Linkuri accesibilitate

Raportul MCV critică dur România pentru regresele din justiție


Comisia Europeana- logo
Comisia Europeana- logo

Comisia Europeană va publica, marți, raportul MCV, după ce acesta va fi aprobat în Colegiul Comisarilor. Raportul pentru România este unul foarte critic, experții atrăgând atenția că mare parte din recomandările din ultimul raport nu au fost îndeplinite.

Europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Tudorache, a dezvăluit luni seară că Raportul pentru Bulgaria este mai bun decât cel pentru România."Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD”, a declarat acesta potrivit ziare.com.

Raportul privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani, arată HotNews.ro, citând surse de la Bruxelles.

Cele mai apăsate critici din Raport se referă la încetinirea semnificativă a luptei anticorupție, la disfuncționalitățile care grevează CSM, la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și la lipsa unei proceduri fără implicarea factorului politic în numirile la parchete, funcțiile de conducere ale acestora fiind ocupate în prezent de interimari.

În ce privește controversata Secție Specială, Raportul MCV atrage atenția că aceasta a fost înființată fără a se ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția și fără consultarea actorilor din sistem.

Ultimul raport MCV, extrem de critic și el, a fost prezentat în noiembrie 2018, vicepreședintele CE Frans Timermans spunând cu acea ocazie că România a înregistrat un regres în amendarea legilor justiției, în indepdendența magistraților și lupta anticorupție. "Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuție unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuții în raport cu realizările din ultimii 10 ani", declara Timermans, care nu a făcut nicio referire la eventuala ridicare a MCV, așa cum a făcut în cazul Bulgariei.

Raportul MCV din 2018 a fost urmat, în februarie 2019, de un raport al Comisiei Europene, unul dintre cele mai dure din ultimii ani, în special pe partea economică și de justiție. Toate modificările legislative au subminat independența magistraților, DNA a fost sub presiune, ceea­­ ce a dus la “regrese semnificative în lupta anticorupție”, spune Raportul Comisiei.

Comisia Europeană a criticat foarte dur modificările aduse legilor justiției și presiunile care s-au făcut asupra magistraților, considerând că acestea au ”subminat independența judecătorilor și a procurorilor, precum și încrederea opiniei publice în sistemul judiciar”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG