UPDATE 4 Camera Deputaților a votat cu 307 voturi „pentru" și un singur vot împotrivă impozitarea pensiilor speciale.
UPDATE 3 Legea prevede impozitarea tuturor pensiilor, fiind incluși și magistrații, polițiștii, militarii, diplomații etc.
Impozitarea pensiilor parlamentarilor va fi cuprinsă și într-un proiect care va fi votat în plenul reunit al Parlamentului. Surse din PNL și PSD au declarat pentru Europa Liberă că votul pentru impozitarea pensiilor parlamentarilor urmează să fie dat mâine.
Deputatul USR, Cristian Seidler, a criticat plafonul de 7000 de lei impus de PNL și PSD, susținând că pensiile speciale ale parlamentarilor nu vor fi atinse de impozitarea cu 85%.
Legea trebuie să treacă și de Curtea Constituțională, deoarece judecătorii CCR au declarat neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale.
UPDATE 2 Consens în Parlament pentru impozitarea pensiilor speciale.
- „USR a depus un proiect acum 3 ani de zile pentru eliminarea pensiilor speciale. Am venit apoi cu un proiect de impozitare a pensiilor speciale. Pragul nostru era de 3.500 de lei, acum e 7.000 de lei, dar susținem principiul. Pensiile speciale sunt furt. Cei care și le-au luat, le-au luat că au avut suficientă influență prin PSD, PNL ca să își atragă aceste privilegii. E foarte bine că încercăm să renunțăm astăzi, că mai există și hopul Curții Constituționale, la pensiile speciale" - Claudiu Năsui, deputat USR
- „Toate categoriile de pensii speciale sunt impozitate începând cu acest proiect de lege. Nu mai există vreo categorie de pensie specială care să nu fie impozitată. Din punctul nostru de vedere, legea este constituțională. Dacă pensia magistratului, parlamentarului are o contribuție de peste 7.000 de lei până la acea cotă se aplică impozitul de 10%. Ai contribuit pentru 8.000 de lei, impozitul o să fie 10%. Am făcut o lege bună care să nu poată fi contestată. A fost o decizie politică și votul a fost în unanimitate" - Olguța Vasilescu, deputat PSD
- „Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament. Parlamentul își întoarce fața către popor. Sunt foarte mulți judecători, procurori, șefi din armată și poliție care sunt supărați. Formula de astăzi îi afectează pe șefi unde pensiile erau nesimțite. În momentul în care un fost magistrat, fost șef de peniteniciar, stă bine mersi cu 75.000 de lei, lucrurile acestea nu putea continua la nesfârșit așa. Decizia de azi ne pune în cap și unii colegi" - Florin Roman, deputat PNL
UPDATE 1 Comisia de Buget din Camera Deputaților a adoptat un amendament prin care se va aplica un impozit de 10% pentru pensiile speciale care depășesc 2000 de lei și 85% pentru pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei. Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește plafonul de 2.000 de lei și pe cel de 7.000 de lei și doar pentru bucata care nu reprezintă pensia bazată pe contributivitate. Impozitarea nu se aplică parlamentarilor, deoarece în cazul acestora legea trebuie să fie votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Votul pentru impozitarea pensiilor aleșilor urmează să fie dat mâine.
Liderii partidelor parlamentare au convenit suplimentarea ordinii de zi cu impozitarea pensiile speciale. Astfel, Comisia de buget își desfășoară activitatea paralel cu ședința de plen a Camerei Deputaților. Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că o primă variantă luată în discuție este impozitarea pensiilor speciale cu 10% până în 7.000 de lei și cu 85% a celor peste 7.000 de lei. Impozitarea se va aplica doar pentru suma care depășește 7.000 de lei, nu pentru întreaga pensie.
Ședința de plen din Camera Deputaților a debutat cu o solicitare de suplimentare a ordinii de zi, cu inițiativa legislativă depusă de senatorul PSD, Liviu Pop. În forma adoptată de Senat pentru acest proiect, se prevede impozitarea pensiilor speciale de până în 10.000 de lei cu 10%, iar ceea ce depășește acest plafon urmează să fie impozitat cu 90%.
USR și PNL au depus și ele proiecte privind impozitarea pensiilor speciale, după ce Curtea Constituțională a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională.
„Dacă există voință politică, vom vota orice proiect, ca să terminăm cu această șaradă”, a spus liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre o „impozitare drastică a pensiilor speciale”, în timp ce reprezentanții USR, PMP și UDMR au anunțat că vor vota impozitarea pensiilor speciale.
O primă variantă de lucru în Comisia de buget este impozitarea tuturor pensiilor cu 85% pentru suma care depășește plafonul de 7.000 de lei și cu 10% pentru cele sub acest plafon.
USR susține că se dorește și impozitarea pensiilor bazate pe contributivitate, dar și cele din pilonul 2 și 3 de pensii.
„Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei", a scris deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia de Buget, pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, deputatul USR a avut o discuție cu Olguța Vasilescu, deputat PSD, prin care a fost informat că social-democrații vor impozita doar pensiile speciale.
Militarii și polițiștii nu vor fi exceptați de la plata acestor impozite, deși în proiectul PNL se prevedea scutirea acestor categorii de la plata impozitului pentru pensia încasată.
Pensiile speciale ale parlamentarilor nu urmează să fie cuprinse în acest proiect, deoarece este nevoie de un vot în plenul reunit al Parlamentului și nu de un vot în Camera Deputaților.
Facebook Forum