Linkuri accesibilitate

Statele Unite au semnat un acord cu talibanii pentru încetarea războiului din Afganistan


Semnarea acordului între SUA și talibani pentgru încetarea războiului din Afganistan, Doha, 29 februarie 2020. În stânga, reprezentantul special al SUA  Zalmay Khalilzad, liderul talibanilor Mullah Abdul Ghani Baradar (dreapta)
Semnarea acordului între SUA și talibani pentgru încetarea războiului din Afganistan, Doha, 29 februarie 2020. În stânga, reprezentantul special al SUA  Zalmay Khalilzad, liderul talibanilor Mullah Abdul Ghani Baradar (dreapta)

Statele Unite au semnat un acord istoric care ar putea duce la retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan și să pună capăt unui conflict care durează de 18 ani.

Documentul s-a semnat sâmbătă, la Doha, în Qatar și stabilește un program al retragerii trupelor americane din Afganistan, în schimbul unor angajamente de securitate din partea insurgenților și promisiunea de a deschide un dialog cu guvernul de la Kabul.

Potrivit declarației comune a guvernelor american și afgan, SUA și NATO ar urma să retragă toate trupele din Afganistan în 14 luni dacă talibanii își onorează promisiunile din acord

Acordul, semnat de reprezentantul special al SUA Zalmay Khalilzad și liderul talibanilor Mullah Abdul Ghani Baradar, conducător al aripii politice de dreapta a grupării.

„Ne aflăm abia la început”, a spus secretarul de stat american Mike Pompeo, care a asistat la ceremonie, precizând că o reducere considerabilă a violenței va duce la pace, altminteri acordul va eșua.

La Kabul, ministrul american al apărării, Mark Esper, a anunțat că SUA nu vor ezita să anuleze înțelegerea dacă talibanii nu vor respecta înțelegerea până la capăt.

Esper și președintele afgan, Ashraf Ghani, au semnat o declarație comună prin care guvernul de la Kabul se angajează să sprijine acordul dintre SUA și milițiile talibane, care este privit cu scepticism în Afganistan.

În opinia seceretarului general NATO, Jens Stoltenberg, acordul semnat este primul pas către o pace durabilă, iar NATO trebuie să aibă planuri de rezervă.

SUA își va reduce trupele de la 13.000 la 8.600, în următoarele 3-4 luni, iar restul vor pleca din Afganistan în 14 luni. Planul de retragere va fi aplicat doar dacă talibanii își realizează angajamentele de prevenire a terorismului.

NATO s-a angajat să-și reducă trupele în prima etapă, pentru ca numărul lor să ajungă la 12.000, de la 16.000, câte sunt în prezent.

Până acum, talibanii au refuzat să discute cu guvernul de la Kabul, pe care l-a catalogat o marionetă a Vestului.

Negocierile dintre guvernul afgan și talibani s-ar putea dovedi dificil, după ce la Kabul există îndoială cu privire la sinceritatea extremiștilor și la capacitatea lor de a controla milițiile.

Coaliția condusă de SUA a invadat Afganistanul în 2001, pentru a-i îndepărta de la putere pe talibanii care refuzaseră să se îndepărteze de liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden.

2.400 de soldați americani au fost uciși în confruntările din Afganistan, alături de zeci de mii de soldați afgani, extremiști și civili.

Președintele american Donald Trump a salutat acordul și a spus că dacă guvernul afgan și talibanii își onorează angajamentele, se va crea o cale temeinică pentru încheierea războiului și aducerea trupelor americane acasă.

Și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a salutat acordul semnat astăzi la Doha. România are aproape 800 de soldați în Afganistan și a făcut parte din coaliția condusă de SUA. Zeci de militari români au murit în atentatele puse la cale de talibani.

XS
SM
MD
LG