Linkuri accesibilitate

Turcan: 28 iunie, data limită de suprapunere a anticipatelor cu localele


Liberalii nu vor vota împotriva propriului guvern, dar vor fi prezenți în parlament
Liberalii nu vor vota împotriva propriului guvern, dar vor fi prezenți în parlament

Momentul votului din parlament, la care guvernul ar trebui demis pentru a se putea înainta pe procedura declanșării anticipatelor, va fi unul de bilanț și de prezentare a priorităților pentru miniștrii PNL, a spus joi seară vicepremierul demis Raluca Turcan. Parlamentarii PNL vor fi prezenți în plen, dar nu vor vota. De asemenea, Turcan spune că data limită pentru ca anticipatele și localele să poată fi suprapuse, conform limitărilor conferite de Constituție, ar fi 28 iunie. Turcan a dat și o replică celor care spun că liberalii s-ar expune ridicolului prin faptul că determină căderea propriului guvern.

„Momentul din Parlament dorim să îl folosim ca un moment de bilanţ, în primul rând şi de prezentare a priorităţilor pe care le putem urmări şi atinge şi pe termen scurt şi pe termen mediu. Cred că în Parlament miniştrii vor avea o bună ocazie să vorbească despre ce au făcut pe domeniile lor", a spus Turcan joi seară, la Digi 24, preluată de Agerpres.

Parlamentarii liberali vor fi prezenți în sală dar nu vor vota împotriva propriului guvern.

„Nu vom vota împotrivă, ci nu vom participa la vot. Pentru învestirea unui guvern trebuie să se strângă un număr minim de 233 de voturi. Cine votează împotrivă sau nu votează deloc nu participă la crearea acelei majorităţi de votare a unui cabinet. Noi vom fi prezenţi şi nu vom participa la acest vot, ne vom abţine de la vot. Nu intrăm în cei 233 care trebuie strânşi pentru a învesti acest Guvern tocmai pentru că am declarat cât se poate de sincer şi oamenilor şi celor din parlament că altfel nu putem ajunge la alegeri anticipate. Eu mizez pe cartea sincerităţii", a explicat Turcan.

Ea a dezavuat declarațiile celor care spun să liberalii s-ar expune astfel ridicolului.

„Şi până la urmă cine strigă că suntem penibil, cine strigă incompetenţă, cine strigă diverse lucruri negative la adresa acestui guvern? Cei care trei ani de zile au avut ocazia să demonstreze ceea ce pot, au avut tot ce se putea în această ţară. Au avut majoritate în Parlament, control pe aproape toate instituţiile, inclusiv cele din justiţie, au avut un guvern abuziv care ar fi putut să decidă în şedinţe de guvern aproape orice. Faptul că acum clamează că în ajun de moţiune de cenzură ne-am pregătit temele pentru o bună guvernare pentru patru luni de acum înainte nu face decât să cadă, până la urmă, în capcana propriilor lor retorici. Evident că ei vor încerca să spună lucruri rele despre noi, noi, pe fond, în Parlament o să prezentăm ce am făcut în trei luni de zile şi, de asemenea, o să spunem de fiecare dată când avem ocazia care este unica soluţie pentru ca România să ajungă la alegeri anticipate şi oamenii înţeleg", a adăugat Turcan.

Data limită de suprapunere a anticipatelor cu localele, 28 iunie

Turcan spune că, potrivit Constituției, termenul limită pentru ca data alegerilor anticipate să se suprapună peste locale ar fi 28 iunie.

"Pe Constituţie, în momentul de faţă, termenul limită până la care am putea suprapune alegerile anticipate cu alegerile locale ar fi 28 iunie, pentru că în 28 iunie, practic, ieşim din cadrul de existenţă a mandatului aleşilor locali. (...) Până la urmă, data se stabileşte prin hotărâre de guvern şi, de asemenea, în funcţie de calendarul care iese din Parlament. În acelaşi timp, vreau să vă asigur de un lucru: noi dorim o prezenţă mare la vot, noi dorim o reprezentare bună a românilor, nu fugim de votul românilor, deci, vom găsi acea dată şi vom alege acea dată astfel încât să permitem românilor să voteze în număr cât mai mare", a afirmat Turcan la Digi24, întrebată care ar fi cea mai posibilă dată pentru alegerile anticipate.

Ea a explicat că între 14 mai şi 28 iunie va fi găsită cea mai bună dată pentru alegerile anticipate.

"Este foarte posibil între 14 mai şi 28 iunie, este un calendar în care vom găsi cea mai bună dată pentru alegeri anticipate", a adăugat Turcan.

Întrebată dacă există deja o opţiune ca alegerile locale şi cele anticipate să fie organizate în aceeaşi zi sau în zile diferite, Turcan a spus: "Este posibilă orice variantă. Este posibil legal şi să ai votul în aceeaşi zi, pentru că nu există nicio reglementare care să îţi interzică votul în aceeaşi zi. Este posibil să ai votul şi la interval de o zi, maxim de o săptămână. Vom vedea ce rezultă din Parlament şi care sunt opţiunile care ne mai rămân după toată această procedură, pe care eu sper că PSD nu o va bloca în Parlament. Există acest risc. Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă".

Joi, premierul desemnat Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor, la şedinţa de guvern, să se ridice "la înălţime" în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, programate pentru săptămâna viitoare, în vederea învestirii noului Guvern.

Birourile Permanente Reunite ale deputaților și senatorilor au decis, marți, ca votul pentru noul Guvern Orban să aibă loc pe 24 februarie, iar audierile miniștrilor să aibă loc timp de trei zile, între 17-19 februarie.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că acest calendar al învestirii este unul prin care se respectă Regulamentul, adică perioada de 15 zile de la depunerea componenței Cabinetului și a programului de guvernare.

„Dar este un calendar lent care arată o tendință de tergiversare din partea birourilor permanente dominate de PSD”, a spus Orban.

Ludovic Orban a demarat întâlniri cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru a-i convinge să dea un vot negativ pentru noul guvern, astfel încât să se poată ajunge la alegeri anticipate. Pentru a fi organizate anticipate este nevoie ca două propuneri de guvern să nu fie votate de Parlament, în decurs de 60 de zile.

XS
SM
MD
LG