Linkuri accesibilitate

Ziua a opta... Un moș coțcar și muza lui


Ziua a opta a Festivalului Național de Teatru are drept centru de gravitație baletul Evgheni Oneghin, versiunea coregrafică a romanului lui Pușkin pe muzică de Piotr Ilici Ceaikovski alternată cu cea a lui Alexander Sitkovetski. Interpretează trupa coregrafului Boris Eifman (Eifman Ballet, Sankt Petersburg, Rusia ) Eifman s-a născut în 1946, în Siberia și a făcut școala de balet din Chișinău pe care a terminat-o în 1964. A dansat la Teatrul de operă și balet din Chișinău apoi s-a dus să studieze coregrafia la Conservatorul din Leningrad. A devenit prin anii 1970 maestru de balet la Academia de balet rus Vaganova apoi și-a înființat propria trupă. A produs Evgheni Oneghin în 2009. Mulți critici consideră că această transpunere în dans a romanului lui Pușkin este o capodoperă. Spectacolul are loc în Sala Mare a Teatrului Național, de la ora 20.00.

La Teatrul Act, Alexandru Dabija în dublă calitate de regizor și scenarist propune o relectură cu una dintre figurile emblematice ale prozei lui Ion Creangă, Moș Nichifor. Protagoniști sunt Marcel Iureș și Ruxandra Maniu. Pentru mai toată lumea moș Nichifor reprezintă spontaneitatea și umorul popular. Textul lui Dabija însă explorează nu doar umorul acestui personaj de snoavă, ci și erotica lui. Piesa este, între altele, o întâlnire între generații, o confruntare între două viziuni asupra lumii și vieții, una paseistă, conservatoare, alta modernă și agresivă. Confruntarea părăsește desigur cadrul strâmt literar părând să se refere la lumea de afară, lumea realității. Este un text senzual, dar și umoristic pe care Marcel Iureș îl exploatează așa cum a mai făcut-o de-a lungul timpului cu Ivan Turbincă, Moromete sau Dănilă Prepeleac.

În cadrul festivalului un loc aparte îl au conferințele și dialogurile cu diverși artiști iar ziua de 25 octombrie este privilegiată cu câteva întâlniri importante. Primul este Tristan Sharps care are o companie dreamthinkspeak care a fost instrumentul său principal de creație, cu care a sondat barierele performance-ului și a dus la maturitate tipul de spectacol numit site-specific sau, mai precis, site-responsive, ceea ce înseamnă un spectacol creat pentru o anumită ambianță, pentru un spațiu neconvențional. Trupa lui a realizat spectacole și în foste supermarketuri sau abatoare subterane, într-o fabrică de hârtie din Moscova sau în vechea clădire a trezoreriei orașului Perth din Australia. El vine să vorbească despre proiectele lui, despre teatrul în trei dimensiuni la HUB-ul Festivalului, Sala Arce, ora 12..

O altă întâlnire cu un artist este cea cu un personaj solar, Marius Mihalache, binecunoscut artist al țambalului dar deopotrivă compozitor și orchestrator. El organizează un atelier de creație în care se va discuta despre muzica de scenă și cea de film. Acest workshop durează trei zile (între 24 și 26 octobrie) și se adresează, după cum spunea însuși Marius Manolache tinerilor regizori în principal dar și celorlalți cinefili sau împătimiți melomani. Marius Manolache a compus coloane sonore pentru mai multe filme românești și reprezentații teatrale. La Gala Uniter din 2019 a primit Premiu special al senatului pentru piesa Săftița, spectacol inclus de altfel în repertoriul Naționalului bucureștean. Vaniți așadar la ora 11.00 la HUB-ul Festivalului, Sala Lipscani.

Facebook Forum

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București, în perioada 18 – 27 octombrie. Motto-ul ediției: „Teatrul, clipa magică a Istoriei”. Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani pe care îi celebrăm de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii.

https://fnt.ro/2019/

Pentru al cincilea an consecutiv, Festivalul Național de Teatru se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Este un eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria municipiului București.

Pentru radio Europa Liberă, partener media al FNT, vor relata regizorul Lucian Giurchescu și Sorin Șerb.

XS
SM
MD
LG