Linkuri accesibilitate

Se conturează Guvernul care ar putea fi învestit în această săptămână


Klaus Iohannis și Ludovic Orban stabilesc formula finală a viitorului Guvern
Klaus Iohannis și Ludovic Orban stabilesc formula finală a viitorului Guvern

Calendarul formării noului guvern are termene strânse, astfel că astăzi, cel mai târziu mâine, va fi desemnat premierul însărcinat cu formarea Cabinetului, iar spre finalul săptămânii ar avea loc votul de învestire, potrivit unor surse apropiate negocierilor

Ludovic Orban, liderul PNL, partidul care și-a asumat formarea guvernului, a pregătit deja o listă de ministere și mai multe persoane pentru fiecare portofoliu. În cursul zilei vor avea loc consultări restrânse cu președintele Klaus Iohannis, care urmează să anunțe astăzi sau, cel mai târziu mâine, premierul desemnat.

Cum este vorba despre un guvern minoritar, al PNL, cu maximum două portofolii cedate PMP, nu se pune problema unei coaliții parlamentare, ci a unei majorități care să voteze învestirea Cabinetului Orban. Ulterior, urmează ca fiecare măsură guvernamentală să fie negociată ad-hoc.

Termenul pe care și l-au propus liberalii este ca joi în cea mai bună variantă să aibă loc ședința comună de învestire a noului Cabinet.

Liderul liberalilor a structurat o propunere de Guvern, a cărui compenență prevede comasarea mai multor ministere, iar în dreptul fiecărui portofoliu figurează mai mulți titulri. O ultimă decizie va fi luată împreună cu președintele Klaus Iohannis, care se pare că va trimite în viitorul executiv și consilieri prezidențiali și, de asemenea, va avea un cuvânt în propunerea ministrului Justiției care va fi înaintată Parlamentului.

În presă se vehiculează mai multe nume de miniștri, însă, potrivit informațiilor Europei Libere, este vorba despre o schiță provizorie.

În cadrul discuțiilor între liderii politici și președintele Iohannis se mai negociază și numele comisarului european propus de România, precum și o majoritate parlamentară care să asigure schimbarea președinților celor două camere. Pe cel din urmă subiect discuțiile sunt destul de complicate, în condițiile în care și PNL, și ProRomânia doresc conducerea Camerei Deputaților, iar la Senat PSD încă are singur majoritatea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG