Amendamentele sunt depuse de liderii grupurilor parlamentare liberale - Florin Roman, de la Camera Deputaților, și Daniel Fenechiu, de la Senat.
Se stabilesc trei cote de impozit
- a) 10% impozitare a pensiilor de serviciu și pentru indemnizațiile pentru limită de vîrstă de la 2.001 până la 4.000 de lei
- b) 60% impozit pentru același timp de pensii cuprinse între 4.001 și 7.000 lei
- c) 90%impozitare a pensiilor de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă la pensiile de peste 7.001 lei.
Este vorba despre pensiile speciale ale magistraților, ale judecătorilor de la CCR și ai celor de la Curtea de Conturi, ale parlamentarilor și ale angajaților de la Parlament, diplomaților, aviatorilor. Ar urma să fie impozitate, de asemenea, și pensiile speciale ale grefierilor, ale personalului auxiliar din insanțe, pensiile celor de la INEC (Institutul Național pentru Expertize Criminalistice).
Acestea fuseseră eliminate la începutul anului, însă au fost reclamate la Curtea Constituțională de judecătorii Curții Supreme și de Avocatul poporului, iar judecătorii CCR - vizați de tăierea pensiilor speciale - au amânat, din luna ianuarie, să dea un răspuns.
- Pentru ca această modificare legislativă propusă de PNL să intre în vigoare, este nevoie să treacă, de asemenea, de judecătorii CCR, în cazul în care vor fi sesizați. Judecătorii CCR sunt beneficiari ai unor pensii speciale, iar unii dintre ei, cum ar fi Valer Dorneanu și Marian Enache (propuși de PSD) au pensii cumulate și indemnizații de foști parlamentari.
Nu este vorba, în inițiativa PNL, despre pensiile speciale ale poliției, MApN și serviciile secrete. Acestea rămân neatinse.
Pensiile speciale ale civililor vs pensiile din Poliție și MApN
9.000 vs 150.000
Numărul pensiilor pe care liderii PNL vor să le impoziteze este în jur de 9.000, iar costul lor total într-un an este de sub un miliard de lei.
Din totalul de pensii speciale civile, 3.800 erau în plată anul trecut pentru magistrați.
Celelalte pensii, ale militarilor,polițiștilor și ale celor din serviciile secrete au fost anul trecut de peste 150.000. Aici sunt incluși toți angajații, indiferent dacă sunt militari din teatre de operațiuni sau funcționari de birou, preoți ai Ministerului Apărării, toți angajații Internelor, nu doar polițiștii, jandarmii, pompierii, gardienii din închisori. De asemenea, tot la această categorie sunt incluși și angajații serviciilor secrete. Așadar, pensiile acestea s-au acordat unor instituții, nu unor categorii profesionale.
Plata acestor pensii, care după lege sunt denumite pensii militare de stat, a fost anul trecut de 8 miliarde de lei. Cei mai mulți pensionari îi are Ministerul de Interne - peste 83.000, potrivit unei analize a publicației economica.net. SRI se apropie de plata a 10.000 de pensionari, între care se află și cei care au făcut parte din fosta Securitate, la care calculul pensiei a fost actualizat anual.
Care sunt pensiile speciale care se impozitează și cum au fost obținute
Diplomații au obținut legea de la Guvernul Ponta, în 2015. Este suficient să fi lucrat 15 ani în diplomație și beneficiază de 80% din ultimele salarii. Nu au fost uitați nici angajații Departamentului de Comerț Exterior, de pe vremea comuniștilor, unde se învârteau banii Securității. Anii aceia sunt considerați stagiu diplomatic, așa cum și studiile postuniversitare de relații internaționale de la Facultatea de Științe Juridice a epocii comuniste, o școală de cadre a PCR, le oferă pensie specială în zilele noastre.
Magistrații au primit de la Guvernul Năstase, în 2004, pensia calculată la 80% din ultimul salariu, cu tot cu sporuri. Parlamentul, în 2017, prin modificarea Legilor Justiției, le-a mai acordat o facilitate - pot ieși la pensie la 45 de ani, după 20 de ani de magistratură, o prevedere pe care au amânat-o până acum toate guvernele care s-au succedat, inclusiv cele ale PSD, de teama de a nu fi golite instanțele și parchetele de judecătorii și procurorii ajunși la maturitate profesională.
Grefierii și criminaliștii - din anul 2015 au pensii speciale, 80% din media venitului brut încasat cu un an înainte de pensie, cu o vechime de 25 de ani în domeniu.
Parlamentarii și funcționarii de la Parlament - 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionării. Este o lege adoptată tot în anul 2015, tot de guvernul Ponta, care a stabilit că, pentru un funcționar de la Parlament era suficient să fi lucrat 4 și 14 ani pentru a primi această pensie specială, iar în cazul celor care au lucrat la comisiile juridice, pensiile lor sunt asimilate celor ale magistraților.
Curtea de Conturi - experții auditori, au 80% din ultimul salariu, incluzând sporurile, cu o vechime necesară de doar 14 ani. Pe ei i-au inclus în categoria privilegiaților parlamentul în anul electoral 2016.
Aviatorii civili și toți angajații din acest sistem, de la ingineri la stewardezi. Este o lege din anul 2007, care a fost și ea modificată în 2016, în ajunul alegerilor parlamentare, la inițiativa PSD. Au 20 de ani vechime și o pensie de 80% din veniturile brute, cu sporuri, din anul precedent pensionării.
- Cea mai mare pensie în România pe anul trecut a fost de 73.890 de lei/lună. Este a unui fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași și reprezintă un cumul de pensii speciale - de magistrat și de militar.
Facebook Forum