Linkuri accesibilitate

Cântec pentru lumină (gânduri din singurătate)


Cântec pentru lumină (gânduri din singurătate)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

O piesă dedicată de Stepan Project salvatorilor de vieți

În aceste zile, când cele mai auzite voci sunt cele critice la adresa măsurilor incomplete sau greșite ale autorităților, un muzician și artiștii grupați în jurul Stepan Project s-au gândit să aducă mulțumire printr-o creație medicilor și personalului medical angajat în salvarea de vieți. Așa s-a născut Cântec pentru lumină (gânduri din singurătate), un proiect al muzicianului Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica.„Trăim vremuri complicate, suspendați între angoasă și speranță,
vremuri nemaitrăite. Ne încredințăm viața medicilor și personalului din spitale, în ei avem încredere. Artiștii au menirea să aducă bucurie în timpuri ca acestea, dar mai ales să le amintească semenilor noștri că este nevoie să spunem „mulțumesc celor care salvează vieți”, a declarat Ilie Stepan pentru Radio Europa liberă. Cântec pentru lumină (gânduri din sigurătate) este varianta unei piese din proiectul „Lumina”, complet remixată și remasterizată de Ilie Stepan și de echipa sa de muzicieni consacrați - Dixie Krauser, Doru Apreotesei, Horea Crișovan, Mario Florescu, Doru Eugen Iosif, Pavel Vereș, Dana Borțeanu, Dana Torok, Ovidiu Rusu, Sebastian Ciocan, Florin Buciu și Alin Zelenco, în care primele două minute sunt înregistrări originale.
Piesa este realizată în format audio și videoclip.
Ilie Stepan, compozitor, chitarist, fondator în 1973 al trupei timișorene Pro Musica, promotor al mișcării rock din România, este cunoscut ca activist civic, inițiator al unor concerte de binefacere.„Îmi amintesc că în septembrie 2017, după o furtună devastatoare care a lăsat spitale timișorene decopertate, am organizat Concert pentru Timișoara, la care au participat toate trupele importante legate de numele acestui oraș - Phoenix, Pro Musica, Cargo, Bega Blues Band, Implant pentru refuz, Survolaj și altele. Am adunat atunci o sumă consistentă pe care am donat-o Spitalului de boli infecțioase Victor Babeș , devenit azi cunoscut pentru numeroasele vindecări din timpul pandemiei. Am fost surprins atunci de subfinanțarea cronică a spitalului, nu aveau de niciunele, așadar personalul medical trebuia să facă zilnic minuni în condițiile date. De aceea am considerat că acum, mai mult ca oricând, trebuie să le mulțumim”, a mai spus artistul pentru Radio Europa liberă, care a difuzat anul trecut Imnul Revoluției de la Timișoara, compus de Ilie Stepan în zilele fierbinți ale lui decembrie 1989.
De numele trupei Pro Musica se leagă proiecte în premieră consemnate de istoria rock-ului:prima operă folk (Creanga de cireș), primul concert în aer liber într-un spital de psihiatrie (Jebel,1980), primul concert în aer liber într-un penitenciar (Timișoara, 2015). Despre Ilie Stepan Mircea Mihăieș, autorul volumului Șapte zile plus una, scria, în dialog cu protagonistul cărții:„Farmecul irezistibil al lui Ilie Stepan este rezultanta unei combinații de directețe și eleganță, de fervoare și un fel nemaiîntâlnit de naivitate… bună-credință și onoare, valori ce nu par să mai existe în lumea în care trăim”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG