Linkuri accesibilitate

Dosar penal în cazul urmăririi unor jurnaliști și magistrați


Bogdan Pîrlog este procurorul militar care a deschis dosarul 10 August
Bogdan Pîrlog este procurorul militar care a deschis dosarul 10 August

Parchetul Militar București s-a autosesizat în cazul jurnaliștilor și magistraților filați, care participau la o întâlnire privată, și a deschis dosar in rem pentru abuz în serviciu și violarea vieții private.

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, a declarat că dosarul a fost deschis de duminică, iar luni a fost audiat jurnalistul Alex Costache, potrivit Hotnews.

Pîrlog a mai spus că dosarul a fost deschis la Parchetul Militar pentru că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari.

Audierile vor continua marți, fiind așteptați jurnalistul Cosmin Savu, procurorul Horațiu Radu, adjunct al procurorului general, și judecătorul Răzvan Păştilă.

Cei patru – doi jurnaiști și doi magistrați - au fost urmăriți și înregistrați, la o întâlnire privată, iar imaginile au fost difuzate de România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia din cauza problemelor cu justiția.

Președintele Klaus Iohannis a calificat ca intolerabilă urmărirea unor jurnaliști și magistrați.

„(...) faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Iar dacă astfel de situații au existat, eu solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei, de asemenea. Astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile, pur și simplu”, a spus președintele Klaus Iohannis luni seara.

România TV a prezentat imaginile cu cei patru care au fost filați la un eveniment privat ca o „dovadă” a conspirației împotriva procurorilor-șefi propuși de ministrul Justiției Cătălin Predoiu și numiți de președintele Iohannis.

Imaginile de la RTV au fost preluate imediat de două publicații ai căror șefi au, de asemenea, probleme în justiție.

Procurorul Bogdan Pîrlog este cel care a deschis dosarul 10 August și reprezintă asociația Inițiativa pentru Justiție, care a cerut președintelui Klaus Iohannis să țină cont de avizele negative ale CSM și să nu le numească pe Gabriela Scutea la Parchetul General și pe Giorgiana Hosu la DIICOT.

XS
SM
MD
LG