Linkuri accesibilitate

Strategia lui Ciolacu și Ponta: avalanșă de proiecte în Parlament pentru a pune presiune pe Guvern


PSD, Pro România și ALDE au majoritate în Parlament și au depus recent mai multe inițiative legislative pe care vor să le adopte în procedură de urgență până săptămâna viitoare. Liderii celor trei partide recunosc că strategia lor este de a pune presiune pe Guvern. Marcel Ciolacu solicită demisia ministrului Sănătății pentru modul în care a gestionat situația în ultima perioadă și spune că măsura limitării circulației persoanelor trebuia luată mai rapid.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pentru Europa Liberă că proiectele depuse de social-democrați vor intra în procedură de urgență în Parlament și urmează să fie trimise la promulgare săptămâna viitoare. Printre ele se numără cele care vizează suspendarea plății ratelor la bănci până la finalul anului, amânarea plății contribuțiilor de asigurări din salarii și venituri pentru o perioadă de trei luni, amânarea pentru trei luni a plății serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) și scutirea de la plata chiriei pentru locatarii sau firmele a căror activitate a fost restrânsă după aplicarea măsurilor de către autorități în perioada stării de urgență.

Președintele PSD: Săptămâna viitoare trimitem legile la promulgare

Liderii PSD, ProRomânia și ALDE au postat o poză ieri, pe Facebook, după o întâlnire în care au stabilit depunerea acestor proiecte de lege. Majoritatea din Parlament recunoaște că nu va ține cont de punctul de vedere al Guvernului, care este consultativ.​

„Acum jumătate de oră am avut Biroul Permanent al Camerei, proiectele au fost prinse în procedură de urgență, au fost transmise la Senat. Începând cu ora 14 va fi Biroul Permanent al Senatului, ele vor intra pe ordinea de zi cu propunerea de procedură de urgență, va intra în dezbatere în această săptămână la Senat, apoi vor fi transmise Camerei. Noi spunem că săptămâna viitoare le trimitem către președintele României la promulgare. În cazul în care Guvernul consideră că sunt niște proiecte bune le pot prelua de la noi și le pot transforma în Ordonanțe de Urgență. După cum am văzut că dă Guvernul OUG cred că procedura parlamentară va fi una mai scurtă decât Ordonanțele Guvernului”, a susținut președintele Camerei Deputaților.

Social-democratul a precizat că nu crede că președintele Klaus Iohannis sau PNL vor bloca aceste proiecte de lege, mai ales că este vorba de proiecte economice și cu caracter social, precum plafonarea prețului pentru medicamente și alimente.

Liberalii pot contesta proiectele la Curtea Constituțională după ce sunt votate în Parlament, iar președintele Klaus Iohannis le poate retrimite la reexaminare.

Ciolacu cere demisia ministrul Sănătății

Liderul PSD susține că ministrul Sănătății ar trebui să își dea demisia.

„S-au depistat foarte multe cadre medicale cu coronavirus, s-au expus medicii, asistentele nepermis de mult. Dacă oamenii din sistemul medical, nu mai are cine să ne vindece pe noi. În acest moment, categoric, ministrul Sănătății trebuie să își depună demisia, după focarele de la Iași, Suceava, Floreasca. Actualul a gestionat dezastruos situația, avem sute de medici bolnavi și cadre medicale, este cea mai mare problemă în acest moment”, a afirmat Ciolacu pentru Europa Liberă.

Președintele Camerei Deputaților consideră că s-a întârziat cu măsura limitării circulației persoanele și că obligația anunțată astăzi de președintele Klaus Iohannis trebuia să fie instituită mai devreme.

„Trebuia de la început să fie o obligație, nu o recomandare ca lumea să stea în casă”, a fost punctul de vedere al lui Marcel Ciolacu.

V. Ponta: Strategia noastră e să punem presiune pe Guvern

Liderul ProRomânia recunoaște că strategia PSD și a partidului pe care îl conduce este de a pune presiune pe Guvern pentru a adopta mai rapid un set de măsuri economice.

„Strategia noastră este să punem presiune pe Guvern, să ia textul așa cum l-am depus noi oficial la Parlament și să-l facă astăzi, mâine, când au ședința de Guvern să-l facă Ordonanță. Aceasta este cea mai bună strategie pentru că aici nu e o chestie de bătălie politică, ci de rapiditatea cu care iei măsuri. Noi am fost pur și simplu exasperați văzând că Guvernul tot zice că face și nu face", a spus Ponta.

Fostul premier a recunoscut că acțiunile din Parlament pot să fie ușor blocate.

Atunci am încercat să punem presiune. Nu ne facem iluzii și nu cred că este cazul să ne păcălim între noi. Oricât de repede reușim să votăm, să zicem mâine la Senat, vine la Camera Deputaților, tot durează o săptămână, două, nu mai zic că e dreptul PNL să-l conteste la Curtea Constituțională, iar Curtea nu lucrează în perioada aceasta, iar domnul Iohannis poate să nu îl promulge. Evident că ceea ce am depus are ca scop primordial să forțăm Guvernul să ia odată măsurile, că le tot amână de două săptămâni. O spun direct ce este, este o presiune asupra Guvernului să acționeze pentru că Guvernul de două săptămâni ne duce cu vorba”, a declarat Victor Ponta pentru Europa Liberă.

El recunoaște că cele mai rapide măsuri le poate lua Guvernul și nu Parlamentul.

„Acționăm rapid, dar nu ne facem iluzii că putem lua noi măsuri rapide. Nici un Parlament din lume nu ia măsuri într-o zi. Sperăm că această presiune publică și politică să convingă Guvernul să facă ceva, problema noastră că avem un Guvern mort care nu ia decizii”, a adăugat Ponta.

S. Grindeanu: Traficul pe Internet va crește cu 50%, nu sunt probleme până acum

Surpriza de la întâlnirea de lucru a fost prezența lui Sorin Grindeanu, șeful ANCOM. Deși nu are voie să facă politică, Grindeanu a devenit o prezență obișnuită în biroul lui Marcel Ciolacu. El a participat în ultimele luni și la mai multe ședințe ale unor organizații PSD. Sorin Grindeanu nu a dorit să dea mai multe informații despre prezența sa la masa în care se discutau proiectele de lege ale celor din PSD și ProRomânia.

„Vreau să vă asigur că la ANCOM încercăm să ne facem treaba să ținem rețelele cât se poate de funcționale, să monitorizăm pentru că în această perioadă e important pentru cei care respectă regulile și se află acasă, măcar să aibă acces la utilități printre care și comunicațiile electronice. Din toate datele noastre de până acum, probabil că traficul pe internet va crește în perioada următoare cu 50%. Asta și din discuțiile pe care le-am avut cu operatorii. Nu au fost probleme cu rețelele, nimic ieșit din comun, sunt toți pregătiți, ne dorim să trecem această perioadă cu bine, inclusiv a rețelelor de comunicare”, a declarat Grindeanu pentru Europa Liberă.

Șeful ANCOM a precizat că nu a primit alte solicitări din partea Ministerului de Interne pentru închiderea unor site-uri care promovează fake-news. Până acum, a fost închis un singur site la solicitarea Internelor.

Guvernul lucrează un nou plan de măsuri economice

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că va ieși în perioadă următoare cu un nou set de măsuri economice și că acestea se discută inclusiv cu Banca Națională.

„Soluţiile vor fi în această direcţie, de a susţine ratele pentru o perioadă de timp. Vom vedea cum. Şi statul va fi implicat în această soluţie tripartită, cu sistemul bancar şi Banca Naţională", a afirmat ieri ministrul de Finanțe.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG