Ministrul de Finanțe nu a promovat acest proiect în Guvern, ci a ales să îl depună, în calitatea sa de senator, în precedură de urgență, la Parlament.
Potrivit proiectului, pot scăpa de închisoare cei care au prejudicii mai mici de 10.000 de euro, pe care le achită integral în cursul urmăririi penale sau al judecății.
Un alt articol al proiectului lui Eugen Teodorovici arată că, în cazul omisiunii, ascunderii sursei impozitabile, distrugerii de acte contabile, executării unor evidenţe contabile duble se pedepseşte cu închisoare între 2 şi 7 ani.
Prin această măsură, Eugen Teodorovici explică, în expunerea de motive, că astfel s-ar aduce mai multe venituri la stat fără a fi introduse taxe și impozite noi, dar nu precizează cuantumul acestora. În plus, este menționat faptul că proiectul de lege este făcut pentru „protejarea angajaților”. Se pare că acest proiect de lege vizează mai degrabă companiile decât persoanele fizice.
De altfel, ministrul de Finanțe a explicat luni că propunerea sa legislativă se aplică tuturor firmelor din România, indiferent că sunt publice sau private, fiind vorba despre reținerea la sursă a contribuțiilor. În opinia sa, proiectul dacă va deveni lege va salva „mii de companii de prevederea penală”.
Anterior, Eugen Teodorovici a explicat că propunerea sa legislativă aduce predictibilitate, prin faptul că detaliază obligațiile de reținere sau nereținere, de încasare sau neîncasare a unor impozite și contribuții.
„Măsurile propuse, nu doar că vizează protejarea bugetului de stat, dar şi a persoanelor angajate cărora li s-au reţinut impozite şi contribuţii cu diferite destinaţii, ce nu sunt în responsabilitatea lor, dar de plata cărora depinde obţinerea ulterioară a unor drepturi; pentru că sunt drepturi ale oamenilor, cum ar fi cel la pensiei sau la asistenţă medicală, care depind de buna credinţă, seriozitatea şi responsabilitatea angajatorului”, scria Teodorovici, pe Facebook.
Pe de altă parte, senatorul liberal Florin Cîțu atrage atenția că „mai mult de jumătate din datoriile la contribuțiile sociale vin de la companiile de stat”, iar printr-o astfel de măsură, ar putea ajunge „la pușcărie conducerile companiilor de stat”, sau „chiar și miniștri acolo unde companiile sunt subordonate direct ministerelor”, lăsând să se înțeleagă că e puțin probabil să fie rezolvate astfel problemele în sectorul de stat.
Liberalul mai explică pe pagina sa de Facebook, că un astfel de proiect de lege este „un atac direct” la antreprenori și la sectorul privat, iar că, în opinia sa, această lege este făcută special pentru a „distruge sectorul privat”.
Ideea a mai fost pusă pe tapet și în 2017, în momentul în care se discuta trecerea contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, de Liviu Dragnea, pe atunci lider al PSD și președintele Camerei Deputaților.
„Toate contribuțiile vor deveni stopaj la sursa. Daca nu vor fi platite, asta inseamna infractiune. Asta inseamna ca vom avea garantia ca toate aceste contributii vor fi platite pana la ultimul leu”, explica Liviu Dragnea la vremea respectivă.
Neplata contributiilor a mai fost considerata infractiune, potrivit Profit.ro, dar în 2015 Curtea Constitutională a decis că această prevedere este neconstituțională, din cauza unei definiții neclare. Prin urmare angajatorii erau sanctionați doar cu amendă.
Pentru a deveni lege, propunerea lui Teodorovici trebuie să fie adoptată de Senat și mai apoi să primească votul final al Camerei Deputaților.
Lista impozitelor și contribuțiilor care intră sub incidența proiectului de lege propus de Teodorovici:
- Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română.
- Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.
- Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală
- Impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor
- Impozitul pe veniturile din arendă
- Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi
- Impozit pe veniturile sub formă de dividende
- Impozitul pe veniturile din pensii
- Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc
- Contribuția de asigurări sociale
- Contribuția de asigurări sociale de sănătate
- Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți
- Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal
- Contribuția la Fondul pentru mediu
Facebook Forum