Premierul Ludovic Orban se bucură în continuare de încrederea președintelui Klaus Iohannis, acesta afirmând în întâlnirea informală de la Palatul Cotroceni că nu contează dacă Guvernul va pica, deoarece tot Orban o să fie pemier. Șeful statului a susținut în continuare ideea anticipatelor și a dat șanse de 50% pentru realizarea acestui deziderat.
Iohannis, care a spus în seara în care a câștigat al doilea mandat că susține alegeri anticipate parlamentare, spune că este nevoie de o majoritate care să le accepte.
„Dacă la prima nominalizare toți cei din PNL vin și ridică mâna, nu se întâmplă nimic. Este un scenariu 50% realist cel cu anticipatele, vreau să fac asta cu o majoritate. Nu pot să îmi iau angajamente pentru anumite lucruri”, a spus Klaus Iohannis.
În ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi, poziția președintelui a fost că decizia aparține Guvernului, dar cea mai bună soluție o reprezintă soluționarea problemei în Parlament, deoarece Ordonanța de Urgență și angajarea răspunderii implică riscuri mai mari.
- Atac la Meleșcanu
Klaus Iohannis a vorbit și despre schimbarea lui Teodor Meleșcanu din funcția de președinte al Senatului.
„M-am simțit ciudat când am văzut că ședința festivă din Parlament (n.r. – dedicate Revoluției) este condusă de un fost nomenclaturist. Avem momente ciudate în stat, le-am spus celor apropiați <<ce bine era dacă ne hotăram la început pentru legea lustrației>>”, a dezvăluit președintele, referindu-se la o inițiativă civică în anii 90, cuprinsă în Proclamația de la Timișoara, dar care nu a fost niciodată acceptată de Parlament, deși au fost depuse două legi în acest sens.
El a lăudat însă inițiativa din Parlamentul European legată de Revoluție, subliniind că a fost un „gest bun, cu sau fără Petrov”, o aluzie la faptul că Traian Băsescu, predecesorul lui Klaus Iohannis, a avut ideea declarației forului legislativ al UE.
- Maior, rechemat din funcția de ambasador
Președintele a mai anunțat că va începe în luna ianuarie o evaluare privind rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior. Fără a avansa un termen, Klaus Iohannis a lăsat de înțeles că acesta nu o să rămână ambasador în SUA și anul viitor.
- România mai așteaptă până la zona euro
Nu au fost vești bune în privința aderării la zona euro, președintele motivând că procesul va mai dura din cauza deficitelor pe care România le va înregistra în 2019 și 2020.
„În condițiile în care avem un deficit de 4%, și cu un deficit pentru anul viitor de 3.6%, mai durează cu euro. Trebuie să facem reforme structurale, lumea a înțeles care este problema, de ce am depășit deficitul convenit de 3%”, a subliniat Klaus Iohannis.
- Iohannis nu vrea primar PSD în Capitală
Președintele nu a avut dubii când a fost întrebat pe cine dorește în fruntea Capitalei după alegerile locale. „Eu vreau alt primar, să nu fie de la PSD, preferabil de la PNL”, a declarat președintele în întâlnirea informală.
- Cum va respecta România Green Deal
Șeful statului a fost întrebat cum va respecta România acordul Green Deal referitor la mediu, în condițiile în care în România nu există un studiu de impact pe acest subiect. Președintele a susținut că dorește ca varianta europeană să meargă pe încurajări și nu pe sancțiuni. El a explicat că România stă bine la țintele asumate pentru 2030, mai ales dacă se ia ca punct de referință sfârșitul anilor 80 când țara noastră avea o industrie puternic poluatoare.
„Altfel trebuie să luăm măsuri dure, să nu mai importăm mașini, să închidem CEO Oltenia. Sunt măsuri care nu sunt bine privite de populație. Introducerea unei taxe auto ar duce la nemulțumiri semnificative”, a declarat Iohannis.
Poziția lui Iohannis față de cumulul pensie – salariu
În privința cumului pensiei cu salariul, președintele a afirmat că nu este de acord cu acest lucru, dar poate accepta ca profesorii și medicii să lucreze peste vârsta de pensionare.
„Nu mi se pare echitabil să cumuleze pensia cu salariul”, a adăugat Iohannis.
Facebook Forum