Linkuri accesibilitate

Ceartă pe cvorum la CSM, la a șasea încercare de numire a Adinei Florea la Secția Specială. Savonea vrea să schimbe legea


Șefa CSM, Lia Savonea, vrea schimbarea legii CSM, pentru a-i pedepsi pe membrii care „boicotează” cvorumul ședințelor de plen.
Șefa CSM, Lia Savonea, vrea schimbarea legii CSM, pentru a-i pedepsi pe membrii care „boicotează” cvorumul ședințelor de plen.

Ședința CSM este suspendată, marți, după ce din nou nu există cvorum pentru luarea unei decizii în ce privește numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Lia Savonea, șefa CSM, vrea să schimbe legea pentru a modifica cvorumul necesar și a-i sancționa pe membrii CSM care „boicotează” ședințele.

UPDATE: Ședința CSM s-a amânat din nou, din cauza lipsei de cvorum.

„Este un veritabil boicot instituțional. Nouă membri au hotărât să inițieze niște propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm și să le formalizăm instituțional, astfel încât să asigurăm desfășurarea ședințelor legal. Măsurile vizează reducerea cvorumului pentru situațiile în care anumiți membri refuză să se prezinte nejustificat, respectiv ca ședințele să fie legal constituite. Mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă în CSM”, a spus Lia Savonea.

Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată, pentru ca președintele CSM, Lia Savonea, să ia legătura cu procurorul general Bogdan Licu, pentru a verifica dacă cei trei procurori care lipsesc de la ședință și fără care cvorumul nu este asigurat pot veni marți la ședință.

Savonea susține că Bogdan Licu nu i-a răspuns la telefon, însă i-a transmis o adresă cu programul întâlnirilor pe care le are cu procurorii. Drept urmare, ședința CSM a fost amânată pentru ora 16.30, pentru ca procurorii prezenți la întâlnirea cu Licu să poată ajunge la CSM.

Cvorumul necesar pentru începerea unei ședințe în plenul CSM este de 15 membri, iar la ședință erau prezenți doar 13. Judecătoarea Gabriela Baltag a propus chiar ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului General, pentru a ține ședința acolo. Trei procurori membri CSM - Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac, se află acolo la o ședință cu Bogdan Licu.

Lia Savonea, președinta CSM, a anunțat că intenționează să ceară modificarea legii CSM, pentru a modifica cvorumul necesar ținerii ședințelor și pentru a introduce sancțiuni împotriva membrilor care boicotează ședințele.

„Nu putem să deschidem această ședință de plen având în vedere dispozițiile articolului 27, alineatul 2, din Legea 317/ 2004 și ale articolului 17 din Regulament, care prevăd că lucrările Plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri. Domnule secretar, este comunicat de către vreun membru vreun motiv pentru care nu s-au prezentat la ședință? Personal, am citit în presă că mai mulți procurori au fost invitați la sediul Parchetului General astăzi, mie personal mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în activitatea CSM, în funcționarea plenului CSM, și trebuie să reamintesc faptul că la patru ședințe legal convocate, la data de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 , 3 iulie 2019, s-a refuzat de către anumiți membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfășurarea ședințelor. Eu constat că nu avem pârghii, instituțional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situație în raport de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgență, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situație printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi”, a spus Lia Savonea, conform Mediafax.

„Nu mă feresc să spun că suntem în fața unei acțiuni de coordonare, în blocarea activității ședinței de plen, așa că vă propun să solicităm modificarea articolului 27 aliaentul 2 din Legea 317/2004 așa încât să fie împiedicat orice membru din CSM să-și facă propria lege și să facă imposibilă derularea activității primordiale din cadrul acestei instituții. Aș mai propune, pentru că nu avem alte pârghii, să se stabilească și ca un membru aflat într-o astfel de situație, când ședința a fost legal convocată, să-și piardă de drept mandatul”, a mai spus Lia Savonea.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, și președinta CSM, Lia Savonea, au avut un schimb dur de replici la sfârșitul săptămânii trecute, legat de modul în care a fost convocată cea de-a șasea ședință în care se încearcă numirea procurorului Adina Florea în fruntea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a scris sâmbătă judecătoarei Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-i cere socoteală despre modul în care a convocat, pentru marți ședința CSM. Birchall s-a plâns că anunțul a fost făcut prea din scurt, vineri „spre seară” (ora 16.27), și că nu înțelege care este urgența, cerându-i Liei Savonea să se justifice. CSM a replicat că nu există vreo prevedere legală care să oblige șeful CSM să justifice modul în care convoacă ședințele, singura condiție fiind ca acestea să fie anunțate cu cel puțin 3 zile înainte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG