Linkuri accesibilitate

Parlamentul a eliminat pensiile speciale. Proiectul poate pica la CCR dacă va fi contestat


Doar 21 de abțineri au fost la votul final asupra eliminării pensiilor speciale ale magistraților, celor de la Curtea de Conturi, diplomaților, aviatorilor civili, parlamentarilor și consilierilor parlamentari. În total, aproximativ 9.000 de pensii speciale.
Doar 21 de abțineri au fost la votul final asupra eliminării pensiilor speciale ale magistraților, celor de la Curtea de Conturi, diplomaților, aviatorilor civili, parlamentarilor și consilierilor parlamentari. În total, aproximativ 9.000 de pensii speciale.

Deputații au decis astăzi în sesiune extraordinară eliminarea pensiilor speciale, inițiativa aparținând PNL. Proiectul legislativ a a avut Raport favorabil din partea Comisiei de Muncă și prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale în afară de cele ale militarilor și polițiștilor.

UPDATE 6 Proiectul de lege inițiat de PNL privind eliminarea pensiilor speciale a fost votat de Camera Deputaților. Au fost 247 de voturi în favoarea proiectului și 21 de abțineri. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă va intra în vigoare doar dacă nu este atacată la CCR și, în acest caz, doar dacă va primi aviz din partea judecătorilor constituționali. Drept de atacare a CCR are și Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-a împotrivit eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților.

UPDATE 5 Deputații au eliminat din textul legii amendamentele introduse de Adrian Solomon (PSD). Astfel, rămân în vigoare rentele viagere pentru sportivi și indemnizațiile pentru academicieni și artiști. Proiectul de lege a rămas la votul final, dar fără aceste amendamente cuprinse în Raportul venit de la Comisia de Muncă.

  • USR a cerut plafonarea pensiilor speciale pentru magistrați, motivând că doar astfel legea o să fie constituțională. În proiectul de lege care urmează să fie votat sunt eliminate pensiile speciale pentru magistrați. Propunerea USR nu a fost supusă votului după consultarea liderilor de grup.

UPDATE 4 Camera Deputaților a respins propunerea ALDE ca proiectul privind pensiile speciale să fie retrimis la Comisie. O solicitare similară venise și din partea UDMR.

  • Acest proiect îmi ridică probleme de conștiință și probitate politică. Eu nu votez personal această lege până domnii Rareș Bogdan și Dacian Cioloș nu vor cere la Bruxelles să taie indemnizațiile de vechime ale parlamentarilor europeni. În România ești privilegiat dacă îți faci treaba la Bruxelles. Eu nu vreau să joc într-o comedie de acest fel în România. Acesta este punctul de vedere al ALDE, cerem retrimiterea la Comisie", a fost solicitarea făcută în numele ALDE de Varujan Vosganian.

UPDATE 3 UDMR a cerut amânarea votului pentru eliminarea pensiilor speciale, deoarece Raportul venit de la Comisia de muncă nu conține două amendamente ale Uniunii.

  • UDMR cere o amânare până se face un raport corect textual. Nu au fost introduse amendamentele UDMR. Raportul e viciat, nu conține toate amendamentele. Pe procedură cer un vot pentru amânarea până se face un Raport corect"

USR susține că în Parlament se produce un „spectacol de ipocrizie„

  • Astăzi avem două proiecte încropite într-unul singur, unul este cel al USR, al doilea este al PNL. Văd, din păcate, destulă de multă ipocrizie. Îl întreb pe liderul de grup al PSD de câte ori am cerut punerea pe ordinea de zi a eliminării pensiilor speciale. De peste 20 de ori. Trebuie să fim atenți ca proiectul să nu fie constituțional. Dacă nu acceptați modificarea anumitor amendamente, trebuie să răspundeți în fața românilor. Mare atenție la ce votați pentru că românii vor eliminarea pensiilor speciale", a cerut liderul de grup al USR, Cristina Prună.

UPDATE 2 Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a anunțat că social-democrații nu vor susține amendamentul votat în Comisia de Muncă prin care erau eliminate rentele viagere pentru sportivi. Amendamentul fusese depus chiar de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon.

  • Aș propune atunci când ajungem la dezbaterea raportului să supunem votului amendamentele admise cele care afectează indemnizațiile sportivilor, creatorilor, artiștilor. Să stabilim că nimeni nu se atinge de acestea. Să eliminăm tentativa grupurilor PNL și USR pentru a retrimite la Comisie proiectul de lege. Avem proiectul pe ordinea de zi și să eliminăm pensiile speciale. Asta ați vrut, asta să facem cu toții! PSD va vota împotriva pensiilor speciale, pentru eliminarea pensiilor speciale."

Replica a venit din partea deputatului PNL, Florin Roman.

  • Vă mulțumesc că PSD recunoaște gafa colosală din Comisia de Muncă, când in mod intenționat au fost depuse amendamente pentru tăierea rentelor viagere pentru sportivi. Rugămintea este ca pe viitor să ascultați și vocea Opoziției. Mă bucur că PSD votează proiectul PNL pentru a putea plăti alocațiile.​

UPDATE 1 Premierul Ludovic Orban a pledat înaintea ședinței de plen a Camerei Deputaților pentru eliminarea pensiilor speciale.

  • „Toate pensiile nesimțite vor fi tăiate, obiectivul nostru este să rezolvăm această problemă. PNL militează pentru aplicarea în calculul pensiei a principiul contributivității, cu excepția cadrelor militare. Nu este un proiect asumat de Guvern. Mai bine se adoptă proiectul de lege și îl corectăm în Guvern cu OUG sau angajare de răspundere. În ceea ce privește magistrații, legea poate să fie supusă controlului constituțional, suntem gata să corectăm orice decizie a CCR. Aproape pensiile speciale au fost introduse prin legi de majoritățile PSD, Florin Iordache a semnat patru propuneri legislative", a spus Ludovic Orban.

UPDATE Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere PNL să își asume responsabilitatea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale, dacă acesta va fi declarat neconstituțional.

  • „​Vom vota pentru abrogarea pensiilor speciale. În cazul în care alți colegi doresc retrimiterea la comisie, este posibil să nu se ajungă la votul final. Acest proiect a fost dorit să fie introdus pe ordinea de zi de PNL și USR și l-au folosit electoral, noi suntem de acord să intre pe ordinea de zi și să meargă la votul final. Cine a făcut proiectul de lege și cum este făcut să își asume acest lucru. Dacă va fi declarat neconstituțional, înseamnă că PNL a folosit electoral un proiect de lege", a fost poziția exprimată de liderul PSD după întâlnirea cu colegii de partid.

Eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale polițiștilor și militarilor, mai are nevoie de un singur vot în Camera Deputaților. Fiind lege organică, este nevoie de jumătate plus unu din numărul total al deputaților pentru ca inițiativa să fie considerată adoptată.

  • Numărul pensiilor speciale ale civililor este în jur de 9.000, iar costul lor total într-un an este de sub un miliard de lei. Celelalte pensii, ale militarilor, au fost anul trecut de peste 150.000.
  • În decembrie 2019, se aflau în plata Casei Naționale de Pensii 3.861 de foști procurori și judecători, iar pensia medie la această categorie de pensionari este de 18.315 de lei, iar bugetul de stat plătește pentru ea 17.000 de lei, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Proiectul a fost inițiat de PNL, dar în Parlament a existat o inițiativă similară a celor de la USR, care prevedea însă plafonarea pensiilor pentru magistrați și militari. În Comisia de Muncă, s-a decis să se meargă pe varianta PNL, care a fost susținută și de PSD.

Mai mult, social-democrații au depus un amendament prin care au eliminat și rentele viagere ale sportivilor, dar și indemnizațiile primite de academicieni și artiști. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său nu susține acest amendament depus de deputatul Adrian Solomon și acesta urmează să fie respins în plen.

Conform datelor din Camera Deputaților, pensiile speciale ale deputaților se ridică la 2.76 milioane de lei lunar, existând 542 pensii în plată la Cameră.

ProRomânia, ALDE și UDMR vor ca proiectul să fie retrimis la Comisie, deoarece are multe prevederi neconstituționale.

Cele trei formațiuni atenționează că în forma actuală, proiectul are șanse foarte mari să cadă la Curtea Constituțională din cauza faptului că sunt eliminate pensiile magistraților și ale judecătorilor CCR. Ei le reamintesc celor care vor să voteze proiectul că există decizii ale Curții care interzic eliminarea acestor pensii. De asemenea, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor ar trebui să existe un vot în plenul reunit al Parlamentului și nu doar în Camera Deputaților.

PSD și PNL vor meargă până la capăt însă și proiectul să fie votat în Parlament, chiar dacă există riscul ca acesta să pice la Curte. Votul din Camera Deputaților are loc în timp ce grefierii amenință că vor bloca sistemul judiciar dacă li se elimină pensiile speciale. Magistrații au solicitat și ei discuții cu premierul Ludovic Orban pe marginea acestui proiect de lege, cerând ca votul să nu fie dat astăzi în Camera Deputaților. În caz contrar, ei au amenințat că vor ataca legea la Curtea Constituțională.

USR a încercat în această dimineață să modifice proiectul în Comisia de Muncă, pentru elimina suspiciunile de neconstituționalitate. Președintele Comisiei, Adrian Solomon, a respins însă să supună votului propunerea celor de la USR. Cristian Seidler a declarat că votul din Parlament este inutil, deoarece legea are șanse foarte mari să pice la CCR.

știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG