Mircea Diaconu are cea mai numeroasă suită de firme de promovare. Trei companii bagă bani în sponsorizarea postărilor electorale despre Diaconu – una cu legături la Chișinău, alta legată de un membru CNA apropiat de Victor Ponta și alta, legată de ALDE, devenită celebră pentru fake-news-ul „Cioloș, copilul lui Soros”. PSD pentru Viorica Dăncilă și PNL pentru Klaus Iohannis bagă banii direct de la partid pe Facebook, însă la liberali contribuie și firma secretarului general adjunct al PNL București. USR folosește pentru Dan Barna o mică agenție media, însă a investit cel mai mult dintre toți în sponsorizări pe Facebook - peste 300.000 de euro în cele două campanii din 2019. Teodor Paleologu și PMP apelează la o firmă dintr-un sat vâlcean deținută de un român republican din Florida, iar lui Alexandru Cumpănașu îi plătește postările pe Facebook soția sa, Simona. Postările electorale ale UDMR și Kelemen Hunor sunt sponsorizate direct de partid.
Banii folosiți de partide și candidați independenți în campaniile electorale pentru președinție, inclusiv cele online, sunt într-un final decontați tot de stat, dacă aceștia strâng 3% din voturi și dacă prezintă la Autoritatea Electorală Permanentă acte care să dovedească legal cheltuielile.
De când Facebook a decis să transparentizeze procedura de „boost” a postărilor, prin care conținutul este „împins” de algoritmii Facebook în fața mai multor utilizatori decât s-ar întâmpla la o postare neplătită, în cazul conținutului politic, electoral sau comercial publicul poate să vadă cine bagă bani în promovarea acestor postări. Astfel, și campaniile electorale online au făcut un pas către transparență. Postările sponsorizate se văd în secțiunea Ad Library („biblioteca de reclame”) a rețelei de socializare. Dacă postările electorale nu sunt marcate ca atare atunci când sunt sponsorizate, promovarea le este întreruptă rapid de Facebook.
În campania electorală pentru președinție, marii concurenți – PNL-Klaus Iohannis, USR-PLUS-Dan Barna și PSD-Viorica Dăncilă – folosesc direct paginile de Facebook ale partidelor pentru a „sponsoriza” conținutul electoral pe rețeaua de socializare. În unele cazuri, PNL și PSD au apelat și la companii terțe care să bage bani în promovarea conținutului electoral.
Mircea Diaconu. „Un Om” promovat de trei companii
Actorul Mircea Diaconu este susținut în această campanie electorală de Pro România și de ALDE. Și firmele care promovează postările electorale despre Mircea Diaconu se împart între sferele de influență ale celor două partide.
O firmă care bagă bani în promovarea lui Mircea Diaconu pe Facebook vine pe filiera Chișinău-Arad-București și lucrează cu Pro România. Deep Knowledge SRL plătise până pe 3 noiembrie suma de 48.000 de lei (puțin peste 10.000 de euro) pentru sponsorizarea unor postări ale paginii „Un Om Președinte”, care îi face campanie electorală lui Mircea Diaconu. Compania este deținută de Lia Bejenaru, o fostă prezentatoare tv din Republica Moldova, la postul Publika TV, înființat de afaceristul Vlad Plahotniuc
Bejenaru este soția lui Anatol Untură, blogger și cunoscut om de publicitate și online în Republica Moldova, care deține firma de dezvoltare web NRG Interactive, la Chișinău. Cei doi au cumpărat în 2014 o casă de la fostul premier moldovean Pavel Filip, contra sumei de 3 milioane de lei moldovenești (circa 155.000 de euro), conform declarației de avere a lui Filip, prezentată de presa din Moldova. Pavel Filip este acum președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), pe care în trecut l-a condus și afaceristul Vlad Plahotniuc. Lia Bejenaru a refuzat să ofere Europei Libere mai multe detalii legate de contractul pe care firma sa îl are cu partidul lui Victor Ponta și cum a ajuns să lucreze cu el.
Lia Bejenaru, care are cetățenie română, este însă și directoarea biroului de la Chișinău al grupului de companii Ascent Group, din Arad, care se ocupă de consultanță în afaceri, pentru investitorii din piețele Europei de Est și care mai are birouri și la București, Sofia, Belgrad și Limassol. De altfel, Bejenaru a preluat firma Deep Knowledge în 2018, de la acționarii Ascent Group, arădenii Adela Cristea și Marcel Chișcan. Cei doi sunt parteneri în mai multe firme și au un trecut politic comun: PNȚCD Arad.
Soțul Adelei Cristea este fostul consilier local și județean PNȚCD de Arad, Claudiu Cristea. Cristea se prezintă ca expert în dezvoltarea de site-uri pe platforma Drupal, lucrând și cu Comisia Europeană. În 2012, el a candidat pentru Primăria Arad, coagulând în jurul său mai multe organizații care îl contestau pe primarul PDL Gheorghe Falcă, însă a strâns doar 6% din voturi. Marcel Chișcan este și el un fost politician provenit din PNȚCD Arad, a fost consilier local arădean și este un cunoscut contestatar al primarului liberal Gheorghe Falcă. Într-o ceartă pe Facebook, Falcă îl acuză pe Chișcan că în 2004 i-ar fi cerut să fie director al piețelor din Arad, dar l-a refuzat, așa că acesta a mers să susțină PSD. Chișcan îi amintește primarului că l-a susținut în campania pentru primărie, din 2004.
Ascent Group are filiale în mai multe orașe din țară, ocupându-se printre altele și cu plasarea sau găsirea forței de muncă. La Sibiu, în filiala Ascent a fost partener și Sorin Pădurariu, prieten și coleg de liceu al liderului USR Dan Barna, devenit cunoscut în urma investigației RISE Project privind proiectele europene ale firmei lui Barna. Conform anchetei, Ascent Sibiu, condusă de Pădurariu, a livrat umerașe pentru firma de confecții a surorii lui Dan Barna, în cadrul unui proiect european gestionat de firma lui Barna.
Firma Networld IT&C este a doua entitate care sponsorizează postări electorale pentru Mircea Diaconu. S-a ocupat și de promovarea pe Facebook a campaniei electorale a Pro România, la europarlamentare. Din martie până în noiembrie, firma a sponsorizat cu aproape 15.000 de lei postări ale Pro România, atât pentru europarlamentare, cât și pentru campania electorală a lui Mircea Diaconu. Firma este deținută de constănțeanul Edward Morăruș și de Irina Oana Ungureanu și se ocupă cu repararea calculatoarelor. Morăruș este însă partener în altă firmă (Networld Solution) cu Anca Mihaela Tufeanu, care este sora lui Gabriel Tufeanu.
Gabriel Tufeanu este membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), numit din partea Guvernului condus de Victor Ponta, în 2014. Tufeanu provine de la Constanța, unde era membru PSD și a condus Direcția Județeană de distribuție a filmelor, în mandatul lui Nicușor Constantinescu. El a ajuns membru în Consiliul de Administrație al TVR în guvernarea Ponta, apoi între 2013 și 2014 a fost preluat de Victor Ponta consilier la cancelaria premierului. De altfel și sora lui, Anca, a făcut parte din consiliul director al Fundației pentru Promovarea Sportului Constănțean, legată de Consiliul Județean condus de Nicușor Constantinescu și fondată de Cristian Zgabercea, fostul consilier al lui Constantinescu, numit producător general al TVR.
A treia sursă de bani pentru sponsorizare pe Facebook a campaniei electorale a lui Mircea Diaconu este pagina „Alianța Un Om”, care a investit peste 62.000 de lei în promovarea postărilor de pe pagina Mircea Diaconu, în perioada septembrie-noiembrie, precum și peste 35.000 de lei în cele ale paginii „Un Om-Mircea Diaconu”. „Alianța Un Om” își prezintă ca date de contact pagina de internet mirceadiaconu.ro, o adresă a sediului ALDE din București (Aviatorilor 86 din București) și un număr de telefon care este și contactul site-ului EUPrivacy.org. Site-ul respectiv oferă cursuri de implementare a regulilor GDPR, care sunt organizate și plătite către firma Progemisoft.
Firma respectivă a devenit cunoscută din cauza scandalului creat de lansarea unui fake news, care anunța că Dacian Cioloș este „copilul” miliardarului George Soros. Materialul a apărut pe site-ul exclusiv24.ro, dezvoltat de Progemisoft, firmă care dezvoltase și o pagină de susținere a ALDE și pe cea a fostului senator Dian Popescu, liderul ALDE Gorj. Firma a fost înființată la Târgu Jiu, în 2013, de Antonio Eftenie.
Klaus Iohannis și PNL, între partid și o firmă de partid
Campania pe Facebook făcută de PNL președintelui Klaus Iohannis apare ca fiind sponsorizată în cea mai mare parte direct de partid. PNL nu a răspuns solicitării Europa Liberă privind firmele cu care lucrează pentru campania electorală online. Totuși, există o singură firmă vizibilă, care sponsorizează postările Facebook despre acțiunile electorale ale lui Iohannis și ale PNL. Etis Design din București a pompat cel puțin 25.000 de lei în ultimele luni, în postări ale filialelor PNL din București, Vrancea, Bacău, Neamț, Botoșani, Prahova, Vaslui sau Buzău, dar și în pagina lui Ionel Dancă, numit recent șeful cancelariei premierului Ludovic Orban.
Firma este deținută de Radu Nicolescu, secretarul general adjunct al PNL București, și a fost fondată în 2008, alături de mama acestuia, Daniela Nicolescu, actualmente prim-vicepreședinte PNL sector 6 și fostă consilieră locală PDL la sectorul 6. Radu Nicolescu a fost șef de cabinet al senatorului PNL Cornel Popa, iar din 2016 a început să lucreze ca responsabil IT în Ministerul Comunicațiilor, pe când acesta era condus de ministrul tehnocrat Delia Popescu. Radu Nicolescu a candidat în 2016 pentru un post de consilier local la sectorul 6, dar nu a prins mandat.
În perioada martie-noiembrie 2019, PNL a cheltuit aproape 890.000 lei (peste 185.000 de euro) pe promovarea conținutului electoral pe Facebook. Suma acoperă însă și campania la europarlamentare, iar o mare parte din bani au fost băgați atunci prin firma Future Innovation, care a sponsorizat postările de campanie pe Facebook ale PNL la europarlamentare. Firma respectivă nu mai apare implicată pe Facebook, în campania pentru prezidențiale.
Future Innovation este deținută de Monica Neagoe, implicată în mai multe afaceri. Una dintre ele este și firma Cecida Consulting, în care Neagoe este parteneră cu generalul de armată Bartolomeu Constantin Săvoiu. Cei doi au înregistrat împreună, la OSIM, marca „Marea Lojă Națională Fondată 1880”, a uneia dintre lojele francmasonice române. Generalul Săvoiu este liderul acestei loje masonice și a lucrat înainte de 1989 în comerțul exterior. A fost urmărit penal de DNA în dosarul fostului judecător CCR Toni Greblă, însă nu a fost trimis în judecată de procurori.
PSD și prezența online din Prahova
PSD nu a răspuns solicitării Europa Liberă privind promovarea campaniei electorale pe Facebook a Vioricăi Dăncilă. Postările electorale ale PSD apar sponsorizate de partid și de filialele sale județene. Pagina de Facebook a PSD a investit 685.000 de lei (aproape 145.000 euro) în promovări pe Facebook, în perioada martie-noiembrie 2019, deci inclusiv pentru campania la europarlamentare.
PSD Prahova apelează însă la o firmă pentru sponsorizarea conținutului de campanie electorală pe Facebook. Este vorba de Zebra Events, o firmă din Ploiești care se ocupă cu organizarea de nunți, petreceri de firmă și alte evenimente, dar și de marketing online. PSD Prahova a cheltuit circa 3.000 de lei în perioada martie-noiembrie 2019, prin această firmă, pe promovarea pe Facebook.
Zebra Events este deținută de doi tineri de 23 de ani, Andrei Theodor Georgescu și Dragoș Coman. Georgescu a explicat pentru Europa Liberă că a ajuns să lucreze cu PSD Prahova „printr-o recomandare” și că nu are legături cu politica. „Este un contract, s-au plătit niște servicii. Nu sunt banii mei proprii. Am ajuns să lucrăm cu ei prin recomandări. Nu avem nicio legătură politică, noi ne ocupăm cu evenimente și marketing. Ei aveau nevoie să își mărească puțin partea de online și ne-au cerut consultanță și promovare. Targetul nostru este să creștem pagina. Nu au bugete atât de mari, probabil la PSD central or fi sume mai mari. Nu cunoșteam pe nimeni la PSD, dar cred că pe la petreceri a fost o recomandare de la o firmă”, au fost explicațiile lui Andrei Theodor Georgescu, pentru Europa Liberă.
Barna cu Atelierul de Internet, Paleologu cu republicanul din Florida, Cumpănașu cu soția
USR a declarat pentru Europa Liberă că firma care se ocupă de promovarea și conținutul digital al campaniei electorale pe Facebook a USR și a lui Dan Barna este agenția digitală Atelierul de Internet. „Toate materialele folosite pe rețelele Facebook și Instagram, ce fac parte din campania electorală prezidențială, sunt produse/postate/distribuite de Atelierul de Internet”, au precizat reprezentanții USR pentru Europa Liberă.
„Ne ocupăm de campania digitală în toate segmentele ei, atât în ceea ce privește media-buying digital și managementul campaniei, cât și creație și raportare. Am fost contactați de către departamentul de comunicare al USR și au ales oferta noastră”, a explicat pentru Europa Liberă Alex Cerchez, managing partner la Atelierul de Internet.
Conform USR, paginile prin care fac campanie electorală pe Facebook sunt Dan Barna, Uniunea Salvați România, Alianța USR PLUS și Fără Penali în Funcții Publice. Cele patru pagini au investit în total 1,54 milioane lei (circa 325.000 de euro) în sponsorizarea de conținut electoral, în perioada martie-noiembrie 2019, deci și în campania pentru europarlamentare, și în cea pentru Dan Barna.
Atelierul de Internet este o mică agenție de digital înființată în 2010, în București și este deținută în prezent de Andrei Duțulescu și Andreea Popescu. Firma a lucrat cu USR și în campania pentru europarlamentare și a ajuns la partid „printr-o recomandare”, conform managerului Alex Cerchez. Firma a creat mai demult paginile web ale mai multor publicații din fostul trust Realitatea-Cațavencu, condus pe atunci de Sorin Ovidiu Vîntu, dar a făcut campanii și aplicații online pentru multe companii din diverse domenii.
Theodor Paleologu și PMP apelează la serviciile firmei Amerisoft, pentru promovarea și sponsorizarea postărilor electorale pe Facebook, atunci când nu sponsorizează direct pagina PMP. Paginile de Facebook ale PMP și Theodor Paleologu au investit în total circa 32.000 de lei (circa 6.700 de euro) în promovarea pe Facebook, în perioada martie-noiembrie 2019, deci cu tot cu campania pentru europarlamentare. Din această sumă, circa 10.000 de lei au fost plătiți de Amerisoft.
Firma este înregistrată în satul Păusești-Otăsău din județul Vâlcea, însă este deținută de doi români stabiliți în Florida, SUA – soții Ionel Roiban și Niculina Sima. Roiban este dezvoltator de software, a studiat la Universitatea Ecologică din București, conform cv-ului, și a candidat în 2019 pentru postul de șef al consiliului local din Boynton Beach, localitate din Palm Beach, Florida. A ieșit însă pe locul trei, cu 10% din voturi. Roiban conduce organizația Comitetul Național al Românilor Americani Republicani și este implicat în diverse acțiuni ale comunității de români din Florida.
Alexandru Cumpănașu, candidat independent cu o prezență puternică pe Facebook (pagina sa are peste 300.000 de fani), a investit în sponsorizarea postărilor electorale circa 8.500 de lei. Cea mai mare parte a plăților au fost făcute de soția sa, Simona Cumpănașu, datele de contact publicate pe Facebook aparținând Asociației pentru Implementarea Democrației, ONG-ul condus de Cumpănașu.
Facebook Forum