Candidații pentru șefia companiei de stat TAROM sunt eligibili dacă:
- au experiență de minimum șapte ani într-o firmă privată / publică cu o cifră de afaceri de minim 200.000 de euro și 500 de angajați
sau
- vin din instituții publice unde au fost administratori sau directori timp de trei ani.
Cezar Osiceanu este cel mai vechi pilot al companiei TAROM, unde lucrează din 1985.
Este cunoscut pentru desele sale apariții în media în calitate de consultant în chestiuni legate de aviație.
„Consider că 44 de ani de aviație, din care 30 în TAROM, studiile și calificările mele, dar mai ales situația în care a fost adusă compania mea de suflet, justifică proiectul meu de salvare și readucere la performanță a TAROM-ului”, explică Cezar Osiceanu de ce s-a înscris pentru conducerea companiei.
Pe 5 noiembrie, a primit un mail de la firma care face consultanță în procesul de selecție al directoratului. Candidatura sa a fost respinsă deoarece nu îndeplinește criteriile de eligibilitate.
Pe 7 noiembrie, Cezar Osiceanu a depus o contestație la Guvern și la Ministerul Transporturilor, la Consiliul de Administrație al TAROM și la firma care a făcut consultanță. El a cerut reluarea procesului de selecție pe alte criterii.
Ce fel de director își dorește TAROM
Pe 25 septembrie, pe pagina de internet a companiei de transport aerian a apărut anunțul de recrutare pentru viitorul directorat. Selecția, având în vedere că este vorba de o companie deținută de stat, avea cadru legal ordonanța de guvernare corporativă.
TAROM a fost condus în ultimii opt ani de 14 directori numiți cu mandate interimare.
Iar lista de criterii de eligibilitate, pentru funcția de director general, era una lungă. Majoritatea condițiilor erau cele care se regăsesc la mai toate concursurile pentru funcții în instituții sau companii publice ori legate de specificitatea postului: studii, limbi străine, cazier judiciar etc.
Deosebit este criteriul privind experiența managerială. Cerința TAROM este ca viitorul director să fi condus o companie privată foarte mare, timp de șapte ani.
Dar la fel de suficient e ca doritorul/doritoarea să fi fost doar director într-o instituție publică, indiferent de mărime, timp de trei ani.
„Au experiență de cel puțin 7 ani în activitatea de conducere dobândită în cadrul unor întreprinderi publice ori societăți / grupuri de societăți din sectorul privat, cu cifra de afaceri de cel puțin 200 mil euro și cel puțin 500 de salariați sau în cadrul autorităților administrației publice centrale sau locale ori instituțiilor publice, din care cel puțin 3 ani într-o poziție de administrator sau director.”
Sursa: tarom.ro
Acesta a fost criteriul introdus anul acesta despre care Cezar Osiceanu spune că l-a scos din procesul de selecție pentru funcția de director general.
Pilotul crede că aceste reguli au fost introduse special pentru a favoriza anumiți candidați.
„Se elimină orice candidatură a celor din aviație, piloți sau ingineri. Se restricționează accesul celor din zona de business și se face loc pentru cel din zona politică care a stat în vreun consiliu de administrație la stat. Chit că nici cei din business și nici cei de la stat nu au avut treabă cu aviația”, mai spune Cezar Osiceanu pentru Europa Liberă.
Cine a stabilit criteriile de selecție?
Criteriile sunt stabilite în comisia de nominalizare, aprobate de consiliul de administrație, cu consultanța unui expert independent, spune purtătorul de cuvânt al TAROM, Alexandru Anghel, pentru Europa Liberă.
„Pentru atragerea unor candidați cu un nivel ridicat de experientă relevantă în consultanță în management sau în activitatea de conducere a unor autorități publice, conform Art. 35, alin (5) din OUG nr. 109/2011”, explică acesta de ce au fost introduse aceste condiții.
Comisia care a stabilit criteriile de eligibilitate este formată din membri ai Consiliului de Administrație și este condusă de Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor între septembrie 2010 și februarie 2012, și în prezentă membră în Consiliul de Administrație al companiei aeriene.
”Criteriile de eligibilitate stabilite conform prevederilor legale in vigoare reflectă nivelul exigențelor pe care consiliul de administrație le are de la viitorii directori, urmând ca ierarhizarea candidaților sa se facǎ după ce aceștia satisfac criteriile de eligibilitate, prin evaluarea complexă a competențelor de importanța strategicǎ, a celor specifice transporturilor aeriene şi a celor de guvernanță corporativă”, spune Anca Boagiu, pentru Europa Liberă.
„Noi am votat în Consiliul de Administrație, dar decizia a fost a lor, împreună cu firma de consultanță”, spune Mihăiță Ursu, membru al CA Tarom, pentru Europa Liberă România.
Expertul independent care a face consultanță în acest proces de selecție este firma Pluri Consultants. „A fost decizia Consiliului de Administrație”, spune unul dintre acționarii firmei, Ioana Mădălina Popescu, pentru Europa Liberă.
Ea nu crede că noile reguli sunt prea restrictive. Se întâmplă la toate marile companii să pună astfel de criterii când selectează personal pentru top management, spune Popescu.
„E o cutumă tocmai pentru a nu lăsa impresia candidaților în piața muncii în general că oricine poate candida, pentru că într-adevăr, e nevoie de niște competențe, la un nivel foarte ridicat, care nu pot fi dezvoltate decât într-un mediu asemănător”, afirmă ea.
„E nevoie să fi fost director cu mize asemănătoare în pentru a putea face față unui astfel de rol”, mai explică Ioana Mădălina Popescu de la Pluri Consultants.
La întrebarea de ce un director de primărie de comună poate fi eligibil, iar un manager de companie privată cu cifră de afaceri de 150 de milioane de euro nu, consultantul spune că niciodată un director de primărie de comună nu va ajunge să ocupe un astfel de post.
Procesul de selecție al actualei conduceri a TAROM se află în faza așa zisei „liste scurte”, în care candidații sunt selectați strict pe baza dosarelor și a criteriilor impuse.
Cei selectați pe această listă, maximum cinci candidați conform Ioanei Popescu, vor avea de scris o declarație de intenție și apoi vor susține un interviu în fața comisiei de selecție.
Care au fost criteriile la alte companii de stat?
În ultimii ani, mai multe companii importante deținute de stat au făcut selecția conducerii și administratorilor conform Legii guvernanței corporative. Este una dintre condițiile impuse de Bruxelles pentru acordarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
La Transelectrica, una dintre cele mai importante companii de stat, operatorul național de transport al energiei, condiția de experiență impusă candidaților a fost:
„de cel puțin cinci ani în consultanță în management;
sau
de cel puțin cinci ani în activitatea de conducere a unor autorități publice sau a unor întreprinderi publice ori societăți din sectorul privat.”
Sursa: transelectrica.ro
La Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), directorul general trebuie să aibă „minim zece ani experiență profesională și minim cinci ani experiență de administrare, conducere (membru al Consiliului de Administrație și/sau Director conform prevederilor Legii nr. 31/1990)”, conform cnair.ro.
Asemănătoare au fost și condițiile impuse pentru viitorul director de la Hidroelectrica:
„Experiență generală în muncă de minim șapte ani și experiență profesională relevantă de minim cinci ani în funcții de conducere/administrare în cadrul societăților comerciale, publice sau private, regiilor autonome, din sectorul energetic”.
Cine conduce acum TAROM
Director general al companiei de transport aerian este acum Costin Iordache, numit pe 5 ianuarie 2024, cu mandat interimar, după demisia lui Bogdan Popescu.
Costin Iordache a mai fost director general la TAROM, dar și director financiar. Are un salariu lunar brut de 37.000 de lei.
Consiliul de Administrație:
- Anca Boagiu a fost ministru al Transporturilor (câteva luni din anul 2000 și apoi, din nou, în perioada 2010-2012), din partea Partidului Democrat (PD), a fost ministru al Integrării Europene (2005-2007) și o apropiată a lui Traian Băsescu, precum și a liberalului Lucian Bode, și el fost ministru, atât al Transporturilor, cât și al Internelor și actual secretar general al PNL.
De profesie inginer constructor, Boagiu a lucrat aproape toată viața în transporturi.
Este autoarea unui ordin de ministru despre care sindicaliștii spun că a îngropat compania TAROM: prin decizia ei, terenurile de sub hangarul și clădirile TAROM au fost trecute în proprietatea Companiei Naționale Aeroporturi București. Iar transportatorul aerian plătește chirie companiei tot de stat. TAROM are, în acest moment, o datorie de peste 15 milioane de euro către Compania Națională Aeroporturi București. - Iuliana Cristina Bârcă are 37 de ani și este licențiată în drept și științe politice. Din facultate a ajuns direct referent la Ministerul Muncii, apoi director de cabinet parlamentar. Are la activ și două mandate de consilier local la Sectorul 1, din partea PNL.
A fost și consilier de ministru la Transporturi, consilier la cabinetul secretarului de stat Ionel Șcrioșteanu, iar din 2012 a început să facă parte din diverse consilii de administrație. A început modest, cu grădinițe și școli, și a ajuns la Compania Municipală de Management al Traficului și la TAROM. - Monica Săsărman - secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice din martie 2022. De profesie avocat, Săsărman a ajuns consilier județean în Bistrița Năsăud pe listele PNL. A fost exclusă din partid de liberali, în 2019, și s-a înscris în PSD.
- Costin Iordache - actualul CEO al TAROM, Iordache a mai deținut funcția de director general al companiei, între ianuarie și octombrie 2023. A fost numit din nou în această poziție la începutul lui 2024 ca interimar.
Înainte de Tarom, în octombrie 2022, Costin Iordache a ocupat funcții de conducere în companii precum Telekom, Salt Mobile și Dante International (eMAG). - Marcu Mirel Alexandru este director de producție la firma de construcții SC Rotary SA și a mai fost în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica.
De profesie este inginer constructor și este un susținător financiar al PSD. În 2020, a împrumutat partidul cu 445.000 de lei.
Patronul firmei unde este angajat Marcu Mirel Alexandru, Mihai Rotaru, este un prieten al premierului Marcel Ciolacu, și el finanțator al Partidului Social Democrat, conform g4media.ro. - Mihăiță Ursu este, după cum scriu jurnaliștii de la national.ro, finul lui Lucian Bode, secretarul general al PNL. De profesie inginer geodez, specialist în țigle metalice, a fost doi ani director general al TAROM.
- Iulian Daniel Idolu, de profesie inginer constructor, are un curs de Management Aeroportuar la Universitatea Babeș Bolyai, fără a menționa forma de învățământ. A fost director general al Aeroportului din Timișoara și consilier local al Consiliului Județean Timiș din partea PSD în 2014.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.