Actualizare 12:05 - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Marcel Ciolacu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.
Actualizare 11:55 - Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, ales cu voturi de la AUR, SOS şi POT
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban, a fost ales în funcţie şi cu voturi de la partidele „izolaţioniste” AUR, SOS şi POT.
„Noi am numărat prezenţa şi au mers să voteze 175 de deputaţi de la PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, cei care formează coaliţia, cei care propun Guvernul Ciolacu 2. În final, preşedintele a fost ales cu 195 de voturi, o diferenţă de 20 de voturi care au venit de la deputaţi AUR, SOS sau POT”, a spus Moșteanu, potrivit Agerpres.
El a mai spus că „cei aşa-zişi izolaţionişti sunt de fapt pesedişti acoperiţi. Se pare că sunt vreo 20 în momentul ăsta şi iată că a venit Crăciunul mai devreme la PSD şi le-a mai adus 20 de voturi”.
„Suveranism până la cașcaval”, a mai spus el.
Deputaţii USR nu au votat conducerile celor două camere ale Parlamentului.
Actualizare 11:20 - Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu (PSD) viitor premier al României.
Actualizare 10:40 - Noul președinte al Senatului, ales cu 70 de voturi, este Ilie Bolojan, președintele interimar al Partidului Național Liberal (PNL).
Au votat 114 au votat dintre cei 133 de senatori prezenți. Un vot a fost nul.
Ceilalți candidați la șefia Senatului au fost: Mircea Chelaru (29 de voturi) și Cosmina Nadia Cerva (14 voturi).
La șefia Camerei Deputaților a fost ales Ciprian Constantin Șerban, aflat la al treilea mandat de deputat din partea Partidului Social Democrat (PSD).
Ciprian Şerban a obţinut 195 voturi „pentru” şi 86 „împotrivă”.
De asemenea, Dumitru Coarnă (SOS România) a obţinut 86 voturi „pentru” şi 195 de voturi „contra”.
Votul a fost secret.
Actualizare 10:25 - Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 11:00. Este de așteptat să desemneze noul prim-ministru, după ce coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități a semnat acordul de colaborare.
Actualizare 9:20 - Au început ședințele din plenul Senatului și Camerei Deputaților pentru alegerea președinților.
Grupul parlamentar al PSD l-a propus pentru preşedinţia Camerei pe Ciprian Şerban, care este susţinut şi de grupul parlamentar al PNL, precum şi de cel al UDMR şi de minorităţi, scrie Agerpres.
Ciprian Şerban a fost ales pentru a treia oară ca deputat, din partea Partidului Social Democrat, la alegerile din 1 decembrie.
Actualizare 09:10 - Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au făcut declarații de la Parlament, împreună cu grupul parlamentar al minorităților.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: Avem un acord politic premergător unei coaliții de guvernare. Semnatarii au înțeles semnalul românilor de la alegerile generale și cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm valorile democratice și parcursul României în UE și NATO, precum și valorile și identitatea națională.
Nu va fi un mandat ușor pentru viitorul guvern, dar așteptarea românilor este pentru reforme, transparență, reducerea cheltuielilor bugetare.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: PNL a semnat acest protocol de coaliție, pentru ca tara noastră să aibă un guvern stabil.
Una din prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: Această coaliție își propune să recâștige încrederea cetățenilor. Susținem ceea ce au anunțat colegii mei. În perioada care urmează, imediat după sărbători, cea mai mare provocare este să avem un buget bine echilibrat și să organizăm alegerile prezidențiale cât de repede se poate, dacă se poate înainte de Paște.
Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale: Noi credem că vom putea să asigurăm împreună această stabilitate. Vom oferi sprijin parlamentar guvernului și vom participa la deciziile politice, ca într-o perioadă economică foarte grea populația să nu aibă de suferit. Nu vrem să vedem diminuări de venituri sau creșteri de taxe și impozite.
Acordul politic poate fi consultat aici:
Cine vor fi șefii Senatului și Camerei Deputaților
Numele vehiculate în acest moment sunt Daniel Suciu, Partidul Social Democrat (PSD) - la Camera Deputaților și Ilie Bolojan, Partidul Național Liberal (PNL) - la Senat.
Reprezentanții coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități naționale sunt așteptați să dea declarații de presă înainte de ședință.
Urmează ca după alegerea președinților camerelor, președintele Klaus Iohannis să nominalizeze un premier. El a organizat duminică după-amiază consultări cu partidele parlamentare pentru a nominaliza un premier, iar coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități a convenit deja asupra listei cu propunerile de miniștri.
Premierul va fi asigurat de PSD, afirmă sursele News.ro, în timp ce 11 dintre miniștrii din Guvernul precedent vor reveni în noul Guvern. PNL a confirmat duminică seara că avea avea cinci portofolii în viitorul Cabinet, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) - două.
Printre propunerile pentru miniștri se numără:
Duminică, plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate. Senatul a făcut același lucru în ședința de sâmbătă, 21 decembrie.
În Camera Deputaților, PSD a primit conducerea a șapte comisii, PNL - 4, AUR - 4, USR - 3, UDMR - 2, grupul minorităților - 2, POT -1, SOS - 1. La Senat, PSD a primit președinția a șapte comisii, PNL - 5, AUR - 4, USR - 3, SOS - 2, UDMR - 2.
Comisia pentru constituționalitate din Senat va fi condusă de reprezentanta unui partid extremist, Nadia-Cosmina Cerva, de la SOS România. Și la Camera Deputaților, comisia de constituționalitate va avea președinte tot de la SOS. Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat, Ionel Carp este tot de la SOS România.
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), tot un partid extremist vor conduce comisiile pentru românii de pretutindeni și pentru cercetarea abuzurilor, din Senat și comisia de mass media și cultură din Camera Deputaților.
În ședința de sâmbătă, 21 decembrie, au fost votate Birourile Permanente ale ambelor Camere ale Parlamentului.
Știre în curs de actualizare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.