primească portofoliul transporturilor. S-a argumentat că lucrul nu ar fi posibil, mai ales în lumina faptului că România este țara cu cea mai proastă rețea de transporturi in întreaga Uniune Europeană.
Argumentul nu stă însă în picioare, mai ales în lumina precedentelor. Atunci când, în 2009, se vorbea de iminenta acordare a portofoliului agriculturii României se spunea, de asemenea, că asta nu ar fi posibil, întrucât agricultura României se află într-o stare jalnică. Cu toate astea, comisarul pentru agricultură a fost Dacian Cioloș.
Asta pentru că un Comisar European nu este câtuși de puțin presupus a-și reprezenta țara la Bruxelles. În același timp, asta nu a împiedicat-o câtuși de puțin pe Ursula von der Leyen să atribuie portofoliul agriculturii Poloniei, ceea ce a făcut ca primul candidat propus de guvernul de la Varșovia să se retragă singur, subliniind că nu are competențele necesare, lucru rar în sferele politice de la Bruxelles.
Așa încât, toată atenția este acum îndreptată asupra zilei de marți, când Ursula von der Leyen își va face cunoscută repartizarea competențelor, urmând apoi ca cei propuși Comisari să fie audiați, în octombrie, unul câte unul, de către Parlamentul European.
Compoziția actuală a Comisiei
Siglele reprezintă afilierea politică a comisarilor: EPP = conservatorii, PES = socialiștii, RE = Renew Europe. Balanța afilierii politice nu are nimic obligatoriu, dar e importantă , așa cum se arată a fi și în Consiliu, la summituri.
Până acum EPP si PES au fost suprareprezentați întotdeauna in Comisii, urmați de liberali. Balanța a rămas, liberalii fiind acum Renew Europe. Cei 27 de Comisari propuși se împart așadar: 9 EPP / 10 PES / 5 RE (din care 4 femei) / 1 ECR / 1 Ecolo / 1 neafiliat (Slovenia).
13 femei.
— Germania: Ursula von der Leyen (EPP)
— Danemarca: Margrethe Vestager (RE)
— Cehia: Věra Jourová (RE)
— Bulgaria: Mariya Gabriel, EPP
— FR: Sylvie Goulard RE (apărare)
— Estonia: Kadri Simson (RE)
— Malta: Helena Dalli, PES
— Finlanda: Jutta Urpilainen, PES
— Cipru: Stella Kyriakides EPP
— Croația: Dubravka Šuica EPP
— Suedia: Ylva Johansson PES
— Portugalia: Elisa Ferreira PES
— România Rovana Plumb PES
14 bărbați.
— Olanda: Frans Timmermans PES
— Spania: Josep Borrell, PES
— Slovacia: Maroš Šefčovič, PES
— Austria: Johannes Hahn EPP
— Letonia: Valdis Dombrovskis, Latvia, EPP
— Irlanda: Phil Hogan, EPP
— Grecia: Margaritis Schinas, EPP
— Belgia: Didier Reynders RE
— Luxembourg: Nicolas Schmit, PES
— Ungaria: László Trócsányi EPP
— Italia Paolo Gentiloni PES
— Polonia: Janusz Wojciechowski, ECR (eurosceptic)
— Slovenia: Janez Lenarčič (actualul ambasador la EU, neafiliat politic)
— Lituania: Virginijus Sinkevičius (ministrul economiei, 28 ani, ecologist
Daneza Margrethe Vestager (Renew), olandezul Frans Timmermans (PES) și spaniolul Josep Borrell (EPP) vor fi în același timp vicepreședinți ai Comisiei. Josep Borrell va fi șeful politicii externe a UE (Înalt Reprezentant), așa cum au decis liderii celor 27. Cinci dintre ceilalți (Timmermans, Hogan, Dombrovskis, Šefčovič și Hahn) sunt deja Comisari Europeni, ei rămân din colegiul lui Juncker, așa cum rămân la femei din fosta Comisie Vestager, Gabriel și Jourová. Cât despre grecul Margaritis Schinas, EPP, fostul șef al serviciului de presă al Comisiei, el e unul din cei mai vechi funcționari europeni în funcție, un om profund înrădăcinat acolo, cu sprijin masiv în instituții.
Rămâne desigur posibilitatea, la un nivel pur teoretic, ca unul din acești bărbați (sau femei) să fie respins(ă) de Parlament, în timpul audierilor, pentru incompetență sau nepotrivire cu postul oferit.
Facebook Forum