Linkuri accesibilitate

Noua Comisie Europeană și-ar putea începe mandatul abia în decembrie


Parlamentul European urmează să confirme echipa noului executiv de la Bruxelles în fruntea căruia se află Ursula von der Leyen
Parlamentul European urmează să confirme echipa noului executiv de la Bruxelles în fruntea căruia se află Ursula von der Leyen

Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, consideră că viitoarea Comisie Europeană nu poate să-şi preia atribuţiile la 1 noiembrie şi că totul va fi amânat pentru 1 decembrie.

Sassoli a declarat sâmbătă, potrivit AFP, că Parlamentul este implicat într-un mecanism transparent și că alți trei alţi comisari trebuie să fie propuşi de România, Ungaria şi Franţa.

Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuită de germana Ursula von der Leyen urma să aibă loc, potrivit calendarului anunţat, pe 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.

Dar trei candidaţi au fost respinşi de comisiile legislativului european în timpul procedurii de evaluare: candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice a legislativului comunitar din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.

Acestora li se alătură franțuzoaica Sylvie Goulard, audiată joi pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din Parlamentului European, fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă. Candidatura sa a fost marcată de suspiciuni privind integritatea în contextul investigaţiilor aflate în desfăşurare împotriva ei pentru presupuse angajări fictive la biroul său de eurodeputată, dar şi a activităţii pe care a desfăşurat-o pentru un think-tank american în timp ce era de asemenea eurodeputat.

În cazul României, nu e prea clar dacă șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va păstra propunerile făcute de Viorica Dăncilă, sau dacă va aștepta formarea noului guvern de la București pentru a-și completa echipa.

Prompunerea făcută de Dăncilă în persoana europarlamentarului, Dan Nica ar fi fost respinsă de Ursula von der Leyen, după ce Rovana Plumb a fost și ea refuzată anterior. România va trebui să trimită noi propuneri. Exista și o propunere de rezervă, Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, pentru cazul în care Leyen ar fi ținut morțiș la cota de gen, pe care a anunțat-o la începutul negocierilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG