Linkuri accesibilitate

USR a decis: Nu intră la guvernare. Cele 4 condiții imposibile pentru votul de învestitură 


Dan Barna, liderul USR
Dan Barna, liderul USR

Liderii USR au decis, după ședința de luni seară, să refuze participarea la guvernare, așa cum ceruse deputatul Stelian Ion. Dan Barna va merge astăzi la o nouă rundă de consultări la palatul Cotroceni și îi va prezenta președintelui condițiile USR pentru acordarea votului de învestitură.

În primul rând este vorba de stabilirea unui calendar clar pentru alegerile anticipate.

”USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a spus Dan Barna potrivit unui comunicat de presă.

Acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție, căruia îi va reveni sarcina să organizeze alegerile, va fi acordată cu anumite condiții, care trebuie însă îndeplinite înainte de votul pentru învestitură.

  • Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  • Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  • Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
  • Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

La cele patru condiții se adaugă faptul că orice membru al guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR.

”Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ”, se spune în comunicatul citat de Mediafax.

Cele 4 condiții ridicate de USR sunt însă aproape imposibil de îndeplinit, deoarece ele nu vor reuși să întrunească o majoritate parlamentară. În plus, necesită timp și negocieri cu fiecare partid în parte, ceea ce prelungește interimatul cabinetului Dăncilă.

Președintele Iohannis va mai avea astăzi o rundă de discuții cu Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, după care este așteptat să anunțe numele viitorului premier.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG