Luvrul închis !... Aceasta e știrea care a dominat weekendul, dincolo de fotbal, masacre în Siria sau faptul că Erdogan al Turciei amenință că va lăsa puhoaie de refugiați să năpădească Europa.
Luvrul închis din pricina coronavirusului. Trecând peste această știre, Le Monde face bilanțul: 130 de cazuri deja confirmate în Franța și primele măsuri de carantină.
Asta face din Franța, scrie La Libre Belgique, al doilea mare focar de cornonavirus în Europa, după Italia.
Un alt mare subiect în presa de weekend în Franța a fost acordarea premiului César pentru cel mai bun regizor lui Roman Polanski, pentru filmul J’accuse.
Acuzat de viol, regizorul de origine poloneză Polanski, care a fugit din SUA acum mai bine de patru decenii (în 1978), unde se afla în proces pentru violul unei minore, nu s-a prezentat în seara acordării premiului César, când multe actrițe și militanți și militante #MeToo au părăsit sala în semn de protest.
Libération publică o cronică indignată a scriitoarei Virginie Despentes.
Italia împărțită în trei, Sepúlveda contaminat
În Italia, unde guvernul a decis să împartă țara, administrativ, în trei, din perspectiva coronavirus, La Repubblica prezintă detaliile decupajului.
Tot La Repubblica anunță că marele scriitor de limbă spaniolă din Chile Luis Sepúlveda a fost depistat în Spania ca fiind contaminat cu virusul pe care official îl numim de acum COVID-19.
În Spania, effect invers, ca în oglindă: El Pais anunță că Italia va investi 3.600 de milioane petru a lupta împotriva coronavirus.
În Belgia, în schimb, situația se arată la antipozi. Pe lângă faptul că nu se cunosc cazuri de infecție și autoritățile nu recomandă niciun fel de măsură, ministra sănătății, Maggie De Block, a decis să protesteze împotriva deciziei unui primar care dorea să interzică persoanelor ce se întorc din zone considerate de risc să frecventeze spații publice.
Știri de pe frontul totalitar
Președintele turc Recep Tayip Erdogan e prins, pe lângă războiul din Siria, într-o confruntare cu această Europă la care Turcia încă vrea oficial să adere.
La Londra, The Guardian, ziar pro-european și anti-Brexit, scrie că agenția europeană de control la frontiere Frontex a fost pusă în stare de alertă din pricina anunțului lui Erdogan că va lăsa refugiații să meargă spre Europa, lăsându-i să intre în Grecia, în special spre insulele din marea Egee.
În Rusia, presa are însă alte preocupări. Astfel, Moskovkii Komsomoleț, unul din cele mai vechi ziare din Rusia, care tocmai a împlinit un secol, fiind fondat în anii revoluției bolșevice, scrie despre asasinarea, în urmă cu cinci ani, a opozantului Boris Nemțov, omorât chiar sub zidurile Kremlinului.
Moskovskii Komsomoleț spune că Ksenia Sobceak, fiica fostului primar din Sankt Petersburg și fostă candidată la alegerile prezidențiale împotriva lui Putin pretinde acum că numele persoanei care a ordonat asasinarea lui Nemțov este cunoscut... chiar dacă ea nu îl formulează explicit.
O poveste cu un obit
În sfârșit, la rubrica necroloagelor, presa spaniolă scrie pe larg despre moartea, ieri, duminică, a teologului, teoretician al teologiei eliberării (Teología de la Liberación) Ernesto Cardenal.
Poet din Nicaragua în vârstă de 95 de ani, acesta, un fost un preot pe care papa Ioan Paul l-a oprit din a administra sfintele taine, dar care a fost reabilitat de papa Francisc, încheie o epocă prin această moarte a sa. Nu doar El Pais, cotidian de centru stânga, scrie despre el, dar și El Mundo, cotidianul dreptei din opoziție a Partidului Popular îi face lui Ernesto Cardenal un portret complezent și romantic.
Se arată astfel că orice ar face presa spaniolă, ea tot se întoarce spre o glorificare a unui comandante, hasta siempre.
Facebook Forum