Linkuri accesibilitate

Avertismentul specialiștilor pentru profesori: nu puneți pe Facebook poze sau înregistrări cu lecțiile online


Poză pusă pe Facebook de către un cadru didactic după o lecție online
Poză pusă pe Facebook de către un cadru didactic după o lecție online

Trecerea bruscă a învățământului de la metoda tradițională la cea online a luat prin surprindere ministerul Educației, dar și cadrele didactice.

Epidemia de coronavirus a transformat rapid modul în care se desfășurau orele, iar inspectoratele nu au găsit soluțiile pentru a-i instrui pe profesori cum ar trebui să acționeze. Un pericol puțin remarcat este cel legat de încălcarea datelor cu caracter personal. Fotografii sau înregistrări cu lecțiile online au început să apară din ce în ce mai des pe rețelele de socializare. Europa Liberă a discutat cu specialiști în domeniu pentru a vedea care sunt problemele apărute în această perioadă și ce pericole există.

Cadrele didactice se plâng că nu au primit de la ministerul Educației o metodologie clară în privința predării online și că există recomandări diferite din partea unităților de învățământ. În timp ce unii directori cer înregistrarea orelor predate online pentru a se justifica activitatea cadrelor didactice, alții solicită poze ale cursurilor desfășurate online. Nimeni nu știe cu exactitate unde ajung aceste înregistrări sau fotografii, cât timp sunt ele stocate sau cum sunt prelucrate. Chiar și de la vârful ministerului Educației mesajele sunt contrare în această privință.

Contradicții la Ministerul Educației

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, a recunoscut că profesorii și învățătorii trebuie să prezinte dovezi privind activitatea lor. "Trebuie să prezinte niște dovezi, adică o înregistrare, un printscreen dacă folosește laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a înregistra și a dovedi prezenta lor online”, a declarat secretarul de stat la Europa FM.

Ea a fost însă contrazisă de ministrul Educației, Monica Anisie, care declarat pentru postul de radio Itsy Bitsy, citat de edupedu.ro, că nu s-a cerut profesorilor să facă poze pentru a-și justifica orele online.

În timp ce oficialii de la vârful ministerului nu se pun de acord asupra cerințelor impuse cadrelor didactice, pe site-urile de socializare au apărut poze postate de profesori, învățători sau educatori din timpul ședințelor online. În ele se pot observa fotografii cu elevii sau chiar înregistrări video în care aceștia desfășoară diferite activități. La nivelul școlilor nu există o procedură unitară, în timp ce unele unități de învățământ au cerut acordul părinților pentru fotografierea copiilor, altele fac acest lucru fără a exista un acord din partea părinților.

Profesorii lăsați să se descurce singuri cu protejarea datelor cu caracter personal

Specialiștii în domeniu avertizează că ministerul Educației nu s-a preocupat de problema protejării datelor cu caracter personal, iar pe Facebook apar din ce în ce mai multe poze cu copiii în timpul procesului educațional.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare publică, Ovidiu Voicu, atrage atenția că ordinul de ministru care reglementează predarea online a venit la o lună după apariția stării de urgență și închiderea unităților de învățământ.

Trebuie tras un semnal de alarmă și o formă de a informa profesorii. Nu face parte din fișa postului să cunoască legislația privind datele cu caracter personal. Oricum li s-a pus în brațe descurcați-vă cu lecțiile online, noi nu vă oferim nimic, fiecare se descurcă cum poate. Ar trebui să existe o procedură unică, clar scrisă, făcută de la nivelul Ministerului, ca toată lumea să facă în același fel”, a declarat Voicu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, pe Internet se pot vedea imagini cu elevi care au participat la cursuri online, dar nimeni nu știe de ce au fost publicate acestea sau dacă se respectă datele cu caracter personal.

Toate acestea ar trebui să fie subiectul unei proceduri specifice la nivelul școlii privind protecția datelor cu caracter personal conform regulamentului european în domeniu. Ar trebui să existe la nivelul școlii definit printr-o procedură în ce condiții se fac înregistrările, cu informarea părinților și a elevilor, cine are acces la înregistrări și cum pot să fie prelucrate. Cu certitudine nu este ok să fie în spațiul public, pe rețelele sociale. E similar cu situația în care la orele fizice la clasă, profesorul s-ar apuca să facă poze și să filmeze și să le pună pe Facebook. Nu era ok atunci, nu este ok nici acum când este online”, a subliniat Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, profesorii și unitățile de învățământ ar trebui să obțină acordul părinților pentru fotografierea sau înregistrarea elevilor.

Poate să fie profesorul cel în culpă pentru că el a folosit imaginea copiilor respectivi, a luat inițiativa să facă o poză și să o pună pe Facebook sau pe un grup de whatsapp. Dacă le pune în spațiul public, lucrurile sunt mai grave. Este și problema școlii pentru că nu și-a făcut acea procedură prin care să instruiască profesorii ce responsabilități au și cum trebuie să procedeze cu filmările. În cazul în care școala, în cadrul procedurii de monitorizare le cere profesorilor să facă înregistrări, e clar că problema este a unității școlare. Atunci când le ceri profesorilor să facă acele înregistrări, trebuie să le spui și foarte clar ce au și ce nu au voie să facă cu ele”, a adăugat Voicu.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică consideră că o mare parte din vină aparține celor care conduc ministerul Educației.

„Este un heirupism determinat de incompetența gravă a celor din Ministerul Educației. Ei s-au apucat să facă un inventar al metodelor și al posibilităților de a lucra online la o lună după declararea stării de urgență. Ministerul Educației are un istoric de a nu fi capabil să gestioneze problemele de acces la datele cu caracter personal în cadrul sistemului. În ianuarie, începuseră să culeagă date privind starea de sănătate și etnia copiilor pe un sistem complet nepus la punct, care lăsa posibilitatea ca aceste informații să circule în spațiul public. E o problemă de incompetență gravă”, a spus Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

Sfaturi de la specialiști: nu puneți fotografii și video-uri cu lecțiile online pe Facebook

Directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Bogdan Manolea, susține că ministerul Educației nu a considerat că protecția datelor cu caracter personal reprezintă o prioritate.

Credeți că Ministerul a făcut o informare privind datele personale ale copiilor? Subiectul protecție datelor cu caracter personal este undeva la finalul cozii pentru ministerul Educației. Ministerul nu conștientizează suficient nivelul problemei și al riscului”, este poziția lui Manolea.

El crede că fiecare cadru didactic ar trebui să se gândească în ce măsură este nevoie de înregistrarea cursurilor și dacă a obținut acordul părinților.

Nu trebuie să demonstrezi Facebook-ului că ți-ai făcut orele, poate să fie o chestiune de laudă. Cu siguranță, dacă este cineva care pune poze ale copiilor în spațiul public trebuie să se gândească la aspectele legate de date cu caracter personal”, a atras atenția directorul executiv al ApTI.

Acesta are o serie de recomandări pentru profesori dacă sunt obligați să trimită către inspectorate aceste imagini. Astfel, rezoluția pozei poate să fie redusă pentru a nu se vedea clar imaginea copilului, fețele pot să fie blurate, iar trimiterea datelor ar trebui făcută pe un server securizat.

„Conform regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal de la nivelul Uniunii Europene, există obligația pentru toate instituțiile publice să aibă un responsabil cu privire la protecția datelor. Atât ministerul, inspectoratele și școlile ar trebui să aibă o asemenea persoană. Deocamdată nu am văzut astfel de persoane să existe, să fie desemnate, să aibă reacții publice, să se ocupe de protecția datelor cu caracter personal”, este constatarea făcută de Bogdan Manolea.

Conform acestuia, părinții ai căror copii au apărut în fotografii sau înregistrări pe Facebook, fără a exista un acord în acest sens semnat de ei, pot să facă o plângere la școală sau la autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal.

Oficialitățile au decis că grădinițele, școlile, liceele și facultățile rămân închise până în septembrie, predarea continuând online până la vacanța de vară.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG