Linkuri accesibilitate

From Russia with Love: manevra surpriză a lui Putin analizată de presa europeană


Vladimir Putin, fotoportret de Serghei Maximișin
Vladimir Putin, fotoportret de Serghei Maximișin

“Al Treilea Război Mondial”, își avertizează Daily Express cititorii: "Putin se laudă cu arme pe care nu le mai are nimeni."

Demisia lui Dmitri Medvedev și a întregului guvern rus este știrea care domină astăzi presa europeană.

Le Monde, la Paris, scrie că surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât anunțul a fost făcut la scurtă vreme după ce Putin a anunțat reforme constituționale care ar întări, la prima vedere, puterile parlamentului. Principala nouă prerogativă prevăzută de Putin, și pe care el spune că ar supune-o unui referendum, este aceea că pe viitor parlamentul ar alege primul ministru, pe care președintele ar fi atunci obligat să-l numească. Putin, constată Le Monde, nu ar risca mare lucru, deoarece ambele camere ale parlamentului sunt dominate de partidul său și nu se opun niciodată Kremlinului.

Actualul mandat al lui Putin, care domnește peste Rusia de două decenii, se încheie în 2024 dar la Londra The Guardian estimează că Putin intenționează pur și simplu să rămână la putere si după 2024.

Financial Times este de aceeași părere și spune că în realitate se zvonea de multă vreme că s-ar pregăti așa ceva. Putin ar rămâne iarăși ca prim ministru sau, așa cum făcuse în China Deng Xiaoping, va conduce un soi de Consiliu de Stat, ca lider suprem într-o nouă formulă, după ce el va fi supus măsurilor unui “vot al poporului”.

O altă variantă ar fi ca Putin să devină liderul unei uniuni statale cu Bielorusia vecină. Oricare ar fi varianta, însă, Putin avea nevoie să se descotorosească de Medvedev, de care toată lumea s-a săturat. De asemenea, Putin scapă și de toți rivalii potențiali din străinătate, precum șahistul Garry Kasparov, dat fiind că printre schimbările propuse se numără și aceea ca viitorul președinte să fi trăit în țară vreme de 25 de ani neîntrerupți și să nu fi posedat niciodată un pașaport străin.

E interesant de văzut cum prezintă cele ce se întâmplă în Rusia tabloidele din Anglia, cele aflate într-o cursă permanentă după senzațional, pentru a-și satisface publicul obișnuit cu titlurile uriașe și senzaționale. Vladimir Putin înhață puterea PE VIAȚĂ: Președintele Rusiei aranjează să conducă PENTRU TOTDEAUNA, scrie Daily Mail.

“Al Treilea Război Mondial”, își avertizează Daily Express cititorii: Putin se laudă cu arme pe care nu le mai are nimeni.

Un tabloid de o altă natură, în Germania, ziarul popular de uriașă circulație Bild (un milion și jumătate de exemplare pe zi, depășit probabil doar de Cotidianul Poporului în China), amintește cititorilor că Putin se află la putere de 20 de ani, din anul 2000: 16 ani ca președinte, iar între 2008 și 2012 ca premier. El se află acum la al patrulea mandat și, indiferent de formula pe care o va găsi pentru a rămâne la putere, el caută să reducă atribuțiile succesorului său, limitând viitorul președinte la doar două mandate.

Tot în Germania, Süddeutsche Zeitung scrie despre înlăturarea mascată în demisie a lui Medvedev : Țapii ispășitori (die Sündenböcke) trebuie să plece. Frankfurter Allgemeine Zeitung prezintă un portret al noului premier numit de Putin: Mihail Mișustin. În vârstă în curând de 54 de ani, acest șters șef al fiscului este un moscovit care a terminat un institut industrial în 1989. E văzut ca un reformist care a supravegheat informatizarea finanțelor. Este căsătorit și are trei copii. Pasionat de hochei pe gheață, a fost membru al conducerii clubului de hochei din Moscova ȚSKA. Dar pasiunea pentru hochei nu e singurul lucru care îl apropie de Putin. Pe Mihail Mișustin îl mai cheamă și Vladimirovici, pentru că tatăl lui se numea Vladimir.

Este un tehnocrat fără ambiții politice, constată la rândul său El Pais, în Spania, iar Politika, de la Belgrad, informează și că e autorul a trei cărți despre administrația fiscală.

În Italia, discutând rolul lui Putin după 2024, La Repubblica spune că el se va transforma într-un soi de “Ayatollah rus”. Visul lui Putin este să capete un tron, continuă într-o altă analiză La Repubblica, și să devină mai longeviv decât Stalin.

Cât despre Medvedev, aflăm din Corriere della Sera că el va rămâne responsabil cu securitatea statului și cu apărarea.

La Moscova, în acest timp, cotidianul Kremlinului Rossiiskaia Gazeta informează că Putin a decis deja compoziția și a semnat ordinul formării grupului de lucru care va pune la punct detaliile modificărilor constituționale.

Cei trei Vișegradari: Parlamentul European acuză Ungaria, Polonia și Cehia

În Polonia, eurodeputații din opoziție s-au folosit de schimbările de la Moscova pentru a denunța partidul puterii PiS, al lui Kaczynski, acuzându-l ar face jocul lui Putin, prin aceea că ei slăbesc Europa. “Orchestra simfonică a lui Putin” este cum a numit, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul polonez din opoziție Bartosz Arłukowicz partidul PiS (Prawo i Sprawiedliwość, Dreptate și Justiție). Cotidianul polonez de opoziție Gazeta Wyborcza anunță că pretextul a fost când eurodeputații reuniți ieri în plen au condamnat recenta tentativă de rescriere a istoriei din partea lui Putin, care a spus că Polonia poartă o vină pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. În vasta tentativă de modificare a trecutului care se duce acum în Rusia, URSS-ul e prezentat doar ca și cum ar fi fost agresat, iar Polonia și Finlanda vecină sunt considerate agresoare. Parlamentul Europeana a condamnat această derivă și manipulare ideologică.

Parlamentul European a condamnat însă ieri și deriva autoritară a PiS în Polonia, cum o scrie în detaliu tot Gazeta Wyborcza. Comisia Europeană a cerut deja, cum a anunțat-o pe Twitter comisara Věra Jourovà, Curții Europene de Justiție să ia măsuri pentru a obliga Polonia să suprime Camera Disciplinară pe care guvernul a impus-o Curții Supreme.

Cum am scris-o ieri, în timpul dezbaterilor din Parlamentul European, împotriva Poloniei și Ungariei a fost declanșat acel articol 7 al cartei UE, care poate duce la suprimarea dreptului de vot și a unor fonduri europene. Cât despre Ungaria, dată fiind atitudinea din ce în ce mai ostilă a premierului maghiar Viktor Orban împotriva propriului său grup politic, PPE, europarlamentarii PPE au decis că astăzi fiecare va vota cum dorește rezoluția Parlamentului care cere instituțiilor UE să continue procedura din cadrul articolului 7 împotriva Ungariei și Poloniei.

La Praga, Blesk scrie că Parlamentul European a mai discutat ieri și cazul premierului ceh miliardar Andrej Babiš, acuzat că s-ar fi folosit de una din companiile sale pentru a beneficia de fonduri europene. Este vorba de conglomeratul Agrofert, despre care Babiš spune că nu îi mai aparține, însă Transparency International Cehia a dovedit deja că firma îi aparține in continuare premierului 100%.

Putin și Assad glumesc despre Trump

În sfârșit, pentru că am trecut în revistă tabloidele britanice, principalul din acestea, The Sun, dezvăluie o scenă filmată în Damasc, capitala Siriei, în care Putin și dictatorul Bashar al-Assad, în vizită într-o biserică ortodoxă, glumesc, de față cu un preot, despre cum l-ar invita pe Trump în Siria.

Assad face acolo o aluzie la episodul din Faptele Apostolilor al convertirii, pe drumul Damascului, a lui Saul din Tars, viitorul apostol Pavel.

Dincolo de cunoștințele de teologie creștină ale dictatorului sirian, un detaliu al scenei e remarcabil: Putin și Assad își vorbesc cu dumneavoastră.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG